Christopher Eubanks

 DANIEL LEAL Afp
U VELIKOM NALETU

Otkriće Wimbledona kuha novu senzaciju: Već je pronašao posao sa strane, a onda je odjednom eksplodirao

Amerikanac Christopher Eubanks iznenađujuće je postao miljenik publike
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 10. srpanj 2023. 08:00

Amerikanac Christopher Eubanks ima 27 godina i nije posebno poznat u teniskom svijetu. Prošlog je tjedna osvojio španjolski Mallorca Open, što je bio njegov prvi nastup u finalu ATP Toura. S 27 godina! U petak je pak upisao pobjedu koju je posebno podvukao:

”S obzirom na trenutak, s obzirom na pozornicu, na ulogu koju sam imao i gdje sam igrao to je daleko najveća pobjeda u mojoj karijeri.”

Pozornica je bila Wimbledon, a protivnik Cameron Norrie, britanski broj 1 i polufinalist Wimbledona prošle godine.

Zvao Kim Clijsters za savjet

Pošteno je reći da je Christopher Eubanks sada već u vrućem nizu. U petak je u četiri seta pobijedio Norrieja, 13. svjetskog igrača i stigao do trećeg kola Grand Slam turnira po prvi put u karijeri. U subotu je u tri tihe-breaka sredio Australca Christophera O’Connella (73. na svijetu), te će igrati u drugom tjednu Wimbledona. Fantastično za tenisača koji je prije samo nekoliko tjedana slao poruke trostrukoj pobjednici US Opena Kim Clijsters tražeći je savjet kako igrati na travnatim terenima. Sada na travi ima sedam pobjeda u nizu.

image

Christopher Eubanks

DANIEL LEAL Afp

No, bio je dug i zavojit put za Eubanksa da dođe do vrhunca svoje karijere. Igrao je tri sezone na Georgia Techu prije nego što je preskočio zadnju godinu koledža kako bi postao profesionalac, debitirajući na Grand Slam turniru s pozivnicom na US Openu 2017. u dobi od 21 godine.

Tek u svibnju ove godine probio se među 100 najboljih, a prije toga čak je počeo raditi nekakav komentatorski posao sa strane, u slučaju da mu se forma i prihodi drastično ne promijene.

”Definitivno je bilo loših trenutaka”, rekao je Eubanks, govoreći o svom teniskom putovanju. “Imao sam sastanak sa svojim agentom 2021. i rekao mu da ako ću se nastaviti vrtjeti oko 200. mjesta moram početi i zarađivati za život.”

Prošlog srpnja bio je 163. na svijetu. Godinu dana kasnije kuca na vrata među 40 najboljih i igra sjajno.

”Kada sam napokon nakon toliko godina uspio ući u TOP 100, rekao sam si: ‘U redu, hajdemo sada samo igrati tenis’.”

Njegova blistava igra protiv Norrieja priskrbila mu je ovacije publike, premda je s druge strane bio domaći tenisač.

”Mislim da je velika većina publike ipak podržavala Cama, jasno je zašto”, rekao je Eubanks. “Ali kad bih na neki način uspio privući još nekoliko navijača, još nekoliko Britanaca, da me žele podržati do kraja ovog Wimbledona, stvarno bih to cijenio. Ovo je bilo iznimno, bio je to izuzetno poseban meč za mene.”

image
ADRIAN DENNIS Afp

U subotu ga je već puno njih bodrilo s tribina. Ima sjajnu igru i prepun je samopouzdanja. Tamnoputi Amerikanac visok je 201 cm, servisi su mu jako neugodni, uredno ima više od 20 asova po meču. Upitan može li Eubanks biti u završnici turnira, Norrie je rekao:

”S načinom na koji igra, ne vidim zašto ne. On igra sjajno. Samouvjeren je. Međutim, do sada nije igrao previše velikih mečeva, mislim da će mu to biti najteži dio. S druge strane, njegova razina u ovom trenutku i njegovo samopouzdanje su nevjerojatni.”

U osmini finala čeka ga Stefanos Tsitsipas, peti tenisač svijeta. Naravno da je Grk veliki favorit, ali Eubanks je u velikom naletu...

Linker
03. lipanj 2024 15:04