BOZO RADIC Cropix
27. MARATON LAĐA

Dinastija s Jaruna opet pokorila Neretvu: ‘Ovime smo ispisali povijest, ali puno je toga tek pred nama‘

Zagreb je nakon Rogotina i Gusara Komin treća momčad koja je veliki pobjednički štit kneza Domagoja zauvijek spremila u svoje vitrine
Piše: Jurica VukojevićObjavljeno: 12. kolovoz 2024. 07:21

Pitanje koje se provlačilo od prošlogodišnjeg Maratona - mogu li lađari Zagreba po treći puta zaredom pobijediti - dobilo je odgovor na 27. izdanju ovog jedinstvenog natjecanja. Na zadovoljstvo i radost momaka s Jaruna, odgovor je stigao u vidu njihovog uvjerljivog trijumfa kojim su ušli u povijest, postali su treća lađarska Dinastija. A to znači da su nakon Rogotina (2005. - 2007.) i Gusara Komin (2009. - 2011.) veliki pobjednički štit kneza Domagoja spremili u svoje vitrine zauvijek. Zlatne medalje, mali i veliki pobjednički štit, predali su im pokrovitelj Maratona, Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, i idejni začetnik ovog natjecanja, Opuzenac Milojko Glasović.

Do ove velike pobjede došli su dojmljivim nastupom, većim dijelom utrke bili su vodeći i zasluženo su na cilju u Pločama, u zaljevu Mala pošta, visoko podigli ruke. Dostojne i uporne pratitelje imali su u momčadima kominskih Gusara i Slivna. U stvari dogodila se repriza od prošle godine, uz malu izmjenu na postolju, Gusari i Slivno zamijenili su lanjske pozicije. Inače, ove tri momčadi bile su najuspješnije na uvertiri Maratona, na brzincu u Opuzenu.

image
BOZO RADIC Cropix

Potvrda je to da bez obzira je li se radi o sprintu ili maratonu ove tri posade obilježile su ovogodišnja muška lađarska natjecanja.
Slična situacija je i kod ženskog maratona, na 11. Maratonu lađarica po treći puta u nizu pobijedile su lađarice iz Siska, a od srebrnih Gusarica Komin, preko brončanih debitantica iz Zagreba, do četvrtih Donjanki Slivno dolazimo do potvrde da se u obje konkurencije najtemeljitije radi u udrugama iz Zagreba, Komina i Općine Slivno. Lađarice Siska “kvare” ovu muško – žensku dominaciju spomenutih, ali važno je istaknuti kako je njihov trener zlatni lađar Zagreba Matija Rakić. Njegov je doprinos njihovoj nedodirljivosti, kako same ističu, nemjerljiv.

Ostvaren san

Lađari iz Zagreba, s brojnim Neretvanima u posadi, nisu krili svoj cilj uoči Maratona i sada kada su postali Dinastija ne namjeravaju tu stati.

- Ostvario se moj dječački san, ovo je ono čemu smo se svi nadali i očekivali. Nije bilo nimalo lako, bila je to žestoka i naporna borba s Gusarima i Slivnom. Svaka im čast i čestitke za prikazano i ostvareno, ali mislim da smo i pored tog pritiska uspješno kontrolirali situaciju na Neretvi. Je, sada smo došli do velikog štita u trajno vlasništvo, ispisali smo povijest ovog natjecanja, nas sedmorica smo tu od početka, međutim idemo dalje, nije tu kraj naših dostignuća – sa zagonetnim smiješkom će kapetan pobjednika Ivan Obad, jedan od onih koji korijene vuče iz Neretve i čija obiteljska kuća je jedan od logističkih centara lađara Zagreba za vrijeme maratonskih zbivanja.

- Nakon svega ovoga velike zahvale mojoj djevojci i našem jedinom treneru Josipu Kaurinu – kratka i jasna je bila poruka Matije Rakića prilikom dodjele priznanja najuspješnijima. A, on ulazi u povijest kao jedini zlatni lađar tri godine zaredom, u isto vrijeme i kao trostruki zlatni trener lađarica Siska.

Predsjednik pobjedničke udruge, također neretvanske krvi, Petar Brljević imao je još dvije uloge na Maratonu, bio je parićar prve posade i trener brončanih debitantica, lađarica Zagreba.

Nije bilo kod njega euforije, ali primajući čestitke naglasio je:

- Jedini smo kao udruga imali čak četiri posade na muškom i ženskom natjecanju, rezultati svih za pet. To nam daje snage i motiva za nove izazove, znamo što i kako dalje, sad ćemo uživati u ovim trenucima.

Gusari iz Komina lani brončani, sada srebrni, najtrofejniji ostaju, zadovoljni su u konačnici raspletom mada su se potajno nadali povratku na sam vrh. Na proglašenje su izašli u majicama na kojima su bila lica Tomislava Batinovića i Nikole Radaljca, preminulih lađara koji su svaki na svoj način obilježili lađarska natjecanja. Na rubu suza kapetan Gusara Ivan Medak istakao je koliko im nedostaju Nejo i Vepar i naglasio:

- Zadovoljni smo drugim mjestom, velike čestitke pobjednicima i Slivnu, zahvaljujem se mojim momcima za junački nastup. Pokazali smo da možemo i hoćemo, zahvala cijelom Kominu na podršci, a naše mjesto ostaje daleko najtrofejnije s ukupno 23 maratonska odličja.

Lađari iz Općine Slivno još jedanput su pokazali da se vraćaju na staze stare slave. Prošle godine drugi, sada treći, postolje je tu i zato su zadovoljni. Uoči ovogodišnjeg Maratona zazivali su 2004. godinu kada je zlato zadnji puta stiglo u njihove vitrine.

- Čestitke pobjednicima i Gusarima, bila je to prava muška borba, ostajemo među najboljima, za više se trebaju poklopiti još neke sitnice. Hvala i čestitke mojim momcima na pokazanom, ima kod nas rezervi za napredak, okrećemo se novim izazovima, mada je sve teže iz godine u godinu sve to posložiti na najbolji mogući način - staloženo se osvrnuo na utrku Ivan Sršen, vrsni veslač i trener Slivanjaca.

OD ZAGREBA DO TORCIDE

Na 27. Maratonu lađa nastupila je 31 posada, a ovo je konačni poredak: 1. Zagreb 2:15:09, 2. Gusari Komin 2:15:41, 3. Slivno 2:15:47, 4. Argo Bjelovar, 5. Sv. Ilija Metković, 6. Stablina, 7. Gospa Karmelska Krvavac, 8. Crni put, 9. Baćina, 10/11. Zagreb 2, Jerkovac, 12. Šumari Bjelovar, 13. Đakovo, 14. Rogotin, 15. Sv. Roko Podrujnica, 16. Sisak, 17. Škrapa Momići, 18. HRM, 19. Crni put 2, 20. salašari somborski, 21. Sisak 2, 22. Sv. Ilija 2, 23. Veterani 4. GBR, 24. Marsonia Slavonski Brod, 25. Opuzen, 26. Zagreb 3, 27. Domagojevi gusari Vid, 28. Staševica, 29. Vidonje Mlinište, 30. Jerkovac 2, 31. Torcida Ploče. (jv)

MOMČADI NA POSTOLJU

ZAGREB: Ivan Perleta, Ivan Obad (kapetan), Matija Rakić, Marko Popović, Lucijano Kežić, Marin Parmać, Veselko Galić, Zoran Erdec, Dominik Tepeš Rafaj, Antonio Martić, Jakov Kuran, Petar Brljević (parićar). TRENER: Josip Kaurin
GUSARI KOMIN: Ivan Medak (kapetan), Velibor Marinković, Bruno Vlatković, Antonio Šimunović, Martin Vujević, Petar Družijanić, Nikola Ćelić, Ante Šunjić, Goran Odak, Karlo Odak, Josip Pehar, Vitomir Vujević (parićar). TRENER: Velibor Marinković
SLIVNO: Renato Mustapić, Dragoljub Knežić, Boris Prović (kapetan), Leon Drljepan, Vedran Mustapić, Jure Mijić, Mirko Babić, Ljubo Knežić, Ivan Sršen, Kristijan Popović, Ivan Sršen Dorić, Toni Sršen (parićar). TRENER: Ivan Sršen (jv)

Linker
12. kolovoz 2024 07:22