ATP MASTERS

Federer u finalu: U švicarskom derbiju Wawrinka propustio četiri meč-lopte

Federer i Wawrinka nadoknadili su gledateljima u O2 Areni sve što je nedostajalo u prethodnih šest dana, a odnosi se na spektakl, uzbuđenje, neizvjesnost
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 16. studeni 2014. 01:34

Nakon utakmica u skupini koje su protekle u potpunoj dominaciji Novaka Đokovića i Rogera Federera (prvi je izgubio devet, a drugi trinaest gemova u tri meča), jedino što je bilo logično očekivati jest finale između njih dvojice.

Uostalom, u London su stigli boreći se i za poziciju broj jedan na kraju godine, što je odlučeno u petak kad je Srbin svladao Tomaša Berdycha, pa je njihov susret za kraj godine izgledao kao nešto najnormalnije. Na kraju, finale iz snova će se dogoditi, ali tek nakon što je Federer spasio čak četiri meč-lopte u švicarskom derbiju protiv Stana Wawrinke, te nakon 4:6, 7:5, 7:6(6) prošao u deveti (!) završni meč na World Tour Finalsu (izjednačio se s Ivanom Lendlom). Čudesni Švicarac je vlasnik šest titula s ovoga turnira, a njegov suparnik Đoković juri treću u nizu i ukupno četvrtu. Posljednji koji je osvojio tri zaredom bio je Lendl od 1985. do 1987. godine, ova posljednja je godina kad se Đoković rodio. I on se mučio, Kei Nishikori mu je uzeo drugi set i prijetio na početku trećeg, ali se onda raspao pod napadima s druge strane.

Federer i Wawrinka nadoknadili su gledateljima u O2 Areni sve što je nedostajalo u prethodnih šest dana, a odnosi se na spektakl, uzbuđenje, neizvjesnost… Neka nam dugo živi jednoručni bekhend, bio je ovo doista meč za polizati prste u kojemu je bilo svega i nema onoga tko je iz dvorane otišao nezadovoljan. Osim Wawrinke, njegova tima i njegovih navijača, ali to je minoran broj u uspredbi s obožavateljima Federera koji je spasio četiri meč-lopte. Dvije na servis Wawrinke kod 5:3 i dvije u sljedećem gemu na svom servisu. Čudesno, 33-godišnji Švicarac je ove godine to uradio u još dva navrata, dvije je izvukao protiv Gaela Monfila na US Openu i pet protiv Leonarda Mayera u Šangaju.

- Jako sam sretan što mogu pričati s vama na terenu, što je rezervirano za pobjednike – rekao je Federer nakon dva sata i 48 minuta tenisa koji je gledatelje držao na rubu udobnih sjedalica.

Prije meča Wawrinki nisu davali puno izgleda, iskreno, nitko nije razmišljao da se može dogoditi bilo što drugo osim pobjede Federera. Na to je upućivalo sve ovoga tjedna kao i 14-2 u međusobnim utakmicama, a jedine pobjede Wawrinke zbile su se na zemlji Monte Carla (2009, 2014).

Bilo je lijepo dok je trajalo. Mislimo na taj drugi set i početak trećeg u kojemu je Kei Nishikori pokušao ostvariti nemoguće. Pobijediti Novaka Đokovića u dvorani i na World Tour Finalsu djeluje nemoguće posljednjih nekoliko godina. Omaleni Japanac, uvjerljivo najniži od svih osam sudionika turnira, sjajno se oporavio od uvjerljivog - a toliko uobičajenog ovoga tjedna - gubitka prvog seta. I ne samo to, Đoković je imao i break u drugom setu, Japanac je to poništio i nadogradio, odveo meč u treći set. Onoga trenutka kad je izgledalo da dvostruki branitelj naslova i vlasnik 30 uzastopnih pobjeda u dvorani nema kvalitetan odgovor na hitrinu i agresiju Japanca (kao što je bio slučaj u polufinalu US Opena), Nishikori je stao. Dva druga servisa od 15:40 u prvom gemu trećeg seta nije iskoristio, poslao je dvije lagane loptice u mrežu i tu je bio kraj. Takve poklone malo tko neće uzeti, pogotovo ako je prvi tenisač svijeta i u takvoj formi.

U trenutku se vratila svakodnevna slika iz O2 Arene, dominacija boljih nad slabije rangiranim tenisačima. Prije 35 godina John McEnroe je izgubio 19 gemova u četiri meča, jučer ga je Đoković srušio sa 16.

- Plan za večeras? Kokice i meč Roger - Stan – rekao je Đoković.

Pelene ne mora mijenjati, iako mu nije mrsko, jer su supruga Jelena i sin Stefan ostali u Monte Carlu.

Prije polufinala taman je otkriveno da je Nishikori tenisač s najboljim postotkom u setu odluke (treći ili peti set) u Open eri (od 1968. godine). Samo ove godine bio je 21-2, ukupno u karijeri 69-18 (79,3 posto) što je bolje od Bjorna Borga (119-40, 74,8 posto) i – Đokovića (126-46, 73,3 posto). I kad je to netko izvadio Nishikori je izgubio treći set s 0:6.

Hoće li ovaj kasnovečernji šou utjecati na spremnost Federera, ostaje za vidjeti. Ovo će biti 37. međusobni susret njega i Đokovića, on vodi s 19-17, te 3-2 ove godine. Na World Tour Finalsu bolji je Srbin s 2-1, slabio je 2012. u finalu i lani u skupini.

Federer – Wawrinka 4:6, 7:5, 7:6(6)

Linker
24. rujan 2024 17:25