Eileen Gu

 INSTAGRAM/Eileen Gu
KONTROVERZNA ZVIJEZDA

Snježna princeza i zaštitno lice Olimpijskih igara: Prijetili su joj smrću jer je izdala Ameriku...

Svjetska prvakinja atraktivnog izgleda doživjela je brojne osude, ali se na njih ne obazire...
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 03. veljača 2022. 17:55

Ona je zaštitno lice Zimskih olimpijskih igara koje danas počinju u Pekingu i jedna od najvećih nada domaćina za zlato. I sve to ne bi bilo toliko čudno da se ne radi o curi iz Kalifornije.

Eileen Gu, kako je poznata u rodnoj Americi, ili Gu Ailing, kako je zovu u Kini, iznimno je talentirana 18-godišnjakinja koja se bavi slobodnim skijanjem i jedna je od najvećih zvijezda svoga sporta. Prošle je godine osvojila naslov svjetske prvakinje u disciplinama halfpipe i slopestyle, a isto je ponovila i na X Gamesu, neslužbenim olimpijskim igrama za ekstremne sportove. Sada isto želi napraviti i na pravim Olimpijskim igrama i to na domaćem terenu. Na neki način.

image
AFP

Eileen je rođena u San Franciscu, otac joj je Amerikanac, a majka Kineskinja. Do prije nekoliko godina je nastupala pod američkom zastavom, a onda je iznenada odlučila predstavljati Kinu. Naravno, na očaj Amerikanaca. I to baš u trenucima kad su američko-kineski odnosi daleko od idealnih. Istina, američke tvrtke nisu ni najmanje izgubile zanimanje za nju jer osim što je iznimno talentirana i uspješna sportašica, Eileen privlači sponzore i atraktivnim izgledom koji joj je donio brojne angažmane i u svijetu mode.

- Mogućnost da oduševim milijune mladih ljudi tijekom Olimpijskih igara u zemlji u kojoj je rođena moja majka, neprocjenjiva je. To je jedinstvena prilika da doprinesem promociji sporta koji volim - objašnjava Snježna princeza, kako joj tepaju Kinezi.

Mlada sportašica zbog svoje je odluke bila žrtva brojnih napada na društvenim mrežama, a nedavno je u intervjuu za Time otkrila i da su joj prijetili smrću. Nije je to, međutim, pokolebalo, kaže da je potpuno usredotočena na svoja tri života - sportski, studentski i manekenski.

image
Xinhua via AFP

Njezina odluka nije dobro sjela ni nekim kolegama sportašima. Jen Hudak, bivša osvajačica zlata na X Gamesu, oštro je kritizirala svoju nasljednicu.

- Nije moje da sudim, ali Eileen je iz Kalifornije, a ne iz Kine, tako da mi se njezina odluka čini oportunističkom. Postala je sportašica takva kakva jest jer je odrasla u SAD-u gdje je imala pristup najboljim trenerima i poligonima, što u Kini možda ne bi imala. Mislim da bi bila drugačija skijašica da je odrasla u Kini. Sve me to rastužuje. Bilo bi lijepo vidjeti je kako osvaja medalju za SAD - rekla je Hudak.

Gu se previše ne obazire na takve riječi, a kritičarima odgovara: - Odrasla sam u SAD-u s puno uzora i htjela sam i sama biti nekome uzor- Dobivam puno poruka od kineske djece koja mi pišu da su naučila skijati zbog mene.

Linker
29. rujan 2024 11:28