DVAPUT ZA NASLOV

DODIG OSTVARIO PODVIG Drugi Međugorac i četvrti Hrvat koji je osvojio Zagreb!

Hrvatski tenisač Ivan Dodig pobjednik je dvoranskog ATP turnira PBZ Zagreb Indoorsa. Prvu krunu profesionalne karijere osvojio je pobjedom u finalu protiv Michaela Berrera sa 6-3, 6-4...
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 06. veljača 2011. 18:58

Međugorac, 84. igrač svijeta, svoj premijerni turnir osvojio je u prvom finalu karijere, izgubivši na putu do naslova tek jedan set. Sve je započelo lakom pobjedom protiv šestoga nositelja Španjolca Granollersa (6-3, 6-2), potom je pet gemova prepustio u drugome kolu Ukrajincu Marčenku, a zatim je u hrvatskom četvrtfinalu nadvisio drugog nositelja, favoriziranog Ivana Ljubičića s 6-4, 6-4.

Dobru je igru Dodig prenio i u polufinale u kojem je izvukao posljednje atome snage za slavlje protiv trećepostavljenog Španjolca Garcije-Lopeza, vrativši se od seta zaostatka za konačnih 4-6, 7-6(5), 6-4. Nakon te trosatne borbe uslijedio je finale protiv Berrera, osmopostavljenog igrača turnira u Zagrebu, i lanjskoga finalista. Ono najvažnije u prvome setu nedjeljnoga meča Dodig je napravio već u drugome gemu oduzimanjem suparničkog servisa. Vodstvo 2-0 potvrdio je svojim servis-gemom i prvu dionicu mirno je, bez ijedne suparnikove break-šanse, priveo kraju.

Izjednačenost rezultata u drugome setu trajala je do 3-3. Berrer je tada ponudio jedinu priliku Dodigu za preokret, a hrvatski tenisač objeručke ju je i prihvatio za vodstvo 4-3. Treba naglasiti da je njemački tenisač 84. igraču svijeta u drugoj dionici igre bio konstantna prijetnja na početni udarac, pa je tako svoju sedmu break-loptu propustio realizirati kod Dodigovog servisa za meč. Uslijedila su dva izuzetna servisa nepostavljenog tenisača, ruke u zraku i - odluka glavnoga suca da servis za pobjedu (realizirana meč-lopta) nije odsjeo u polje.

Rezultat se vratio na 40-40, a Dodig pokazao karakter i mentalnu snagu. Iz teške se situacije izvukao winnerom na početni udarac i izvrsnim bekendom za najveći uspjeh karijere. - Ne da sam dvaput morao osvajati turnir, nego sam dvaput sam morao bacat reket u publiku... Odigrao sam odličan meč, taktički dobro, kao i cijeloga tjedna. Publika je bila divna, hvala joj puno. Ne znam otkuda mi snaga, ali kada sam došao do finala znao sam da moram dati maksimum. Publika me ponijela do slavlja. Mislim da mogu igrati još četiri sata, rekao je Ivan Dodig po osvajanju PBZ Zagreb Indoorsa.

Naslonio se tako Dodig na hrvatske trijumfe na ovome turniru. Prvoga u ovome nizu, 2006. je osvojio Ivan Ljubičić, a posljednje dvije godine njime je dominirao Marin Čilić. Ranije, jedan drugi ATP turnir odigravan u istoj dvorani, osvojio je i Goran Ivanišević...

ATP Zagreb, finale:

Dodig - Berrer (8) 6-3, 6-4

Linker
22. rujan 2024 00:05