Novak Đoković

 EMMANUEL DUNAND Afp
NOVI VELIKI PODVIG

Đoković uključio ‘warp‘ pogon i izjednačio Federera: ‘Taj tip nije ljudsko biće, nego postaje životinja!‘

Prvi tenisač svijeta gubio je 2-1 u setovima protiv Talijana Musettija pa izveo preokret
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 03. lipanj 2024. 06:50

Sat je pokazivao 1.45. Iza ponoći. Novak Đoković bio je u velikim problemima. Gubio je 2-1 u setovima protiv 15 godina mlađeg suparnika i naizgled s puno više svježine u nogama, barem po govoru tijela. I suparnika koji je igrao maestralno, štoviše, činilo se da igra sve bolje kako je meč dublje odmicao u noć.

Isti je to suparnik - Lorenzo Musetti - od kojeg je izgubio već na zemlji Monte Carla prošle godine. I protivnik od kojeg je gubio i 0-2 u setovima na istom tom terenu prije tri godine, u 4. kolu Roland Garrosa. Ali, nije na kraju i izgubio. Doduše, tko zna kako bi završilo da se Talijan nije tada ozlijedio pa je na kraju taj meč morao predati.

Ovog je puta 22-godišnji Musetti (ATP 30) bio fizički spremniji i ponovo je Đokovića bacio na konopce. Međutim, bio je prvi igrač svijeta puno puta u takvim situacijama i znao je kako odgovoriti izazovu. Suočen s porazom, Đoković je u 2 sata iza ponoći upalio sve motore i uključio "warp" pogon. I "pomeo" Musettija, dao mu samo tri od sljedećih 15 gemova.

image

Novak Đoković i Lorenzo Musetti

EMMANUEL DUNAND Afp

- Taj tip nije ljudsko biće, već postaje životinja na najvećim svjetskim terenima kada to zatreba - oduševljen je bio Mats Wilander transformacijom Đokovića iz podređenog položaja u pobjednički.

- To je perfektan primjer što su najveći šampioni sposobni učiniti kada stvari ne idu dobro po njih. To je jedan od razloga zašto je još uvijek tu gdje jest i ruši rekorde.

A Đoković jest opet srušio rekord, doduše, "u suradnji" s Musettijem. Onaj za najkasniji završetak meča u povijesti Roland Garrosa. Posljednji poen za konačnih 7:5, 6:7 (6), 2:6, 6:3, 6:0 odigrali su nakon četiri i pol sata borbe, odnosno u 3 sata i 8 minuta.

Prijašnji rekord, od 2020., držali su Rafael Nadal i Jannik Sinner, koji su igrali do "samo" 1.26 iza ponoći.

Ova je pobjeda Đokoviću vrijedna ne samo zato što je i dalje ostao u turniru i u borbi za 25. Grand Slam trofej, već i zato što se njome izjednačio s Rogerom Federerom u još jednoj statističkoj kategoriji. Bila mu je ovo, naime, 369. pobjeda u karijeri na Grand Slam turnirima, koliko je skupio i Švicarac. Novak je, doduše, do te brojke stigao u manje mečeva - 428, u usporedbi s Federerovih 439 te jasno pri tome osvojio i više Grand Slam titula (24-20).

image

Novak Đoković i Lorenzo Musetti

EMMANUEL DUNAND Afp

Na putu do rekordne 370. pobjede stoji mu Argentinac Francisco Cerundolo (ATP 23), a do tog meča valjaju se prvo slegnuti dojmovi iz subotnje-nedjeljnog maratona.

- Eto, uvijek postoji ta odlučnost i vjera u meni, da mogu osvojiti Grand Slam. To je razlog zašto se još natječem na ovoj razini, zašto sam ovdje - poručio je Đoković, koji nije htio ulaziti u rasprave oko rasporeda, odnosno zašto je meč s Musettijem počeo tek oko 22.30.

Krivac je, doduše, kiša koja je protekli tjedan natapala Pariz pa se neki mečevi nisu stigli odigrati te su organizatori morali ubaciti još jedan meč pod krov stadiona Philippe Chatrier prije Đokovića, kako bi mogli nastaviti.

- Neću o rasporedu, ne treba o tome. Mislim da sjajna Lorenzova i moja igra zaslužuju biti tema. I kada igrate razmjene od 20 ili više udaraca u dva ujutro. Pa tko još tada igra? Musetti je igrao tenis života, nije promašivao i u jednom trenutku nisam znao što napraviti. Sve je vraćao u teren, pogađao winnere s obje strane, trčao na sve, dobro servirao... Morao sam ići do vlastitih krajnjih granica kako bih ga dobio.

Đoković će uspio vratio u meču, ali je li se "vratio" potpuno? Nakon mjeseci uglavnom frustracija - poraz u polufinalu "njegovog" Australian Openu, porazi u Indian Wellsu, Monte Carlu, Rimu, Ženevi - i činjenice da nije osvojio turnir od studenog prošle godine, ovaj preokret možda je bio trenutak, meč, iskra koji će ga opet oživjeti na pravi način i vratiti ga na "tvorničke postavke". A onda je najopasniji...

- Zainatim se kad me svi otpisuju, to me dodatno motivira. Posao gotov? Posao nije gotov.

Linker
03. lipanj 2024 06:50