CLIVE BRUNSKILL Afp
REZULTAT KARIJERE

Kreirao senzaciju, ispisao povijest i oduševio svijet! Ovo je prije njega zadnji napravio jedan Hrvat

Izgubio sam već nekoliko finala pa je bilo lijepo ovdje izaći kao pobjednik - rekao je Norrie
Piše: Vladimir Zrinjski/JLObjavljeno: 18. listopad 2021. 07:34

Novu stranicu u povijesti britanskog tenisa okrenuo je Cameron Norrie, 26-godišnjak rođen u Johannesburgu, koji je u finalu Indian Wellsa preokretom svladao Nikoloza Basilašvilija (3-6, 6-4, 6-1) i otišao tamo gdje nije bio ni njegov slavni sunarodnjak Andy Murray.

- Da ste mi prije početka turnira rekli da ću ga osvojiti, ne bih vam vjerovao - izjavio je Norrie, koji je jutros sa 26. skočio na 16. mjesto ATP ljestvice.

Još je važnije da se u Utrci za Torino probio u Top 10, a budući da Rafael Nadal sigurno neće nastupiti na završnici sezone, Norrie trenutačno drži status prve zamjene. Najvećim naslovom karijere postao je i novi britanski broj 1, preskočivši Daniela Evansa.

image
FREDERIC J. BROWN Afp

- Toliko sam sretan da to ne mogu opisati. Uživam u svojem tenisu, u velikim trenucima na terenu, i zadovoljan sam koliko se dobro nosim s pritiskom u takvim situacijama. Izgubio sam već nekoliko finala pa je bilo lijepo ovdje izaći kao pobjednik - dodao je.

Posljednji čovjek prije Norrieja koji je do trofeja u Indian Wellsu stigao s renkingom izvan Top 25 bio je naš Ivan Ljubičić, kad je 2010. u dva tie-breaka srušio Andyja Roddicka. Jedini preostali tenisači koji su napravili sličan podvig bili su Alex Corretja (2000.) i Jim Courier (1991.), a kuriozitet je da su sva četvorica u tom trenutku bili na 26. mjestu ljestvice.

image
FREDERIC J. BROWN Afp

Momku koji se kao trogodišnjak s roditeljima preselio na Novi Zeland, sa 16 stigao u London, a s 19 na Teksaško kršćansko sveučilište u Fort Worthu, ovo je drugi naslov karijere. Prvi je u srpnju osvojio u Los Cabosu, a tijekom ove godine gubio je finala u Estorilu, Lyonu, Queen'su i San Diegu.

Dodajmo i da je novi član Top 10 od danas Hubert Hurkacz, koji je u četvrtfinalu Indian Wellsa poražen od Dimitrova. Sa 12. je stigao na 10. mjesto i postao prvi Poljak u elitnom društvu još od Wojciecha Fibaka 1977. godine.

Linker
26. travanj 2024 09:15