RAZVODI POZNATIH

Giriček bivšoj ženi treba isplatiti tek 130.000 kn

Nataša Gulan u parnici o podjeli bračne stečevine dobila ‘sitnicu’
Zagreb, 161209.Euroliga kosarkaska utakmica: Cibona - Fenerbahce Ulker u dvorani Drazena Petrovica.Na slici: Bojan Bogdanovici i Gordan Giricek.Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matic / CROPIX

ZAGREB - Nataša Gulan, bivša supruga poznato košarkaša i hrvatskog reprezentativca Gordana Giričeka nakon parnice o podjeli bračne stečevine dobila je točno 130 tisuća kuna.

Riječ je ustvari o malenom iznosu, kaže njena odvjetnica Dafinka Večerina, jer njen bivši suprug zarađuje milijune. Nakon pravomoćne presude Županijskog suda u Zagrebu Nataši bio dosuđen iznos od 102 tisuće. Međutim, sud je prihvatio tužbu Gordana Giričeka u kojoj stoji da njihova zajednička stečevina iznosi 201 tisuća dolara, pa je Gulan izgubila parnicu o bračnoj stečevini i mora platiti gotovo 400 tisuća kuna sudskih troškova. Prema zakonu onaj tko izgubi parnicu mora platiti sudske troškove koji se određuju prema vrijednosti spora. No Nataši je trebalo, tvrdi njena odvjetnica, pripasti puno više novca.

Nataša Gulan je u pritužbi navodno tvrdila kako zajednička stečevina, i ona bračna i ona izvanbračna iznose devet milijuna kuna, dijelom i zbog stana vrijednog više od 300 tisuća eura. Spor je izgubila.

Ono što se ustvari dogodilo, objašnjava njena odvjetnica Dafinka Večerina. U obiteljskom zakonu postoji rupa koja se najbolje vidi na slučaju Nataše i Gordana. Zakon nije predvidio kako podijeliti imovinu kada izvanbračna zajednica završi vjenčanjem para. Stav suda je da se ako je izvanbračna zajednica trajala kraće od tri godine da se dijeli samo imovina koju su stekli u braku. U suprotnom bi Nataši pripalo puno više novca od dobivenih 130 tisuća kuna. Taj bi iznos iznosio vrtoglavih četiri i pol milijuna kuna.

- Smatram da je to nepravda i podnijela sam reviziju Vrhovnom sudu. Vidjet ćemo koliko će to trajati, ali ja smatram da će se to riješiti kroz nekoliko mjeseci. Ukoliko sve ostane na istom podnijet ću tužbu Ustavnom sudu jer smatram da su mojoj klijentici narušena ustavna prava. Taj dio zakona općenito bi trebao ići na reviziju ustavnosti - kaže Dafinka Večerina.

Do problema je došlo još dok je predmet bio na Županijskom sudu. Tamo nisu dvije i pol godine riješili žalbu na presudu o podjeli imovine, pa je Nataša od Vrhovnog suda čak dobila deset tisuća kuna odštete od države zbog sporosti postupka.

Proslavljeni košarkaš i profesorica tjelesnog, Gordan i Nataša, počeli su zajedno živjeti u rujnu 2001. godine. Udala se za njega u prosincu 2003. godine u SAD-u. Tri mjeseca poslije rodila im se kćerka. Giriček je uskoro potpisao bogati ugovor sa klubom Orlando Magić. Nataša je kasnije tvrdila da ju je ucjenjivao i govorio da mora potpisati da se odriče njegovog novca ili odseliti iz SAD-a. Uskoro je došlo do razvoda. Giriček je podnio tužbu za razvod braka i tvrdio da ga je Nataša ucjenjivala da njenoj majci mora kupiti stan. Kad je odbio, rekao je, otišla je sa djetetom.

Dafinka Večerina smatra da je presuda nepravedna i nelogična jer da se Nataša nikad nije vjenčala sa Gordanom, danas bi joj se priznala imovina stečena dok su još samo živjeli zajedno i bila bi miljunašica. Ovako joj se priznala samo stečevina iz kratkotrajnog braka.

Njihova kćer živi sa majkom a Gordan joj mjesečno plaća sedam tisuća kuna alimentacije.

Sada je na redu Vrhovni sud koji će se ubrzo očitovati o ovoj odluci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:26