ŽELJKO HAJDINJAK/Cropix
UVJERLJIVI FAVORITI

Hrvatska saznala suparnika u Davis Cupu. Izbjegla je sve ‘mine‘ i ponovno će biti domaćin

Litva među najboljih 1000 igrača svijeta ima samo trojicu, od kojih je najbolje plasiran Berankis (ATP 258.)
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 08. veljača 2024. 13:17

Hrvatski tenisači borit će se protiv Litve u Svjetskoj skupini I, u kojoj su završili nakon varaždinskog poraza od Belgije. U mečevima koji će biti na rasporedu 13. i 14. ili 14. i 15. rujna, dakle u terminu nakon US Opena, naša će reprezentacija ponovno igrati na domaćem terenu.

Na papiru, Hrvatska je uvjerljivi favorit, budući da je najbolje plasirani litavski tenisač 33-godišnji Ričardas Berankis, koji trenutačno drži tek 248. mjesto na ATP ljestvici. Među najboljih 1000 još su i Vilius Gaubas (ATP 371.) te Edas Butvilas (ATP 634.), što u prijevodu znači da će sve osim uvjerljive pobjede Hrvatske biti prvorazredna senzacija.

Hrvatska je u ždrijebu bila drugi nositelj, a prvi je bila Srbija, koja će kod kuće igrati protiv Grčke, što potencijalno donosi okršaj Đokovića i Tsitsipasa.

Ostali parovi Svjetske skupine I su: Švedska - Indija, Kazahstan - Danska, Poljska - Južna Koreja, Švicarska - Peru, Egipat - Mađarska, Norveška - Portugal, Austrija - Turska, Tajvan - BiH, Izrael - Ukrajina te Japan - Kolumbija. Pobjednici će se plasirati u kvalifikacije za finale Davis Cupa 2025., a poraženi igrati play-off za ostanak u Svjetskoj skupini I.

Kao domaćin, naša će reprezentacija izabrati počinje li susret 13. ili 14. rujna te na kojoj će se podlozi igrati mečevi. U isto vrijeme kad i okršaji Svjetske skupine I, na rasporedu će biti grupna faza finala Davis Cupa, koji Hrvatska propušta prvi put otkad se natjecanje igra u novom formatu.

Hrvatskoj i Litvi ovo će biti prvi međusobni okršaj u Davis Cupu.

Linker
05. ožujak 2024 12:02