IGRA OZLIJEĐEN

NEMORALNE PONUDE Hoće li novac skratiti karijeru Rafaela Nadala?

Nadal bez obzira na to u kakvoj je formi, bez obzira na to u kakvu je stanju njegovo tijelo, neće odbiti igrati na dva turnira. U njemačkom Halleu na travi te u Baselu
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 26. listopad 2014. 08:50

Po točno određenom scenariju Rafael Nadal napravio je ono što je zapravo najavio prije nekoliko tjedana. Prvo je otkazao pariški Bercy, da bi samo nekoliko desetaka minuta nakon poraza protiv našeg mladog asa Borne Ćorića u četvrtfinalu Basela odustao i od londonskog Mastersa.

Kao i obično, poslao je zanimljivu poruku...

- Previše respektiram Pariz, London i njihove turnire da bih išao tamo igrati nespreman. Tek toliko da bih se pojavio. To nije i nikad neće biti moj stil.

Možemo razumjeti Nadalovu poruku, koji se ispričao svima što ga neće biti tamo uz nadu da će biti bolje 2015. kad se oporavi, ali kako tretirati izjavu da će 3. studenog operirati slijepo crijevo koje ga je mučilo posljednjih tjedana? Samo na jedan način. Točno je znao kad će biti operacija i samo je do jednog određenog vremena sve držao u neizvjesnosti oko nastupa na posljednja dva velika turnira.

Nemoralne ponude

Naravno da tu postoji još nešto, i to prilično zanimljivo. Pitanje na koje samo Rafael Nadal može dati odgovor. Tretira li on sve turnire i sve gradove na isti način ili tu postoji nekakav “ali”. Jer kad bi ih tretirao na isti način, Nadal bi iz Kine otišao na operaciju slijepog crijeva, a ne bi otišao u Basel vidjeti u kakvu je stanju upalni proces koji mu je očito smetao. No i za tako nešto kad je Nadal u pitanju postoji razlog.

Novinari koji istražuju takve stvari tvrde da jednostavno nije mogao ili nije želio odbiti startninu koja se, pišu oni, u Švicarskoj popela do milijun eura samo da se pojavi u rodnom gradu Rogera Federera. I kad malo zagrebete po površini, otkrit ćete dvije konstante. Nadal bez obzira na to u kakvoj je formi, bez obzira na to u kakvu je stanju njegovo tijelo, neće odbiti igrati na dva turnira. U njemačkom Halleu na travi te u Baselu. Ono što tamo inkasira, kažu oni što bolje znaju, apsolutno su nemoralne ponude. No pitanje je zašto to Nadal radi.

Veliki Španjolac je u briljantnoj karijeri samo od tenisa zaradio više od 70 milijuna dolara, a ukupno gledano ta se cifra penje na više od 200 milijuna dolara. I još uvijek voli lovu. Jer kad to ne bi bilo tako, onda njega ne bi bilo ni u Baselu. Istina, u prva dva kola je igrao prilično dobro, što se za tenisača takva profila i očekuje protiv takvih suparnika. No protiv Borne Ćorića se vidjelo da to nije Nadal koji je nekad bio dominantan i jedan od dominantnijih na svijetu. A to samo sugerira nešto što nije ugodno za velikog Španjolca. Postavlja se pitanje hoće li taj veliki novac kojeg se Nadal povremeno ne može osloboditi skratiti njegovu karijeru. I još više štete baciti na njegovo ionako relativno krhko tijelo koje je sve češće sklono ozljedama.

Nitko od velikih tenisača, pa ni onih manjih, nije zbog uglavnom ozljeda propustio toliko puno u posljednjih pet godina. Od Wimbledona 2009, preko OI i US Opena 2012, Australian Opena 2013, US Opena ove godine te Mastersa u čak tri navrata, 2008, 2012. i 2014. A to vjerojatno govori više nego što bi Nadal i oni koji vode njegovu karijeru željeli reći jer godine idu, a njegove su stanke sve veće i duže traju. Koliko će mu trebati da se vrati u formu s početka ove godine, u formu kad je osvojio četiri naslova, kad je osvojio još jednom Roland Garros, teško je reći. Ali da će morati raditi, i to dosta naporno, to je posve sigurno.

Naime nakon što je opet pauzirao zbog ozljede, a vratio se gotovo neprepoznatljiv od Roland Garrosa koji je 9. put osvojio u briljantnoj karijeri, Rafael Nadal je gubio od njemačkog tenisača Dustina Browna, Australca Nicka Kyrgiosa, Slovaka Martina Kližana, sunarodnjaka Feliciana Lopeza i za kraj u Baselu Borne Ćorića. To je sigurno dokaz da je Nadal drugi dio sezone bio daleko od Nadala s početka godine, a koliko dugo će to trajati, vrijeme će pokazati.

Linker
24. rujan 2024 01:25