Leona Popović

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
NESUĐENA BARJAKTARKA

Pripala joj je najveća čast, ali umjesto toga HR lavicu čeka teška borba s vremenom: ‘Bit će na knap...‘

Prošle Igre propustila je zbog teške ozljede, a sada joj je nastup i na ovima krajnje dvojben
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 03. veljača 2022. 16:56

Leona Popović iza sebe ima sjajan siječanj u kojem je pokazala i dokazala da pripada u svjetski slalomski vrh, a veljača bi trebala donijeti potvrdu toga i na najvećoj pozornici, na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Ona je napravila sve što je mogla, popela se jako visoko i sad joj samo treba malo sreće, onog neophodnog “začina” u sportu koji često odigra bitnu ulogu.

Stresan siječanj

Začina koji nije imala dosad na Igrama. Blago rečeno. Teška ozljeda koljena upravo u olimpijskom veleslalomu u Pjongčangu prije četiri godine dovoljan je argument za to. Nije joj sreća sklona ni uoči Pekinga, ali dobra je vijest da još uvijek ništa nije gotovo.

I najvažnije od svega da nije riječ o ozljedi, nego o nesretnom koronavirusu koji se odlučio već drugi put u nekoliko mjeseci družiti s Leonom. Neće zbog toga nositi hrvatsku zastavu na otvaranju Igara, ali olimpijski slalom je još uvijek u igri. Još uvijek ima dovoljno vremena da do njega skupi dovoljno negativnih PCR testova neophodnih za ulazak na olimpijsko borilište. I to je ono čega se djevojka iz Mrkoplja drži. I jedini način.

- Više i ne znam kako je to biti bez maske, a ruke su mi skroz suhe od stalnog korištenja sredstva za dezinfekciju, pazili smo maksimalno, ali očito je trenutačno takva situacija da što god napraviš i kako se god ponašaš ne možeš se skroz zaštititi. Cijeli siječanj je bio jako stresan, jako puno cura u Svjetskom kupu se zarazilo i stalno je bio prisutan strah - kaže Leona koja pokušava iz svega izvući najviše što može.

Trenira koliko može i nada se da će skijati u olimpijskom slalomu 9. veljače.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

- Bit će na knap i izazovno, ali kako bude - bit će.

Jedna je mogućnost razmišljati “kud baš sad, zašto baš ja, koliko će mi to oduzeti”, a druga “nema smisla zamarati se s onim što ne mogu promijeniti i idem izvući maksimum”. Leona je borac, dokazala je to izborivši se s ozljedama koje su joj usporile karijeru i razmišlja na ovaj drugi način.

- Nadam se da ću moći na nastupiti i dat ću svoj maksimum. Bez obzira na sve, moji ciljevi i želje su i dalje visoki i potrudit ću se maksimalno to ostvariti pa ćemo vidjeti kako će ispasti.

Pauza mi je odgovarala

Lavica u skladu s imenom. Svjesna što je sve prošla do sad i koliko je uložila i jednako tako svjesna koliko visoko je došla i da tu pripada. Uostalom, ona je trenutačno 11. slalomašica u Svjetskom kupu. Na te pozicije ne možeš doći ni slučajno ni ako nisi pravi.

- Iza mene je razdoblje odličnih utrka, ali taj je ritam bio i vrlo naporan pa mi je pasala pauza od nastupa nakon toga i vrijeme posvećeno treningu. A trening je zbilja bio super, trenirali smo i veleslalom i slalom, trenirala sam i s ostalim curama i zbilja sam se super osjećala.

Otvaranje Igara je u petak, Leona je trebala nositi hrvatsku zastavu što je sad otpalo i žao joj je, ali najvažnije je da je nastup u slalomu i dalje u igri.

- Bilo bi super nositi zastavu, ali nije nešto na što mogu utjecati.

Kad su Igre u pitanju, ispada da Leona s njima nikako ne može doći na zelenu granu. Ali u svemu tome treba gledati dobre stvari. Ono što joj se dogodilo u Pjongčangu bilo je grozno, još jedno vraćanje u podnožje planine i novi uspon. Ovo sad je samo manji zavoj na putu, ali ne baca ju s puta. I još je uvijek dovoljno dana ispred nje. Za sve što želi ostvariti.

Linker
28. rujan 2024 07:18