Getty
AUSTRALIAN OPEN

Novak Đoković svladao Murraya, osvojio peti naslov i srušio rekord Open ere u Melbourneu

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 01. veljača 2015. 14:39

Andy Murray trudio se, vikao, radio preokrete, na trenutke i dominirao, ali ispisivanje nove stranice povijesti nije uspio spriječiti. Novak Đoković od jučer je najuspješniji tenisač Open Ere na Australian Openu. Peti finale, peti naslov.

U nervoznoj taktičkoj borbi teniskih superteškaša, Srbin je demonstrirao mentalnu čvrstinu te nakon tri sata i 39 minuta igre osvojio svoj osmi Grand Slam naslov. Federer i Agassi sada mu gledaju u leđa.

Prvi dio meča bio je krcat preokretima. U prvom je setu Đoković dvaput oduzeo Škotu servis, ali ga i dvaput ispuštao. U odlučujuću igru se Murray otisnuo s mini-breakom, koji je Đoković nakon dugačke izmjene ekspresno poništio. Škot je opet pritisnuo, otišao na 4-2, ali ni to nije bilo dovoljno. Vratio je poklon u obliku „duple“ i uz još nekoliko pogrešaka gledao kako Srbin uzima prvi set.

Sličan se scenarij reflektirao na sljedeći set, ali u izmijenjenim ulogama. Ovog je puta Murray poveo 2-0, da bi Đoković unatoč manjim problemima s gležnjom napravio seriju od četiri uzastopna gema i vratio se na šampionsku prugu.

Meč je tada nakratko prekinut zbog pomalo dramatičnog prizora na Rod Laver areni. Skupina od nekoliko prosvjednika probila je osiguranje i došla posve blizu terena gdje su pokušali razvati transparent. Zaštitari su ekspresno reagirali i zaštitili igrače, a izgrednike izbacili iz dvorane.

Prekid je pomogao Murrayju da se ponovno sabere, jer je odmah prekinuo Đokovićevu seriju i ubrzo poveo 5-4. Uslijedio je maratonski gem s maratonskim izmjenama, ali Novak nije dozvolio novi break.

Međusobno iscrpljivanje nastavljeno je i u sljedećem gemu. Murray je bio suočen sa tri break lopte. Spasio ih je odličnim servisima, što je značilo još jedan tie-break. Šesti nositelj u njemu je opet bolje krenuo, ali ovog puta nije ispuštao prednost. Stigao je do 6-2 te iskoristio treću set loptu za ukupno izjednjačenje.

Rezerve energije obojice kao da su se počele prazniti početkom trećeg seta, kada je meč već trajao dva i pol sata. Murray je dočekao nekoliko pogrešaka i poveo 2-0 pa odmah „prodao“ break po identičnom predlošku.

Đoković je preuzeo inicijativu i strpljivom igrom natjerao suparnika na nove pogreške. Murray se uspio naljutiti čak i na vlastiti tabor koji mu je slao savjete, što mu nije previše pomoglo. Dvostrukom pogreškom opet je izgubio servis, a time i set.

Murrayjeve nade nakon toga su isparile u australski zrak. Đoković je znao da je suparnik u knock-downu i mudro pričekao da se njegova igra do kraja raspadne. Četvrti set bio je gotov za 28 minuta, a 27-godišnji je digao ruke u zrak i počeo slaviti svoj peti trijumf u Melbourneu.

Tenisači, finače: Đoković(1) - Murray(6) 7-6(5) 6-7(4) 6-3 6-0

Linker
24. rujan 2024 17:24