TOBIAS SCHWARZ Afp
DOBRA FORMA NA TRAVI

Donna Vekić ‘pobila‘ mišljenje mnogih: Može se približiti mentorici, slijedi joj juriš na poziciju karijere

Naša najbolja tenisačica prošli je tjedan upisala dvije Top 10 pobjede u Berlinu
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 29. lipanj 2023. 13:07

Iako je u drugom kolu prošlotjednog turnira u Berlinu pobijedila Jelenu Ribakinu, prošlogodišnju pobjednicu Wimbledona, to nije bila najveća utakmica tog tjedna za našu najbolju tenisačicu. Najveću utakmicu tjedna 26-godišnja Osječanka igrala je u finalu protiv Petre Kvitove, a kako vrijeme brzo ide i prolazi siguran sam da je bilo i onih koji su postavili pitanje “a tko je ta Kvitova”.

Da je Čehinja otišla u mirovinu i da je više nema na teniskim terenima priča o zaboravu bi se mogla konstruirati, ali Kvitova je još tu, vrlo je živahna i još uvijek dovoljno dobra da bi bila 9. na svjetskoj rang listi. I ta i takva Petra Kvitova, koja ima 33 godine i blizu je kraja karijere, nadigrala je našu tenisačicu na travi u Berlinu i ostvarila ono što također mnogi nisu primijetili.

image

Donna Vekić

TOBIAS SCHWARZ Afp

Naime, među aktivnim tenisačicama je Kvitova s 31 naslovom prva na toj listi ispred Simone Halep, koja je osvojila 24 turnira.
Razlog zašto je to bila najveća utakmica Donne Vekić svakako leži u istini da je Petra Kvitova dvostruka pobjednica Wimbledona. Prvi put je osvojila trofej u All England Clubu 2011. godine, a tada je bila 21-godišnjakinja. Tri godine kasnije ponovo je otišla do kraja u Wimbledonu i realno tamo je ostavila daleko najveći trag iako je možda mogla i bolji. Ali okolnosti su bile takve, bilo je ozljeda, bilo je nekih životnih problema, no ta vesela djevojka pronašla je motiv da u 33. još uvijek bude u Top 10 društvu, a podatak da je osvojila najviše turnira među aktivnim tenisačicama samo će potvrditi kako se i kod djevojaka stvari brzo mijenjaju.

Na četiri od 12 u finalima

Ovog tjedana Donna Vekić je trebala igrati u njemačkom Bad Homburgu, također na travnatim terenima, ali kako je morala na teren već u ponedjeljak odustala je od nastupa i tjedan dana uoči Wimbledona posvetit će treningu i pripremama za juriš na najbolji renking u karijeri.

Finale u Berlinu je bilo 12. finale u karijeri Donne Vekić, ostala je na četiri naslova, ali njezina putanja je uzlazna i može se slobodno reći da je u stanju približiti se Ivi Majoli koja je ušla u svijet velikog tenisa i tamo zauvijek ostala nakon što je osvojila Roland Garros.

image

Petra Kvitova slavi naslov u Berlinu

TOBIAS SCHWARZ Afp

Majoli je na određeni način ili stvarno mentorica Donne Vekić, i ako je to tako siguran sam da Osječanka može još ponešto naučiti od naše izbornice. Iako su mnogi bili uvjereni kad je ta suradnja počela da joj neće baš previše pomoći jer takve su bile i sklonosti Ive Majoli tenisačice.

Naime, Zagrepčanka je u karijeri odigrala 17 finala, osam puta je bila pobjednica. Osim Roland Garrosa bila je tu i ostalih velikih turnira poput Tokija, Essena ili Filderstadta pa su opet mnogi skloni reći da je mogla osvojiti više. Mogla je, ali u životu je sve relativno. Mogla je osvojiti i manje. Kako god, čini se da je karijera Donne Vekić na pravom putu, ali opet i ona i svi koji su njezini fanovi moraju znati da je konstantnost jedina prava istina.

A tu konstantnost u neobičnoj sezoni imaju Ivan Dodig i Austin Krajicek. Kod njih je sve na varijanti toplo-hladno. Ove godine su puno poraza upisali u prvom kolu, ali svaki put kad su to prošli uglavnom su otišli do kraja.

Dodig će pobijeđivati i sa 40

Tako su Dodig i Krajicek nakon trijumfa u Roland Garrosu osvojili i londonski Queen’s Club što im je bio sedmi zajednički naslov, a četvrti ove godine. Pritom Dodig ima ukupno 49 finala u kojima je ubilježio 23 naslova. Bez obzira na to što jedan dio sezone nisu igrali i što su propustili dva velika turnira u Indian Wellsu i Miamiju s četiri naslova i još jednim finalom već su debelo premašili brojku od 4000 bodova za sezonu i sigurno je da će ove godine imati još ovakvih turnira kao što je bio Queen’s ili Roland Garros ili Monte Carlo. Kao što je sigurno i da će Dodig, ako ga ozljede ne zaustave, pobjeđivati i u 40-toj.

A da je najveća istina da si toliko dobar koliko ti je dobar posljednji rezultat, bez obzira na sport, primjer je Milija Poljička. Taj momak je prošle godine osvojio juniorski Wimbledon pa dobio pozivnicu za kvalifikacije za ovogodišnji seniorski, ali je u ponedjeljak naletio na Ponedjeljak. Naime, mladi Splićanin, koji je jako malo igrao u posljednjoj godini, dobio je prvi set, ali je onda izgubio od Britanca koji se zove Johannus Monday. Koliko daleko će doći ovaj ljevoruki 21-godišnjak, tek ćemo vidjeti, baš kao što ćemo vidjeti što je prošlogodišnji Wimbledon donio Miliju Poljičku. Slavu za jedan dan ili će se nešto ipak promijeniti.

Linker
25. travanj 2024 18:20