ATP MASTERS

DODIG I MELO U FINALU LONDONA Hrvat i Brazilac stigli do posljednjeg meča sezone

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 15. studeni 2014. 16:22

Londonska misija Ivana Dodiga i Marcela Mela dobila je priliku da bude okrunjena na idealan način. Nadoknadivši uspavani ulazak u meč, hrvatsko-brazilski tandem u polufinalu je sa 4-6, 6-4, 10-6 izbacio Lukasza Kubota i Roberta Lindstedta, a Hrvatska je dobila prvog finalista ATP-jeve završnice u povijesti.

Dodig i Melo za svoj će se prvi i jedini naslov u 2014. boriti u nedjelju, a suparnici će im biti pobjednici meča između braće Bryan te Benneteaua i Rogera-Vasselina, koji se igra u večernjem terminu.

Prvi dio meča ničime nije naslućivao da će se stvari rasplesti u korist igrača iz Međugorja i Belo Horizontea. Nakon što se prvo mučio Melo, kod 4-4 zakazao je Dodigov servis. U jednom je gemu napravio dvije dvostruke pogreške, širom otvorivši vrata suparnicima za break.

Servis za set bio je preslika cijele prve dionice u kojoj su Dodig i Melo vrlo loše igrali protiv servisa, osvojivši samo pet poena. Bez inspiracije na reternu, osvajače Australian Opena nisu mogli ozbiljno ugroziti.

Na početku drugog seta u nevolji se opet našao Melo. Baš kao i Dodig, napravio je dvije duple, ali na break lopti ga spašava oko sokolovo. Njegov smeš je dotaknuo crtu i zadržao stvari u egalu.

U šestom gemu stvari su se usijale. Lindstedtu je na servisu prvo suđen prijestup, pa opomena zbog vremenskog prekoračenja, da bi na vrh svega Poljak i Šveđanin protestirali kod glavnog suca jer nije primijetio navodni nec. Prigovor nije uvažen, Dodig i Melo izborili su prve tri break lopte, ali ih isto tako prokockali.

Četiri gema kasnije, Lindstedt je konačno slomljen. Dodig i Melo su 30-0 okrenuli u 30-40. Prvu je break loptu 37-godišnji Šveđanin spasio, ali na drugoj nije imao izgleda. Dodigov snažan forhend zatekao ga je nespremnog, što je značilo odluku u match tie-breaku.

Tamo se probudio onaj pravi DM dvojac s početka turnira. Dodig je s dva neobranjiva reterna oteo po jedan poen svakom serveru iz suparničkog para, na to se nadovezao i Melo i vrlo brzo je na semaforu bilo 6-1 s tri mini-breaka. Kubotu i Lindstedtu bilo je prekasno za povratak u život.

Ipak, do pobjede se nije mogao bez malo drame. Na prvoj meč lopti, kod 9-5, Melo je pogodio paralelu, ali Kubot se uhvatio za slamku i pozvao challenge na svoj servis! Snimka je pokazala da je bio milimetar u autu. Slabašna nada poljsko-švedskog dua živjela je još jedan poen, kada su Dodig i Melo i drugi put mogli početi slaviti.









ATP World Tour finale - polufinale, parovi

Dodig/Melo - Kubot/Lindstedt 4-6 6-4 10-6

Linker
24. rujan 2024 15:18