Alexander Bogatyrev/zuma Press/profimedia
VRIJEDAN TRIJUMF

Marin Čilić dočekao prvu pobjedu na ATP Touru nakon 20 mjeseci, slavio protiv Amerikanca nakon preokreta

Čilić je u prvom setu pogodio svega 37 posto prvih servisa i to je bio glavni problem u njegovoj igri
Piše: HinaObjavljeno: 18. rujan 2024. 19:21

Marin Čilić nakon 20 mjeseci čekanja došao je do svoje prve pobjede na ATP Touru svladavši u prvom kolu ATP turnira u kineskom Hagzhouu američkog tenisača Zacharyja Svajdu s 5:7, 6:3, 6:0.

Posljednja Marinova pobjeda prije ove dogodila se u siječnju 2023. na ATP turniru u indijskom Puneu, kad je u prvom kolu svladao Roberta Carbellesa Baenu. No, potom je zbog ozljede koljena pauzirao gotovo sedam mjeseci, a potom zbog još jedne operacije u ovoj godini ostao bez nastupa na šest mjeseci. U međuvremenu je odigrao samo pet mečeva na ATP razini i sve ih izgubio.

Vratio se tek krajem kolovoza na Challengeru u Manacoru, gdje je u 2. kolu izgubio od Duje Ajdukovića, a tjedan dana poslije je došao do četvrtfinala Challengera u francuskom Cassisu.

Dvoboj protiv 21-godišnjeg Zacharyja Svajde (ATP 135) otvorio je gubitkom servisa, ali je nakon toga nanizao tri gema i poveo s 3:1. Međutim, uslijedio je preokret AmerikanSSca koji je osvojio sljedeća četiri gema i poveo s 5:3. U setu u kojem je bilo teže zadržati servis nego napraviti break, Čilić je ponovno izjednačio na 5:5, ostavivši suparnika bez set-lopte, samo da bi potom i četvrti put u setu izgubio gem na početnom udarcu. Drugu priliku za osvajanje prvog seta Svajda nije propustio...

Čilić je u prvom setu pogodio svega 37% prvih servisa i to je bio glavni problem u njegovoj igri, jer je na drugom servisu osvojio svega tri poena (15%) u prvom setu.

Kad je Marin taj postotak popravio na iznad 50% u drugom setu, Svajda je ostao bez prilike za novi break. Čilić je na prvom servisu u cijelom meču izgubio svega pet poena (35-40).

Meč je prelomio na svoju stranu sredinom drugog seta, breakom za 4:2, odnosno od 2:2 u drugom setu Svajda je do kraja meča uhvatio još samo jedan gem. Doduše, po završetku drugog seta i kroz cijeli treći set dobivao je pomoć fizioterapeuta, zbog bolova u lijevom ramenom pojasu. Nastavio je igrati, ali se više nije mogao ravnopravno nositi protiv raspoloženog Čilića koji je u trećem setu bio potpuno nadmoćan.

Za plasman u četvrtfinale Čilić će u drugom kolu igrati protiv pobjednika dvoboja između Japanca Yoshihita Nishioke (ATP 54) i Nijemca Maximiliana Marterera (ATP 105).

Linker
18. rujan 2024 19:22