Borna Gojo

 ANTE CIZMIC Cropix
PORAZ MEKTIĆA U PAROVIMA

Nova velika pobjeda Borne Goje: Hrvat ‘razmontirao‘ bivšeg polufinalista Australian Opena!

Uz ubitačan servis, statistika će pokazati da je Borna imao tek dvije neprisiljene greške u cijelom meču
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 25. listopad 2023. 16:14

Veliku pobjedu upisao je Borna Gojo na startu ATP turnira u Beču. Reprezentativac Hrvatske nadigrao je ruskog tenisač Aslana Karaceva (ATP 37), polufinalista Australian Opena iz 2021. godine sa 6:3, 6:3 za 73 minute provedene na terenu.

Gojo nakon senzacionalnog proboja koji je napravio na US Openu, u kojem je stigao do 4. kola iz kvalifikacija i što ga je prvi puta u karijeri ubacilo među Top 100 na svijetu, preciznije na 77. mjesto ATP ljestvice, nije puno igrao, ovo mu je bio tek drugi turnir, ali tome treba dodati i Davis Cup tjedan u Splitu, gdje je također upisao dvije vrijedne pobjede (Tiafoe, Griekspoor). U Stockholmu je prije tjedan dana izgubio od Stana Wawrinke, ali zato je sada protiv Karaceva odradio puno bolji posao.

Prije svega se to očitovalo u servisu jer imao je 79% ubačenog prvog servisa, čak 82% osvojenih poena na prvom servisu, odnosno izgubio je sveukupno samo devet (9) poena, od 48, na svom početnom udarcu. U takvom danu na servisu, Karacev mu nije mogao nauditi. Imao je Rus tek dvije break-lopte, i to obje tek u posljednjem gemu meča, kada se hvatao za slamčice spasa, ali i kada je na trenutak izgledalo da je Gojo malo uzdrman.

Naime, u tom finišu meča, Splićanin je imao tri vezane meč-lopte (0:40) u gemu ranije, kod vodstva 5:2 na Karacevljev servis, ali je izgubio devet od sljedećih 11 poena i umjesto praktički već upisane pobjede došao u situaciju da prvi put u meču mora spašavati vlastiti servis.

Međutim, u tim je presudnim trenucima Gojo ostao čvrst i nije dopustio komplikacije već je 15:40 s četiri uzastopna poena preokrenuo u konačnu pobjedu.

Uz ubitačan servis, statistika će pokazati da je Borna imao tek dvije (2) neprisiljene greške u cijelom meču, naspram 12 Karaceva, odnosno da je imao i 19 "winnera" u odnosu na 11 suparnika. Ključno razdoblje meča bilo je kada je Gojo osvojio pet uzastopnih gemova, od 4:3 u prvom, do 3:0 u drugom setu, čime je zapravo "razmontirao" Rusa.

Inače, gledamo li samo klasične ATP turnire, dakle bez Grand Slamova, Davis Cupa i United Cupa, Borni je ovo tek treća pobjeda u glavnom dijelu turnira, nakon Washingtona 2022. (Duckworth) i Los Cabosa u srpnju (Garin), iz 13 pokušaja.

Sljedeći protivnik u Beču bit će mu Amerikanac Tommy Paul (ATP 12).



Ugodan start za Danila Medvedjeva

Ruski tenisač Danil Medvedjev, prvi nositelj dvoranskog ATP turnira u Beču, lakom je pobjedom izborio prolaz u drugo kolo.

Sa 6:4, 6:2 je treći tenisač s ATP ljestvice pobijedio francuskog igrača Arthura Filsa čime je izborio dvoboj protiv Bugarina Grigora Dimitrova u drugom kolu.

Prvi tenisač u Beču koji je prošao drugo kolo je Rus Karen Hačanov. Ni on nije imao problema protiv svog suparnika, svladao je Čeha Jirija Lehečku.

ATP Beč, 1. kolo: Gojo (Hrv) - Karacev 6:3, 6:3, Monfils (Fra) - Altmaier (Njem) 6:4, 6:4, Medvedjev (1) - Fils (Fra) 6:4, 6:2

2. kolo: Hačanov (8) - Lehečka (Češ) 6:3, 6:1 (Hina)



Nikola Mektić ispao u prvom kolu parova

Hrvatski tenisač Nikola Mektić i njegov partner Australac John Peers poraženi su u prvom kolu dvoranskog ATP turnira u Beču.

Bolji su od hrvatsko-australske kombinacije bili treći nositelji, Jean-Julien Rojer iz Nizozemske i Marcelo Arevalo iz Salvadora sa 6:7(3), 6:4, 10-8.

U odlučujućem tie-breaku trećeg seta Rojer i Arevalo su odmah napravili prednost i poveli 3-0. Mektić i Peers su vratili mini break zaostatka, ali potom opet izgubili priključak kada su treći nositelji pobjegli na 7-4. Do kraja meča svaki je par osvajao poene na svoje servise pa su tako Rojer i Arevalo kod 9-8 iskoristili prvu meč-loptu i plasirali se u drugo kolo.

Linker
30. travanj 2024 04:52