AFP
HARAJU STRANCI

Strano se nosi ove zime. Još ako ne košta puno... Od 92' do danas u HNL-u je zaigralo 548 stranih igrača

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 28. siječanj 2016. 09:33

Otišao je Ivo Pinto, Rijeku je napustio Moises, Pulu Kasalica, možda ode i Tino Sven Sušić... Međutim, to ne znači da će u HNL-u na proljeće manjkati stranaca, štoviše. Upravo su igrači iz inozemstva najtraženija roba na tržištu, strano je opet u modi, pišu Sportske novosti.

Dinamo je, primjerice, Pintov odlazak nadoknadio kupovinom Slovenca. Petar Stojanović mlađi je od svog prethodnika, u Dinamu vjeruju da su kupili buduću vrijednost. Kao što i ostali klubovi, koji su krenuli “češljati” inozemne izloge odabrali mlađe snage.

Zanimljivo je da su najstariji stranci koji je, zasad, ove zime stigao u naše prvenstvo Mario Gavranović i Maksim Vitus koji još nemaju 27 godina. Dakle, trend ipak nije onaj “kupi stranca, samo zato što je stranac”, kao se znalo događati prijašnjih godina. Poput “ slučaja Milevskij”, koji je pokazao i dokazao da je tek nekad slavno ime čije je vrijeme prošlo. Hajduk se opekao, kasnije i Split, pa izgleda da u takve ekshibicije nitko ne želi ulaziti. Posudbe igrača, pogotovo iz Serie A, uglavnom mladih, valjda po logici da bi trebali biti motivirani, jer, žele se vratiti u svoje jato. Logika na prvu pije vodu, vidjet ćemo ima li takav učinak i na terenu.

Arteaga je Venezuelac, prvi u povijesti HNL-a, njegova je misija nadomjestiti Ohandzu i zabijati za Bijele. U Split, su, pak došli Panamci Arroyo i Barcenas, a i već spomenuti Splitov Bjelorus Vitus prvi su iz svojih zemalja koji će (valjda) zaigrati u HNL-u. Time se broj država koje su dale igrače hrvatskom prvenstvu popeo na 59. Doista, ima ih.

Rijekin Kajević, Interov Cassini i Hajdukov Velez predstavnici su Crne Gore, Brazila i Argentine, država koje su već, ajmo reći, tradicionalni izvoznici igrača u Hrvatsku. U jesenskom dijelu prvenstva terenima HNL-a trčala su 72 inozemna igrača, najviše, 18 bilo ih je iz BiH, po šest iz Albanije, Makedonije i Srbije. Gledali smo i Australce, Brazilce, Portugalce, Argentince, Slovence, Ukrajince, Austrijance, Čileance, Alžirca, Belgijca, Rusa, Francuza, Korejca, Kamerunca, Lihtenštajnca, Nijemca, Rumunja i Rusa. Znači, uz Hrvatsku, još 22 zemlje. Uistinu široki dijapazon.

Jasno, nije isključeno da ćemo vidjeti do kraja prijelaznog roka još neko novo ime iz inozemstva, štoviše, mogli bismo se kladiti da će netko doći i dodatno raširiti djelovanje HNL-a. Bilo bi, uostalom, još toga da nije propala posudba Stefana Simića u Hajduk ili da je Dinamo doveo nekoga od željenih meta na poziciju Arijana Ademija. No, kažemo, mercato traje, očekujmo još novih imena.

Stranci, po mogućnosti mladi, to se “nosi” ove zime. Još ako može i na posudbu, da ne košta puno - ultimativni hit!

PREGLED STRANACA U HNL-u

199 - BiH

42 - Brazil

39 - Makedonija

37 - Slovenija

35 - Albanija

16 - Srbija

13 - Argentina, Australija, Kamerun

10 - Crna Gora

9 - Mađarska, Portugal

8 - Rumunjska

7 - Rusija

6 - Kosovo

5 - Austrija, Čile, Njemačka, Ukrajina

4 - Belgija, Češka, SAD, Slovačka

3 - Bugarska, Gana, Japan, Južna Koreja, Kanada, Meksiko, Nigerija, Španjolska, Urugvaj

2 - Francuska, Liberija, Obala Bjelokosti, Paragvaj, Poljska, Švedska

1 - Alžir, Azerbajdžan, Danska, DR Kongo, Finska, Gambija, Grčka, Gruzija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Mali, Moldavija, Nizozemska, Sijera Leone, Švicarska, Uzbekistan

Linker
27. rujan 2024 02:52