Neja Markičević / Cropix
ZAGREB INDOORS

Sjajni Dodig deklasirao Granollersa, Škugor protiv Mayera propustio meč-loptu

Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 31. siječanj 2011. 18:14

Ivanu Dodigu bilo je potrebno samo sat i šest minuta da uhvati 2. kolo na ATP turniru u Zagrebu. Iznimno je lako Međugorac pobijedio Španjolca Marcela Granollersa, 46. igrača svijeta, bilo je 6-3, 6-2. Dodig je već u drugom gemu meča napravio prvi break, no odmah je potom ispustio vlastiti servis i vratio Granollersa u igru.

Nije to, međutim, šesti nositelj znao iskoristiti, štoviše ekspresno je Dodig napravio novi break za 3-1 i nakon toga mirno priveo set kraju. U drugoj mu je dionici bilo još lakše, ponovno je već na startu oduzeo Granollersu servis, potom u sedmom gemu napravio još jedan obrat i zaključio priču.

Nastavio je tako 84. igrač ATP-ove ljestvice s dobrim ovogodišnjim rezultatima. Prošao je kolo u Chennaiju, a potom i na Australian Openu gdje je u 2. kolu poražen od kasnijeg pobjednika Novaka Đokovića, ali će ostati zapisano da mu je jedini na cijelom turniru uspio uzeti set.

U nastavku zagrebačkog turnira koji se, uz nagradni fond od 450.000 eura igra na tvrdoj podlozi u Domu sportova, Dodiga očekuje bolji iz dvoboja Ukrajinca Ilje Marčenka i srpskog kvalifikanta Dušana Lajovića.

Franko Škugor prvi je od hrvatskih tenisača izašao na teren Doma sportova, a svoj ovogodišnji nastup završio je u 1. kolu.

Poražen je 23-godišnji Šibenčanin nakon dva sata i 20 minuta igre od Nijemca Floriana Mayera sa 3-6, 6-3, 7-6(6), a dvoboj će vjerojatno teško tako brzo izbaciti iz glave. Naš je tenisač, 181. na ATP-ovoj ljestvici, imao, naime, break u trećem setu, a zatim i meč-loptu u tie-breaku, no ništa mu od toga nije bilo dovoljno.

Škugor je s dva oduzeta servisa lako osvojio prvi set, ali peti nositelj mu je uzvratio istom mjerom u drugom setu. Odmah na startu treće dionice Šibenčanin je napravio novi obrat i čuvao ga sve do osmog gema kada je Mayer iskoristio četvrtu priliku za break.

Imao je potom Nijemac i meč-loptu kod svoga vodstva 6-5 na Škugorov servis, ali je naš tenisač to spasio, a zatim u tie-breaku i poveo sa 6-5 i bio poen do 2. kola. Nije to, međutim, iskoristio - dopustio je 38. igraču svijeta da osvoji tri poena u nizu i u svom drugom nastupu u Zagrebu dođe do premijerne pobjede.

Bio je ovo, inače, drugi međusobni dvoboj Škugora i Mayera i drugi trijumf četiri godine starijeg njemačkog tenisača.

Jedan od hrvatskih tenisača s pozivnicom organizatora, 22-godišnji Nikola Mektić, oprostio se od nastupa na ATP Zagreb Indoorsu u prvom kolu. Bolji od 290. tenisača na svijetu bio je osmi nositelj i 66. tenisač ATP-ove ljestvice, 30-godišnji Nijemac Michael Berrer, koji u Zagrebu brani lanjski finale (poraz od Marina Čilića). Slavio je iskusniji suparnik u prvome međusobnom ogledu dvojice tenisača 7-5, 6-1.

Sve je po zlu za hrvatskog predstavnika krenulo u 12. gemu prvog seta, u kojem je vodstvo 40-0 za ostanak u setu prokockao s pet uzastopnih izgubljenih poena, tako da je Berrer svoju iznenada ukazanu jedinu prvu priliku za break odmah iskoristio. U drugom je setu ljevoruki Nijemac još dvaput breaknuo Mektića za sigurnu 6-1 pobjedu.

ATP Zagreb, 1. kolo:

Dodig – Granollers (6) 6-3, 6-2

Mayer (5) – Škugor 3-6, 6-3, 7-6(6)

Lacko – Ilhan 4-6, 6-4, 7-5

Berrer (8) - Mektić 7-5, 6-1

Linker
22. rujan 2024 12:13