RONALD GORSIC/CROPIX
SJAJNA TONKA

Imamo novu tenisku zvijezdu: Hvali je i Martina Hingis, već je napravila nešto što nitko u Hrvatskoj nije

Na putu do najvećeg uspjeha izbacila je čak pet nositeljica, najbolju je dobila sa 6:1, 6:1!
Piše: Vladimir Zrinjski/JLObjavljeno: 18. listopad 2021. 16:29

Kako će hrvatski ženski tenis izgledati za dvije ili tri godine? Premda su dugoročne prognoze u pravilu nezahvalne, sjajni rezultati dvije tinejdžerke, Antonije Ružić (18) i Petre Marčinko (15), najavljuju blistave dane. Čakovčanka Antonia svoju je prvu pravu profesionalnu sezonu okrunila dosad najvećim uspjehom, podigavši trofej na 25.000 dolara vrijednom ITF turniru u Lagosu.

O kakvom se rezultatu radi, najbolje će ilustrirati činjenica da je Ružić (WTA 730.) kao nepostavljena igračica na putu do titule izbacila čak pet nositeljica. Od toga su četiri plasirane unutar Top 300 na svjetskoj ljestvici, a najbolja Grkinja Despina Papamichail, koju je Antonia u polufinalu pomela sa 6-1, 6-1, na rubu je ulaska u Top 200. Treba naglasiti i da je glavni ždrijeb u Portugalu izborila kroz kvalifikacije, a u sedam mečeva nije izgubila set.

- Prva 25K titula. Fantastičan teniski tjedan. Hvala svima na podršci - poručila je Antonia na Instagramu.

Prije više od dvije godine, Međimurka je dobila nagradu "Dražen Petrović" za najveću nadu hrvatskog sporta, a početkom 2020. debitirala je za reprezentaciju na turniru Euroafričke zone u Tallinnu (poraz u parovima s Tarom Würth). Da joj karijera ide pravim stopama, dalo se naslutiti još početkom sezone kad je na ITF-ovoj "15-ici" u Sharm El Sheikhu s renkingom 1088. nanizala šest pobjeda i stigla do polufinala. Bila je polufinalistica i u Tunisu, u Monastiru, a svoj prvi naslov osvojila je krajem kolovoza u austrijskom Bad Waltersdorfu (također ITF 15K).

Prije toga se talentirana Tonka stigla okititi i naslovom europske prvakinje do 18 godina. Na srpanjskom EP-u u Klostersu napravila je rezultat koji u pojedinačnoj konkurenciji nije ostvario nijedan hrvatski tenisač ili tenisačica, a u parovima su do kraja otišli samo Nikola Mektić i Antonio Veić (2006.).

Tada je upoznala i veliku Martinu Hingis, također bivšu juniorsku prvakinju Europe, koja joj je čestitala na velikom rezultatu i udijelila komplimente za igru. Kad se podvuče crta, 2021. je za Antoniju bila sezona prve ozbiljnije afirmacije, a hrvatski teniski fanovi dobili su potvrdu da se nakon Petre Martić, Donne Vekić i Ane Konjuh sigurno neće dogoditi rezultatska suša.

Linker
06. svibanj 2024 16:34