CHRISTOPHE ARCHAMBAULT Afp
BIT ĆE I NAJVEĆI

Najkompletniji igrač svih vremena: Evo vam pet dokaza zašto je Đoković već sada ispred Nadala i Federera

Srpski tenisač stigao je do 19. Grand Slam titule, pa mu sada Federer i Nadal bježe za samo jednu
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 15. lipanj 2021. 14:24

Novak Đoković na sebi je svojstven način dokazao da je sve moguće. Tu je rečenicu prvi tenisač svijeta ponovio u nedjelju na završnom susretu s novinarima u Parizu, bogatiji za drugi trofej s Roland Garros i 19. s Grand Slam turnira. Da, za Đokovića je doista sve moguće, jer samo onaj tko vjeruje u ono što govori može napraviti ono što je on napravio u manje od 48 sati.

Sve bliže statusu G.O.A.T.

U polufinalu je nanio tek treći poraz Rafaelu Nadala u 108 mečeva u Roland Garrosu, a potom se čudesno vratio s 0:2 u setovima protiv 12 godina mlađeg Stefanosa Tsitsipasa. Prvi tenisač svijeta već je imao takvih prekrasnih završnih vikenda na Grand Slam turnirima, spajajući pobjede nad Nadalom i Rogerom Federerom u New Yorku ili epska slavlja nad Andyjem Murrayem i Nadalom u Melbourneu.

- Ne mogu biti sretniji i zadovoljniji s ovakvim scenarijem u posljednjih 48 sati. Vjerojatno jedan od moja tri najbolja dostignuća i iskustva u profesionalnoj karijeri.

Dostignuće i podvig, koji ga definitivno približava statusu Najvećeg svih vremena - G.O.A.T. Iako je ta utrka u principu imaginarna, ona se već godinama paralelno odvija između Đokovića, Nadala i Federera. Srbin u svojim rukama trenutno drži najviše argumenata da bi ga se jednog dana smatralo najvećim. John McEnroe rekao je da je još rano za takvu ocjenu, ali da je sasvim sigurno 34-godišnji Srbin najkompletniji tenisač svih vremena.

image
CHRISTOPHE ARCHAMBAULT Afp

U odnosu na rivale, Nadala i Federera, u nekim stvarima zaostaje, jer je to jednostavno tako. Ne možeš imati sve, ali i to stigne popraviti. Federer ima jedan naslov više na ATP Finalsima (6-5), Nadal nema ni jedan. Nadal ima dva zlata s Igara, u singlu i u paru, Federer ima srebro u singlu i zlato u paru, dok je Đoković na pojedinačnoj bronci. U broju titula Federer je na 103, Nadal na 88, a Đoković na 84.

- Nastavit ću ih loviti i nastojat ću to uraditi na svoj autentičan način - rekao je Đoković. - Moja karijera je do sada bila fenomenalna, ostvario sam puno stvari za koje su ljudi mislili da nisu moguće.

Mentalna čvrstina

Brojke su jedna stvar, veličina nekog tenisača vidi se i u drugim momentima. Poput mentalne snage, a tu je Đoković iskočio u kategoriju iznad svih. Ne samo zbog 14-3 omjera u pet setova u polufinalu i finalu Grand Slam turnira, što je znatno bolje od Nadala (6-4) i Federera (6-10). Na ovom Roland Garrosu njegova se čvrstina u glavi osjetila više nego igdje drugdje.
Šest je setova izgubio po putu, dva od Lorenza Musettija, kojemu je nakon 0:2 poklonio jedan gem. Jedan od Mattea Berrettinija, koji ga je pomalo izluđivao prijetnjom da ga odvuče u peti set.

Jedan od Nadala, prvi, a Nadal nikad nije izgubio u Roland Garrosu ako je dobio prvi set. A u tom prvom setu je bilo 0:5, reminiscencija na lanjsko finale otvoreno s 0:6, 2:6. Konačno, Tsitsipas je vodio 2:0 u setovima, pomeo ga u drugom setu (6:2), ali Grk do kraja meča nije dočekao break-loptu. Iako je bio na izjednačenju u posljednjem gemu.

Marjan Vajda, jedan od dva Đokovićeva trenera, vrlo je otvoreno rekao što je cilj do kraja godine.

- Osvojiti zlato na Igrama i preostala dva Grand Slam turnira. To bi bio vrh vrhova, ali još smo daleko.

Štafetu za Wimbledon će od Vajde preuzeti Goran Ivanišević, to je njegova misija - da Đokovića u All England Clubu dovede do kraja.

- Nekoliko dana odmora i potom pripreme za Wimbledon. Imam iskustva i optimist sam. Kad sam 2016. godine osvojio Roland Garros, dogodilo se da sam eliminiran u 3. kolu u Wimbledonu. Učinit ću sve da se to ne ponovi.

Ima li netko da ne vjeruje Novaku Đokoviću?

Pet dokaza zašto je Đoković ispred Nadala i Federera

1. Osvajanjem drugog Roland Garrosa njegov zaostatak je sveden na jednu titulu u ukupnom zbroju, s time da je njegov tempo zastrašujući. On je, naime, pobjednik na 13 od posljednjih 26 Grand Slam turnira

2. Prvi je tenisač od Roda Lavera, koji je svaki Grand Slam turnir osvajao najmanje dvaput i jedini kome je to uspjelo u Open eri. On je i jedini tenisač nakon Lavera, koji je istovremeno držao sve četiri titule (Wimbledon 2015. - Roland Garros 2016).

3. Jedini je igrač koji je pobijedio na svih devet Masters 1000 turnira. I to ne jednom, nego najmanje dvaput.

4. Broj tjedana na prvom mjestu rang-liste ovoga je ponedjeljka stigao do 325, što je 15 više od Federera, dok je Nadal na 209. Kako stvari trenutno stoje, tih tjedana će biti još tko zna koliko. Sigurno je da će prestići Martinu Navratilovu (332) i onda će ostati samo Steffi Graf (377).

5. U međusobnom omjeru Đoković je bolji od Nadala (30-28) i Federera (27-23), protiv oba je značajno zaostajao.

Linker
25. travanj 2024 18:34