Dino Prižmić i Novak Đoković

 WILLIAM WEST/AFP
AUSTRALIAN OPEN

Velika nada hrvatskog tenisa četiri sata mučila Novaka Đokovića! Prižmić uzeo set, ali ostao bez senzacije

18-godišnji Splićanin lavovski se borio protiv najboljeg na svijetu
Piše: SN, Dominik Neferanović, HinaObjavljeno: 14. siječanj 2024. 13:17

Đoković - Prižmić 3:1 (6:2, 6:7(5), 6:3, 6:4)

Hrvatski 18-godišnjak Dino Prižmić u svom je debitantskom nastupu u seniorskoj konkurenciji na Grand Slam turnirima pružio snažan otpor prvom tenisaču svijeta Novaku Đokoviću koji je nakon četiri sata i jedne minute slavio sa 6:2, 6:7 (5), 6:3, 6:4 u njihovom dvoboju 1. kola Australian Opena.

Aktualni juniorski pobjednik Roland Garrosa je gotovo tri sata igrao ravnopravan meč protiv najtrofejnijeg tenisača svih vremena natjeravši deseterostrukog pobjednika Australian Opena da već od početnog kola prvog Grand Slam turnira u sezoni bude na vrlo visokoj razini.

Koliko je Dino Prižmić oduševio sve nazočne u Rod Laver Areni moglo se osjetiti i prema ovacijama kojima su ga gledatelji ispratili s terena nakon dvoboja.

image

Grafika za SN: Sofascore

Sofascore

Đoković je relativno lako osvojio prvi set, dvaput oduzevši servis Prižmiću. Splićanin je već sredinom seta prvi put zatražio pomoć fizioterapeuta, zbog problema s kvadricepsom lijeve natkoljenice. No, kako će pokazati ostatak meča, ta ga ozljeda nije spriječila da pokaže koliko je talentiran i potencijalno opasan suparnik svima u nadolazećim godinama.

Prižmić je u četvrtom gemu drugog seta došao do svog prvog ‘breaka‘ u meču za vodstvo 3:1, ali je prednost ispustio odmah u sljedećem gemu. No, vrlo strpljivom igrom nije dopustio Đokoviću da se razmaše i izborio je ‘tie-break‘. U odlučujućem gemu drugog seta Prižmić je poveo sa 6:2, Đoković je spasio tri set-lopte, ali ne i četvrtu na oduševljenje ljubitelja tenisa koji su navijali za hrvatskog tenisača.

image
MARTIN KEEP Afp

Prvi tenisač svijeta je osvojio prva dva gema trećeg seta i činilo se da je konačno pronašao pobjedničku formulu protiv upornog 18-godišnjeg suparnika. No, dogodio se neočekivan preokret. Prižmić je nanizao tri gema, dvaput oduzevši servis Đokoviću za vodstvo 3:2.

To kao da je razljutilo prvog tenisača svijeta, koji je iskoristio i djelomično pomanjkanje snage kod Prižmića te je nanizao osam gemova, osvojio treći set i poveo 4:0 u četvrtom.

I kad se činilo da je Đoković slomio otpor svog suparnika, Prižmić je pronašao novu snagu te produžio meč. Vratio je jedan ‘break‘ zaostatka, natjerao Đokovića da kod 5:4 servira za pobjedu, a po putu je spasio i šest meč-lopti.

image
WILLIAM WEST Afp

Da bi pobijedio Prižmića, Đoković je morao odigrati svoj najduži meč u prvom kolu na Grand Slam turnirima.

Prižmiću je za nešto više u ovom meču nedostajala bolja realizacija na drugom servisu (31%), čemu nije pomoglo ni sedam dvostrukih pogrešaka. Đoković je imao nešto više izravnih poena (40-31) u odnosu na hrvatskog tinejdžera, ali je Prižmić napravio manje neiznuđenih pogrešaka (42-49). Srpski tenisač je osam puta oduzeo servis suparniku, a Prižmić je napravio četiri ‘breaka‘.

Sljedeći suparnik srpskog tenisača na putu prema 25. Grand Slam trofeju bit će bolji iz dvoboja dvojice Australaca, prošlogodišnjeg umaškog pobjednika Alexeija Popyrina i dobitnika pozivnice za glavni turnir Marca Polmansa.

ČETVRTI SET 3:1 (6:2, 6:7(5), 6:3, 6:4)

► KRAJ MEČA! Đoković uz manje poteškoće osvaja svoj servis gem i meč je, nažalost, završen. Konačni rezultat je 6:2 6:7(5) 6:3 i 6:4.

image
MARTIN KEEP Afp

► Prižmić uspijeva zadržati svoj servis nakon što je spasio tri meč lopte. Slijedi gem u kojem mora napraviti break za ostanak u meču. (5:4)

► Đoković sjajnim prvim servisima zadržava mirnoću i korača prema pobjedi. Prižmić treba čudo da se vrati u meč. (5:3)

► Prižmić vraća jedan break! Na break prilici loptica je dotaknula mrežu i ostala na Đokovićevoj strani. Hrvatskom tenisaču će trebati još jedan break da se u potpunosti vrati u set. (4:2)

► Prižmić osvaja prvi gem u četvrtom setu. Dva as servisa došla su u ključnom trenutku i onemogućila Đokoviću trostruki break. No, sada sve ovisi o protivniku i njegovoj igri na servisu. (4:1)

► Nakon vrlo sigurnog vlastitog servis gema, nastavio je Đoković s briljantnom igrom i novim breakom. Čini se da je srpski tenisač napokon stavio meč pod svoju kontrolu. Trenutno ima dvostruki break. (3:0)

► Prižmić je servirao prvi i Đoković odmah dolazi do novog breaka. Nije to bio ni toliko slab gem Dine, koliko je Đoković sjajno reternirao i bio snažniji u izmjenama. (1:0)

TREĆI SET 2:1 (6:2, 6:7(5), 6:3)

► Imao je Prižmić ponovno 0:30 u posljednjem gemu trećeg seta, no nije uspio napraviti još jedan break. Tri sata igre je iza nas, a Đokovićev urlik nakon osvojenog poena za set govori da nije očekivao ovako težak meč na otvaranju turnira. (6:3) i 2:1 u setovima.

image
WILLIAM WEST Afp

► Đoković radi break u ključnom gemu trećeg seta! Imao je Prižmić 30:0 na početku, ali nije uspio na vrijeme zaključiti gem. Đoković će servirati za set. (5:3)

► Ponovno snažan pritisak na Đokovićev servis i nove dvije neiskorištene break lopte Prižmića. Velika bitka za svaki poen u trećem setu donosi nam meč koji je u ovom trenutku potpuno izjednačen! (4:3)

ZANIMLJIV PODATAK: Dino Prižmić s 18 godina osvojio je set protiv Novaka Đokovića na tvrdoj podlozi. Rafael Nadal u zadnjih 10 godina to nije učinio NI JEDNOM.

► Đoković uspijeva vratiti break zaostatka. Nešto slabiji servis gem Dine ekspresno iskorištava prvi tenisač svijeta (3:3).

image
WILLIAM WEST Afp

► Novi break Prižmića! Nešto manji postotak uspješnog prvog servisa Đokovića kao i sjajan retern Prižmića, natjerali su ga na duge izmjene. Nakon dvije neiskorištene break lopte, Prižmić treću osvaja ponovnom pogreškom srpskog tenisača. Trenutno Đoković broji više neprisiljenih grešaka od mladog Hrvata (2:3).

► Trenutni rezultat je 2:2, tribine skandiraju: "Dino, Dino!"

► Prižmić uspijeva vratiti break! Đoković u dva ključna poena radi neprisiljene pogreške i pruža novu priliku protivniku (2:1).

image
WILLIAM WEST Afp

► Đoković dolazi do breaka nakon nešto slabijeg servis gema Prizmića. Na break-lopti Prizmić je napravio dvostruku pogrešku. Srbin trenutno vodi 2:0.

DRUGI SET 1:1 (6:2, 6:7(5))

U drugom setu Prizmić je izgledao neusporedivo konkurentniji. Odličnim servisom i stabilnošću u izmjenama, zadržavao je svoj servis i čekao svoju priliku na Đokovićevom. Uspio je dočekati slabiji gem protivnika i povesti 3:1 u drugom setu.

Đoković se vrlo brzo primirio i vratio break prednosti, ali se nastavilo igrati gem za gem sve do 6:6. Set je odlučen u tie-breaku gdje je nakon nekoliko sjajnih poena, ali i Đokovićevih grešaka, Prizmić imao četiri set-lopte. Iskoristio je četvrtu i uzeo 2. set sa 7:5 u tie-breaku.

PRVI SET 1:1 (6:2)

Susret je započeo ranim breakom Đokovića već u prvom gemu. Vrlo brzo je Prizmić pozvao medicinski timeout, osjetivši nelagodu u lijevom bedrenom mišiću. Nakon toga Đoković pravi još jedan break i odlazi na 5:2 što je bilo nedostižno.

image
ANTHONY WALLACE Afp

Linker
05. ožujak 2024 14:47