IRINA R HIPOLITO Dppi Via Afp
NIŠTA OD PETE TITULE

Najbolja hrvatska tenisačica poražena u finalu WTA 500 turnira u njemačkom Bad Homburgu

Donna ove sezone igra u promjenjivoj formi, ali u Bad Homburgu je konačno pronašla dobar ritam
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 29. lipanj 2024. 16:19

Donna Vekić nije uspjela doći do naslova na WTA 500 turnira koji se igrao na travnatoj podlozi u njemačkom Bad Homburgu. Najbolja hrvatska tenisačica u završnom je meču izgubila od 20-godišnje Ruskinje Diane Šnajder (WTA 47) sa 6:3, 2:6, 6:3 nakon dva sata i 12 minuta igre, te tako ostala na četiri osvojene titule u 13 odigranih finala. No, i sam plasman u finale je dobra najava za nadolazeći Wimbledon gdje 28-godišnju Osječanku u 1. kolu čeka Kineskinja Xiyu Wang.

Donna ove sezone igra u promjenjivoj formi, ali u Bad Homburgu je konačno pronašla dobar ritam, te nanizala pobjede protiv Lucije Bronzetti, Jekaterine Aleksandrove i Viktorije Tomove, a pomogla joj je i predaja Katerine Siniakove bez borbe u četvrtfinalu. Konačna nagrada ipak je izostala, ali i poraz u subotnjem finalu donijet će joj značajan pomak na WTA ljestvici, sa sadašnjeg 49. mjesta napredovat će na 38.

Nakon što su u prva tri gema obje tenisačice sigurno držale svoj servis, prva je popustila Donna. Šnajder je napravila dobar pritisak i iskoristila drugu break-loptu za vodstvo 3:1. Prvu priliku za povratak Vekić je imala u maratonskom sedmom gemu koji je trajao gotovo 15 minuta, ali Ruskinja se iz svega izvukla i spasila dvije break-lopte. Slična se priča ponovila i dva gema kasnije, ovaj put je Donna imala čak sedam prilika za break (!), ali nijednu nije uspjela realizirati. Svaki put kad je bila suočena s opasnošću, Šnajder je izvukla sjajan servis i na koncu je iskoristila četvrtu set-loptu. Čak 38 poena više u prvom je setu odigrano na servis ruske tenisačice koja je osvojila prvu dionicu iako je imala manje izravnih poena (17-19) i jednu neforsiranu grešku više (8-7) od Donne.

Sve te silne neiskorištene prilike nisu poljuljale osječku tenisačicu koja je na najbolji mogući način krenula u drugi set. Bila je čvrsta na svom servisu, a onda u drugom gemu konačno došla i do breaka. I nastavila je u istom ritmu, na svom je servisu u cijeloj drugoj dionici izgubila samo tri poena, a na samom je kraju još jednom oduzela servis suparnici i ekspresno izborila treći set.

Šteta je što nije uspjela zadržati istu razinu i u odlučujućem setu. Prvi put joj je servis popustio u trećem gemu, što je Šnajder iskoristila da dođe do drugog breaka u meču. Donnina je reakcija na to bila savršena i već je u sljedećem gemu, bez izgubljenog poena, uzvratila suparnici i izjednačila na 2:2, a potom je i svoj servis-gem osvojila bez ispuštenog poena. No, u sedmom su gemu uslijedili novi problemi, i ponovno je Ruskinja napravila break za 4:3. Od toga se naša tenisačica više nije oporavila i Šnajder je otplovila prema drugoj tituli u karijeri.

- Šnajder je bila bolja igračica i zaslužila je titulu. Iskreno, nisam očekivala da ću biti ovdje i igrati finale, ali uživala sam cijeli tjedan, osjećala sam se kao kod kuće, a posebno tijekom polufinala kad sam imala veliku podršku za rođendan. Dobila sam ovaj put utješni, mali medaljon, ali vratit ću se sljedeće godine po veći - poručila je Donna.

Linker
29. lipanj 2024 16:19