ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
DRAMA U PARIZU

Đoković velikim preokretom osvojio Roland Garros i uspio nešto što nikad nisu ni Nadal niti Federer!

Ovo je srpskom tenisaču 19. Grand Slam u karijeri. Prvo mjesto dijele Nadal i Federer sa po 20...
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 13. lipanj 2021. 19:41

Fantastični Novak Đoković je sve bliže da ga se jednog dana proglasi najboljim tenisačem svih vremena, sportaša uopće. Prvi tenisač svijeta osvojio je svoj drugi Roland Garros (2016) i 19. Grand Slam turnir, čime je stigao na jedan zaostatka za Rogerom Federerom i Rafaelom Nadalom. Đoković je to učinio na poseban način, vratio se s 0:2 u setovima protiv Stefanosa Tsitsipasa i slavio sa 6:7(6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 nakon više od četiri sata igre (4.12).

image
CHRISTOPHE ARCHAMBAULT Afp

Ta brojka Grand Slam titula smatra se kao najvažnija u tome tko je GOAT, Đoković je već tenisač s najviše provedenih tjedana na prvom mjestu, a ako/kad jednog dana prestigne Španjolca i Švicarca, imat će najviše argumenata na stolu. Inače, za dva tjedna počinje Wimbledon, koji je lani otkazan i na kojem će Đoković biti dvostruki branitelj naslova (ukupno ga je osvojio pet puta od 2011. godine).

image
MARTIN BUREAU Afp

Do lanjskog US Opena kad je Dominic Thiem okrenuo 0:2 kontra Alexandera Zvereva u finalu, jedini Grand Slam turnir u Open eri na kojemu su se u završnom meču događali takvi preokreti bio je French Open. I to u četiri navrata: Björn Borg – Manuel Orantes (1974), Ivan Lendl – John McEnroe (1984), Andre Agassi – Andrej Medvedjev (1999) i Gaston Gaudio – Guillermo Coria (2004). Sada se Đoković uvrstio u to ekskluzivno društvo, kako to i priliči šampionu nevjerojatne mentalne snage, Đoković je u treći set protiv 22-godišnjeg Grka krenuo kao da nema ogroman teret zaostatka na leđima. U svakom od tri sljedeća seta Đoković je rano stizao do breaka i potom ga hladnokrvno održavao, igrajući milimetarski precizno, bez znakova umora. Nema veze što je dva dana ranije, zapravo dan i pol, vodio bespoštednu borbu da bi eliminirao kralja zemljanih terena Nadala. I što je morao prihvatiti da pobjeda nad Španjolcem ne znači da je osvojio Roland Garros.

image
Stefanos Tsitsipas
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

To je bila najopasnija misao, svakako zabranjena u njegovom taboru. Ipak, nije sve ovisilo o njemu, nešto se pitalo i Tsitsipasa, koji je imao odličnu sezonu na zemlji (titule u Monte Carlu i Lyonu, finale Barcelone) i koji je prošle godine u polufinalu itekako namučio Đokovića (6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1). Uzalud Grku sve što je pokušao, jednostavno nije bilo dovoljno. Đoković je, da podsjetimo, preživio 0:2 u setovima i protiv Lorenza Musettija (samo su dva tenisača osvajala Grand Slam turnira dobivši dvaput nakon 0:2, Ted Schroeder 1949. i Henri Cochet 1927. u Wimbledonu). Peti set je uglavnom teritorij na kojem se on osjeća bolje od svih ostalih. Omjer mu je nakon ove pobjede 35-10, a od šest finala Grand Slam turnira koji su otišli u peti set izgubio je samo jedan. Od Andyja Murraya na US Openu prije devet godina.

- Fizički i mentalno bilo je teško preživjeti ove posljednje dane, devet sati tenisa u 48 sati (točnije u 44 sata, op.a.), a pritom igrati kvalitetno protiv dva velika igrača – rekao je 34-godišnji Beograđanin.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Realno, Tsitsipas nakon 7:6(6), 6:2 više nije imao ništa, niti jednu break-loptu, nije bio ni na izjednačenju, osim u posljednjem gemu. Jednostavno, Đoković je u svojoj genijalnosti bio nedodirljiv i u toj nedodirljivosti u posljednjem gemu pokazao da je čovjek od krvi i mesa. Drhtavi drugi servis, visoki volej u mrežu, izjednačenje za dodatan pritisak i svejedno je izdržao. Apsolutno zasluženi pobjednik, koji je za naslov skinuo vladara svih vladara Nadala (13 naslova u Roland Garrosu), a i protiv njega je izgubio prvi set. Ništa ga nije moglo zaustaviti, kao što on vjeruje da ga ništa neće zaustaviti u tome da na kraju karijere ima više od bilo kojeg tenisača u povijesti.

image
CHRISTOPHE ARCHAMBAULT Afp

- Nije lako pronalaziti motivaciju svaki dan, ali imam najljepšu obitelj, koja mi daje ljubav i podršku. Tu je i moj tim, ovo je timski rad. Jako sam sretan, ne želim stati, imam još dosta toga za napraviti – rekao je Đoković.

Đoković je već jedini tenisač u Open eri koji je sva četiri Grand Slam turnira osvajao najmanje dvaput (Rod Laver i Roy Emerson su povezali vrijeme prije i po ulasku u Open eru od 1968. godine). Kod tenisačica su u tome uspjele Chris Evert, Martina Navratilova, Steffi Graf i Serena Williams.


GRAND SLAM TITULE

20 – Federer, Nadal

19 – Đoković

14 – Sampras

12 – Emerson

11 – Laver, Borg

Linker
29. rujan 2024 01:28