AFP
AMERIKA TOUR

INDIAN WELLS Roger Federer i Rafael Nadal izborili svoj prvi četvrtfinale!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 14. ožujak 2013. 23:12

Švicarac Roger Federer i Rafael Nadal obnovit će u četvrtak svoje tenisko rivalstvo na ATP turniru iz Masters serije 1000 u američkom gradu Indian Wellsu...

Obojica su teško, ali uspješno preskočila svoje prepreke u osmini finala turnira, čime su osigurali prvi međusobni susret nakon punih godinu dana! Zanimljivo, upravo je njihov posljednji meč odigran na Indian Wellsu prošle sezone, ali u polufinalu. Ovo je, osim prvog susreta 2004. godine u Miamiju, najranija faza natjecanja u kojoj se susreću ova dvojica tenisača, kojima će to biti jubilarni 30. međusobni susret!

A to su izborili pobjedama protiv Stanislasa Wawrinke, odnosno Ernestsa Gulbisa. Obojica su za to trebala tri seta, a bliži je ispadanju bio Federer protiv svog švicarskog sunarodnjaka.

Federer je imao 6-3, 5-4 i servis za meč, no Wawrinka vraća break, druga dionica odlazi u tie-break, koji Wawrinka dobiva po prvi put u međusobnim ogledima s Federerom (do noćas 6-0).

Da stvar bude gora za branitelja naslova (Federera), Wawrinka radi rani break u trećem setu, no isti ne uspijeva dugo zadržati. Meč nakon toga ulazi u fazu igre gem za gem, sve do kobnog, za Wawrinku, 12. gema seta. Mlađi Švicarac radi nekoliko neprisiljenih pogrešaka i omogućava Federeru prolazak u četvrtfinale.

Nadal je svoj četvrtfinale izborio teškom 4-6, 6-4, 7-5 pobjedom nad iznimno talentiranim Latvijcem Gulbisom. Nadal je u konačnici bio za nijansu bolji, što govori i statistički podatak da je osvojio svega dva poena više od Latvijca.

Gulbis je maestralno odigrao prvi set, te breakom u 10. gemu, kada je Nadal servirao za set, poveo s 1-0. No, u drugoj dionici se "stari", pomalo ludi Gulbis vraća na teren i izbacuje puno loptica izvan terena, što omogućava Nadalu čak sedam break-lopti, nakon nijedne u prvom setu, od kojih koristi dvije.

U trećem setu su obojica imala po jednu break-loptu, uz iznimku da je Nadal svoju u 11. gemu seta iskoristio, dok Gulbis svoju nije.

Četvrtfinale je izborio i Novak Đoković, koji je sa 6-0, 7-6 (6) bio bolji od domaćeg predstavnika Sama Querreyja. Nakon što je maestralno odigrao prvi set meča koji je startao gotovo pola sata iza ponoći po američkom vremenu, Đoković se počeo poigravati, a Amerikanac je počeo igrati sve bolje i bolje. No, u tie-breaku se Đoković pokazao kao ipak bolji tenisač, te rezultatom 8-6 izborio dvoboj s Jo-Wilfriedom Tsongom.

Francuz je unatoč ne toliko kvalitetnoj igri svladao Kanađanina Milosa Raonica rezultatom 4-6, 7-5, 6-4. Imao je Raonic daleko više prilika na servisu svog suparnika, ali je sve, osim jedne, prilike katastrofalno koristio. U končanici je propustio realizirati četiri break prilike, dok je Tsonga uzeo ponuđeno - dvije od tri iskorištene.

Andy Murray neočekivano se dugo mučio s Argentincem Carlosom Berlocqom, koji je, ruku na srce, odigrao svoj (vjerojatno) meč života. Berlocq gotovo da nije mogao promašiti teren, a istovremeno je vraćao jako puno snažnih udaraca škotskog tenisača, koji je u susret ušao kao izraziti favorit.

U konačnici je Murray slavio sa 7-6(4), 6-4, a pritom je u prvom setu izvukao jedan servis Argentinca za osvajanje te prve dionice!

Murray će u četvrtfinalu imati daleko veći izazov od Berlocqa, a jedina sličnost bit će ta što je i on Argentinac. Juan Martin del Potro se sa 6-1, 6-2 obračunao s njemačkim veteranom Tommyjem Haasom, te izborio sedmi dvoboj protiv Murraya. Zanimljivo, dvojica Top 10 igrača odigrali su svoj posljednji meč "davne" 2009. godine na završnom Mastersu sezone.

Preostali par četvrtfinala čine Tomaš Berdych i Kevin Anderson. Češki je tenisač sa 6-1, 7-5 bio bolji od Francuza Richarda Gasqueta, dok je Južnoafrikanac, koji je u 2. kolu iznenadio Davida Ferrera, sa 6-3, 1-6, 6-4 bio bolji od Gillesa Simona.

Spomenimo i da su na turniru tenisačica dvije Ruskinje, točnije dvije Marije izborile međusobni polufinale. Marija Kirilenko je okrenula Petru Kvitovu, iako je zaostajala set i 4-2 u drugom, dok je Šarapova manjih problema s Errani imala u prvom setu (spasila dvije meč-lopte), dok je u drugom apsolutnom dominacijom slavila 6-2.









ATP Indian Wells:

osmina finala, tenisači

Đoković (1) - Querrey (23) 6-0, 7-6(6)

Tsonga (8) - Raonic (17) 4-6, 7-5, 6-4

Murray - Berlocq 7-6(4), 6-4

Del Potro (7) - Haas (19) 6-1, 6-2

Berdych (6) - Gasquet (10) 6-1, 7-5

Anderson - Simon (13) 6-3, 1-6, 6-4

Nadal (5) - Gulbis 4-6, 6-4, 7-5

Federer (2) - Wawrinka (18) 6-3, 6-7(4), 7-5

četvrtfinale, tenisačice

Kirilenko (13) - Kvitova (5) 4-6, 6-4, 6-3

Šarapova (2) - Errani (6) 7-6(6), 6-2

Linker
22. rujan 2024 20:16