ŽIVOT POSLIJE RAZVODA

Svaki drugi među nama neće preboljeti loš brak

Razvod je jedno od najtraumatičnijih iskustava u životu, ustvrdilo je četiri tisuće ispitanika koji su nakon razvoda sudjelovali u ispitivanju o tome koliko im je vremena bilo potrebno da krenu dalje sa svojim životom

ZAGREB - Prava se ljubav nikada ne zaboravlja, često se nikada ni ne preboli, ali za dobru vezu u kojoj novi partner neće ispaštati zbog traume tuđeg lošeg bračnog iskustva potrebno je oko godinu i pol dana.

Precizno, koliko je to moguće, budući da je riječ o emocijama, potrebno je 17 mjeseci i 26 dana da bi osoba bila spremna za pomak u životu, pa i za novu vezu nakon što je brak završio razvodom .

Nešto manje, odnosno 16 mjeseci i 11 dana, potrebno je ljudima da se osjete dobro nakon što je i formalno, pred sudom, zaključeno da brak više ne postoji.

Kad odem baciti smeće

Ne, nikako ne treba zaključiti da je trauma razvoda toliko snažna da bi se isplatilo ostati u lošem braku, a on može biti takav jer je jednostavno postao navika, u njemu je bilo prevelikog popuštanja ili pak nepodnošljivog zahtijevanja, sasvim je nestalo ljubavi koja se izgubila negdje usput, puno se galamilo a malo slušalo, suviše se šutjelo, a to nije značilo da se dvoje idealno slagalo, malo se smijalo a puno brinulo i rješavalo velike stvari.

Godina i pol dana, naime, ipak prođe, a loš brak koji nitko ne želi okončati samo prelazi u novu fazu istog tog lošeg braka. Stoga treba reći zbogom, doviđenja ili otići baciti smeće pa makar na kraju ispalo da je to bilo ono što Kekin ljutito opisuje riječima - nisam te nikada volio.

Ekonomska zajednica

Uostalom, brak nije samo potvrda odnosa koji se pretpostavlja kao ljubavna veza nego i ekonomska kategorija, pa mnogi opstaju zbog toga, ali u konačnici, ako nema ljubavi, forma bude sasvim nebitna.

Istraživanje u kojemu su sudjelovali članovi internetske stranice, ili bolje reći kluba fifties.com, pokazuje da je spomenutih godinu i pol dana nakon razvoda vrijeme nakon kojeg su ljudi spremni upustiti se u novu vezu neopterećeni brakom koji su upropastili, umlatili, egzekutirali i na kraju pokopali.

U tih gotovo osamnaest mjeseci obično se riješe tri ključna problema koji se pojavljuju nakon raspada braka: skrbništvo nad djecom, podjela imovine i novčana potraživanja. Kada se to obavi, bračni veteran spreman je pokušati istu stvar s drugom osobom.

Neki to čine samo radi zabave i socijalnih kontakata, u što se može ubrojiti i seks, ali ima i onih koji će s više-manje istom nadom ponoviti iskustvo braka u nadi da će ovaj put biti bolje.

Takvi ne slušaju skeptike koji pod starost znaju reći da oni koji se ožene drugi put nisu zaslužili ni da se razvedu prvi put, ili kako je to Grlić opisao u posljednjem filmu kroz lik osobe koja je u četvrtom braku - nije mi jasno ni zašto sam se prvi put razvodio kada sam mogao imati sve isto bez gnjavaže razvodom.





Najgore iskustvo

Razvodi su, pokazalo je istraživanje među članovima fifties.com, jedan od najgorih iskustava u životu.

Čak šezdeset posto razvedenih prolazi, neposredno nakon razvoda, zavisno od osobe, dulji ili kraći period u kojem se suočavaju s osjećajem neuspjeha. Razvod doživljavaju na način da sami sebe smatraju luzerima što, očito, nije najbolji put do samopouzdanja, odnosno osobe koja zna što želi od života.

Taj emocionalni udarac zadržava se puno dulje od spomenutih osamnaest mjeseci. No oni koji su se ionako susreli s depresijom znaju da je prije riječ o trajnom stanju nego o fazi koja će proći. Neće.

Postotak onih koji će to potvrditi, odnosno onih koji nikada ne uspiju preboljeti činjenicu da su bili dio neuspjelog braka vrlo je visok, čak pedeset posto ispitanika, a uzorak je bio četiri tisuće osoba, koliko ih smatra da se nikada neće oporaviti od toga da su bili u lošem braku koji je okončan razvodom.

Olakšanje zbog razvoda

Da li zato što je brak bio izuzetno težak ili je ipak riječ o osobnom pristupu problemima u životu, ali 43 posto ispitanih nakon razvoda osjetilo je pravo olakšanje, a malo više od trećine, njih 31 posto, osjetilo je veliku tugu nakon što je sve završilo.

Jedna od pet osoba ili njih dvadeset posto razvedenih odlaze na društvene večeri samaca, što djeluje točno tako kako i zvuči. Ipak, najtužniji je podatak da čak 36 posto razvedenih smatra da je za njih završilo razdoblje u životu kada će se zagrljajima povezivati s osobama drugog spola. Za njih je ljubav - umrla.

Ali, da postoji svjetlo svagdje gdje ima i mraka, govori činjenica da je samo pitanje vremena kada će razvedena osoba, koju razvod ipak nije rastavio, poželjeti opet biti s nekim. I vjerovat će samoj sebi da će ovaj put drugačije...





Razvedni traže partnere preko svojih prijatelja

Za novi date, susret s osobom radi tjelesne zabave je dovoljno 15 mjeseci i 26 dana nakon razvoda. Iako to nije dobar način, ali čak 58 posto razvedenih nove partnere nalazi preko prijatelja a 28 posto ih traži internetom, kao što je fifties.com. Mali argumenti zašto nije dobro tražiti novu vezu preko prijatelja kažu kako je to nužno povezano s idejom da ti isti prijatelji sažaljevaju razvedenu osobu, da procjenjuju kvalitete jedne i druge osobe koju spajaju pa si dakle uzimaju ulogu koju im nitko nije dao. I još, tko zna što sve znaju o osobi koju ponude, a tu tajnu nikada neće otkriti. Recimo, njeno hrkanje koje je bilo razlog propasti braka ne kažu potencijalno novom muškarcu u njenom životu a kada on to shvati, bude prekasno jer je već spreman kleknuti i ponuditi prsten. A ispasti će da je i ta ljubav bila samo faza a hrkanje trajna vrijednost koju je ona donijela u novi brak. Budući da žene ne hrču, jasno je da je ova scena izmišljena i da se ni jedan brak neće raspasti radi njenog hrkanja.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:46