Alcaraz i Đoković, prošlogodišnji finalisti 

 ANDY HOOPER/DMG MEDIA/PROFIMEDIA
POČINJE 137. WIMBLEDON

Đokovićev ekspresni oporavak, Igine pripreme uz Taylor Swift i Alcarazov lov na rijetki ‘dubl‘

Na travnatim terenima All England Cluba u ponedjeljak kreće treći Grand Slam turnir sezone
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 01. srpanj 2024. 07:25

All England Lawn Tennis and Croquet Club u Londonu od ovog će ponedjeljak po 137. put biti domaćin Wimbledona, najvećeg svjetskog turnira tenisačica i tenisača. Puno je tema bilo u fokusu uoči početka spektakla na londonskoj travi, a mi smo za vas izdvojili sedam priča i pitanja na koja trebate obratiti pažnju u sljedeća dva tjedna...

Novak Đoković lovi još jedan Federerov rekord

Još do prije nekoliko dana bilo je upitno hoće li Novak Đoković uopće igrati u Wimbledonu, a danas je glavno pitanje hoće li dostići Rogera Federera koji je osam puta podizao pobjednički trofej u All England Clubu. Za Novakova donedavnog trenera Gorana Ivaniševića nema nikakve sumnje - srpski tenisač je favorit broj 1 u Londonu unatoč nedavnoj operaciji i neovisno o dobroj formi mladih lavova Carlosa Alcaraza i Jannika Sinnera.

Đoković (37) je potrgao medijalni menisk u desnom koljenu na Roland Garrosa i povukao se uoči četvrtfinala. Na preporuku kolege tenisača Taylora Fritza i legendarne američke skijašice Lindsey Vonn, odmah je otišao na operaciju zbog koje mu je nastup u Wimbledonu bio pod upitnikom, ali u petak se njegovo ime pojavilo u ždrijebu i više nema nikakvih dvojbi da kreće u lov na 25. titulu na Grand Slam turnirima.

- Imam nevjerojatnu želju za igrom, za natjecanjem. Posebno zato što je to Wimbledon, moj turnir iz snova još otkad sam bio klinac. Pomisao da bih mogao propustiti Wimbledon jednostavno nije bila ugodna, nisam se htio nositi s time - istaknuo je Novak.

image

Novak Đoković sa steznikom za koljeno

GLYN KIRK Afp

Odradio je i revijalni meč protiv Danila Medvedjeva nakon kojeg je potvrdio da ne osjeća nikakvu bol.

- Nisam došao ovamo dokazati sebi i drugima da mogu odigrati jedan ili dva meča. Želim ići na naslov! Posljednji dani dali su mi dovoljno optimizma i dobrih znakova da mogu biti u stanju natjecati se na najvišoj razini - rekao je Đoković kojeg na startu čeka meč protiv češkog kvalifikanta Vita Koprive.

Alcaraz želi u elitno društvo

Sa samo 21 godinom na leđima, Carlos Alcaraz je već napravio puno velikih stvari u tenisu, uključujući naslove na tri Grand Slam turnira. Posljednji je osvojio prošli mjesec u Parizu, a u Wimbledon dolazi kao branitelj naslova nakon što je u sjajnom lanjskom finalu u pet setova nadigrao Đokovića. Ove godine silno želi podići još jedan trofej na “svetoj travi”, a ima za to i dodatan motiv - može postati tek šesti igrač u povijesti koji je u istoj sezoni osvojio Roland Garros i Wimbledon. Ranije su to uspjeli napraviti samo Rod Laver, Björn Borg te, naravno, Rafael Nadal, Roger Federer i Novak Đoković.

- Osvajati Grand Slam turnire je samo po sebi teško. A posebno je teško prebaciti se sa zemlje na travu, to su dvije potpuno različite podloge i dvije potpuno drugačije igre. No, pokušat ću. Jasno je da želim staviti svoje ime na taj uzak popis osvajača Roland Garrosa i Wimbledona u istoj godini. Znam da će to biti jako težak i velik izazov, ali spreman sam. Odradio sam sjajan posao posljednjih nekoliko tjedana kako bih se osjećao ugodno ovdje i kako bih bio na 100 posto.

image

Alcaraz slavi pobjedu nad Đokovićem za naslov na Wimbledonu

LI YING/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA

Neočekivani poraz od Jacka Drapera u 2. kolu Queen’s Cluba nije ga previše uzdrmao.

- Osjećam se odlično. Nakon Queen’sa sam imao dovoljno vremena da prilagodim svoju igru travnatoj podlozi i da postanem bolji - dodao je Španjolac koji se nalazi u Sinnerovoj polovici ždrijeba, a na startu turnira ga čeka estonski kvalifikant Mark Lajal.

Jannik Sinner prvi put kao broj 1

Za teniskog genijalca iz Južnog Tirola ovo je godina iz snova. U Melbourneu je došao do premijernog Grand Slam naslova u karijeri, a nakon polufinala Roland Garrosa zasjeo je i na vrh svjetske ljestvice, kao prvi Talijan u povijesti kojem je to uspjelo. Zahvaljujući tome, Wimbledon je i prvi Grand Slam turnir na kojem će igrati kao prvi nositelj, a uz Đokovićeve probleme s koljenom, za mnoge je i glavni favorit za titulu. Snažan vjetar u leđa mu je i nedavni trijumf u Halleu, to mu je prvi naslov u karijeri na travnatoj podlozi.

image

Jannik Sinner

CARMEN JASPERSEN Afp

- Prošle sam godine ovdje igrao polufinale, tako da znam da mogu igrati dobar tenis na ovoj podlozi. Jasno, svaka je godina malo drugačija, kao što su i uvjeti drugačiji u Halleu i ovdje. Moram se prilagoditi ovim terenima i graditi samopouzdanje, a razmišljati o tome da sam prvi nositelj ili o drugim stvarima, nema smisla. Ovdje svi žele pobijediti i dati maksimum - poručio je 22-godišnjak koji će otvoriti turnir protiv Yannicka Hanfmanna.

Ozljeda sabotira Murrayjev posljednji ples?

Andy Murray (37) godinama je bio pridruženi član velike trojke Federer - Nadal - Đoković, u jednom trenutku i prvi tenisač svijeta, osvajač tri Grand Slam naslova... Onda su se počele redati ozljede, pa dvije operacije kuka, pao je ispod 800. mjesta svjetske ljestvice i svi su bili uvjereni da je gotov. No, škotsko “hrabro srce” nije se dalo. Premda se nikad više nije približio nekadašnjoj razini, čovjek jednostavno obožava tenis i posljednjih godina igra za vlastiti gušt, a uspio se vratiti i u top 40.

Pritisnut godinama i ozljedama, odlučio je ipak da će mu ovo biti posljednja sezona, a jasno je da je najemotivniji oproštaj trebao biti pred domaćom publikom u Wimbledonu, turniru koji je osvojio dva puta i na kojem je 2013. prekinuo 77-godišnji britanski post. No, još jedna ozljeda u nizu stavila je pod veliki upitnik njegov posljednji ples na travi All England Cluba. Prije nekoliko je dana završio na operaciji ciste na leđnoj moždini i premda bi vjerojatno svi otkazali nastup, Murray se nada čudu. Njegovo je ime u ždrijebu, trebao bi igrati protiv Čeha Tomaša Machača, ali još uvijek je neizvjesno hoće li izaći na teren u utorak.

- Radim sve što mogu, pokušavam napredovati iz dana u dan. Ima li dovoljno vremena ili ne, ne znam, ali pokušavam. Čekat ću do posljednjeg trenutka da vidim hoću li moći igrati ili ne, mislim da sam zaslužio to pravo - rekao je Murray.

Ne uspije li se oporaviti za singl, ostaje mu mogućnost utješne nagrade nastup u parovima sa starijim bratom Jamiejem. Braća nikad nisu zajedno igrali parove u Wimbledonu, ali za ovogodišnji su turnir dobili pozivnicu.

Hoće li se Iga Swiatek konačno sprijateljiti s travom?

Iga Swiatek posljednje je dvije godine vladarica ženskog tenisa, ali ima i ona slabu točku, a to je travnata podloga. Iako je bivša juniorska pobjednica Wimbledona, to je i dalje jedini od četiri velika turnira na kojem kao seniorka nikad nije došla dalje od četvrtfinala, a nikad nije osvojila ni WTA naslov na travi. Možda je stoga pomalo i neobično da je ove godine odlučila doći u All England Club bez ijednog nastupa na travi, štoviše nakon četvrtog naslova u Roland Garrosu nije odigrala nijedan turnir.

image

Iga Swiatek

EMMANUEL DUNAND Afp

Kako sama u šali kaže, pripremu za Wimbledon odradila je na koncertu američke pop zvijezde Taylor Swift u Liverpoolu.

- Bilo je nevjerojatno. Bila sam toliko uzbuđena da tri dana kasnije nisam mogla spavati. Zapravo sam htjela otići na još jedan koncert, ali me zaustavio moj stožer, složili smo se da je bolje da se usredotočim na turnir - rekla je Poljakinja, pa uz smijeh dodala:

- Baš si mislim, ako ispadnem rano, imat ću vremena za još jedan koncert.

O svojim nevoljama na travi kaže:

- Ovo je stvarno težak turnir. Ne stignete izgraditi formu kako biste dosegli vrhunac u Wimbledonu jer ima vrlo malo turnira na travi. To automatski daje veću šansu autsajderima. Rekla bih da se sve više svodi na mentalnu stranu, i na to kako ćeš se prilagoditi ovoj podlozi. Zato sam došla rano u Englesku jer drugačija je trava ovdje i u drugim zemljama. Na travi nema klizanja i na tome sam puno radila ove godine. Vjerujem da mi treba još samo mala prilagodba na podlogu i da će to biti dovoljno.

Na startu baš i nema jednostavan ždrijeb, jer suparnica joj je Amerikanka Sofia Kenin, nekadašnja osvajačica Australian Opena.

Osma godina, osma različita pobjednica?

U sedam posljednjih godina sedam je različitih tenisačica napuštalo Wimbledon s pobjedničkim peharom u rukama. Serena Williams posljednja je obranila naslov 2016. godine, a nakon nje su se kao osvajačice redale Garbine Muguruza, Angelique Kerber, Simona Halep, Ashleigh Barty, Jelena Ribakina i Marketa Vondroušova. I neće biti nikakvo iznenađenje ako i ove godine na trofej bude upisano novo ime.

Spomenuli smo Igu Swiatek i njezine probleme na travi, ali Poljakinja je prva igračica svijeta i kao takva je sigurno jedna od favoritkinja. Arina Sabalenka, dvostruka pobjednica Australian Opena, trebala bi koristiti servis kao svoje glavno oružje na travi, ali Bjeloruskinja je u popriličnim problemima i još uvijek nije sigurna hoće li uopće zaigrati. Zadobila je ozljedu ramena koja joj najviše poteškoća zadaje upravo kod servisa i zbog koje je morala predati meč na nedavnom turniru u Berlinu.

Amerikanka Coco Gauff, danas druga igračica svijeta, upravo je u Wimbledonu prvi put skrenula pažnju na sebe. Bilo je to 2019. kada je kao 15-godišnjakinja prošla kvalifikacije, pa na startu izbacila peterostruku osvajačicu turnira Venus Williams. No, premda je u međuvremenu osvojila US Open, igrala u finalu Roland Garrosa i polufinalu Australian Opena, u Wimbledonu više nije uspjela ponoviti magiju iz 2019. niti doći dalje od osmine finala. Možda je ovo napokon njezina godina.

A možda napokon, nakon dva uzastopna poraza u finalu, put do trijumfa pronađe Tunižanka Ons Jabeur. Iako se ove sezone muči s formom i ozljedom koljena, nada se trećoj sreći na londonskoj travi.

Dakako, ne treba otpisati ni mogućnost da jedna od posljednje dvije pobjednice opet ode do kraja. Posebno, Ribakina kojoj je servis jak adut na travi.

Koliko može hrvatski tercet?

Hrvatska će ove godine u singlu biti zastupljena samo s jednim tenisačem i dvije tenisačice. Nitko od naših predstavnika nije uspio proći kvalifikacije, tako da ćemo u muškom dijelu ždrijeba imati samo Bornu Ćorića koji u 1. kolu ide na Brazilca Felipea Meligenija Alvesa, dok ćemo na ženskom turniru gledati Donnu Vekić (na startu protiv Kineskinje Xiyu Wang) i Petru Martić (u 1. kolu protiv Britanke Francesce Jones).

Ćorić je ove godine daleko od forme, u Wimbledon je stigao s omjerom 7-11. Ni na jednom od posljednjih osam turnira nije došao dalje od 2. kola, a i na dva challengera koja je u lipnju odigrao u Italiji uhvatio je tek jednu pobjedu. Teško se stoga nadati nekim dobrim vijestima, posebno u Wimbledonu na kojem je samo jednom u karijeri preskočio prvu prepreku.

Najveća bi nam uzdanica trebala biti Donna Vekić koja u London stiže nakon finala u njemačkom Bad Homburgu gdje je poražena od Ruskinje Diane Šnajder. Osječanka voli travu, pet puta je u karijeri igrala u finalu na toj podlozi premda u Wimbledonu nikad nije došla dalje od osmine finala.

image

Donna Vekić

FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp

Četvrta runda je bila krajnji doseg u Londonu i za Petru Martić, štoviše tri puta je bila među 16 na ovom turniru. Dućanka se mučila ove godine s ozljedom ramena, ostavilo je to traga i ne njezinim rezultatima, pa je trenutno tek na 85. mjestu WTA ljestvice. Loša je vijest i to što će, ako prođe Jones, u sljedećem kolu vjerojatno ići na prvu igračicu svijeta Igu Swiatek.

NAŠI U 1. KOLU

TENISAČI

Borna Ćorić - Felipe Meligeni Alves (ponedjeljak)

TENISAČICE

Donna Vekić - Xiyu Wang (ponedjeljak)

Petra Martić - Francesca Jones (utorak)

PAROVI (m)

Koolhof, Mektić - Coria, Navone

Dodig, Krajicek - Barrientos, Cabral

Arevalo, Pavić - Balaji, Johnson

PAROVI (ž)

Kalinskaja, Vekić - Sizikova, Wang

Linker
01. srpanj 2024 07:25