TOM DUBRAVEC Cropix
MARATON LAĐA

Spektakl na Neretvi: Zagreb na pragu dinastije, pobjedom bi postali treći u povijesti kojima je ovo uspjelo

Petu godinu zaredom bit će izravni prijenos cijele utrke koji će odraditi HRT i Sportska televizija
Piše: Jurica VukojevićObjavljeno: 10. kolovoz 2024. 10:52

Posljednjih 25 godina druge subote u kolovozu održava se tradicionalni Maraton lađa na Neretvi od Metkovića preko Opuzena do Ploča, prva dva - 1998. i 1999. - veslala su se sredinom rujna. Zapjenit će se danas od 17.00 rijeka Neretva od zaveslaja 31 lađarske posade u isto toliko prepoznatljivih neretvanskih lađa na stazi dugoj 22,5 km, s oko 400 natjecatelja.

Vrijedi naglasiti kako će 15 posada veslati u novim lađama, nedavno pristiglim iz Brodogradilišta Stipaničev iz Tribunja. Dio je to akcije obnove lađarske flote, ostatak od 18 lađa stiže za sljedeći maraton.

Petu godinu zaredom bit će izravni prijenos cijele utrke koji će odraditi HRT, od ove godine uključuje se i Sportska televizija. Naravno, organizator je Udruga lađara Neretve, natjecanje se - kao što je poznato - održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Što je Alka za Sinj, to je Maraton lađa za Neretvu

Ono što je Alka za Sinj i Cetinsku krajinu, to je Maraton lađa za dolinu Neretve. Iznimna posjećenost brzinskih utrka u Opuzenu i ženskog Maratona jedan su od pokazatelja kako bi ovogodišnje izdanje muškog Maratona mogao obilježiti rekordan broj pratitelja i posjetitelja. Naime, Tjedan lađe na Neretvi otvoren je Kupom Slobodne Dalmacije, brzinskim utrkama za startne pozicije na 27. Maratonu lađa, uz nikad do sada takvu posjećenost i donio je brojna uzbuđenja u natjecateljskom smislu.

Nakon šest godina dominacije bez pobjedničkog postolja na Maloj Neretvi u Opuzenu ostala je Stablina. Pobijedili su lađari Slivna, srebrni je bio Zagreb, brončani Gusari Komin. Zanimljivo je svakako da su se na postolje popele momčadi koje su - samo na drugim pozicijama - dijelile prva tri mjesta na prošlom maratonu. Naravno, to ništa ne znači jer brzinac i Maraton potpuno su različita natjecanja. Svakako da dobar plasman u Opuzenu donosi veliki poticaj i samopouzdanje za Maraton.

image

Udruga lađara Slivno

JOSKO SUPIC Cropix

Vjetar u leđa dobroj atmosferi uoči današnjeg lađarskog Maratona predstavljaju prekrasne slike s 11. Maratona lađarica. Treću godinu zaredom trijumfirale su lađarice Siska, druge su bile članice Gusara iz Komina, brončane debitantice iz Zagreba. Siščanke su dominantno odradile utrku od 10 km nizvodno od Metkovića do Opuzena, opći dojam i slike s Neretve oduševile su lađarski puk, koji je u velikom broju plovilima pratio razvoj situacije na Neretvi. Po prvi put ženski maraton izravno je prenosila Sportska televizija.

Glavno i najčešće pitanje koje se čuje u lađarskim krugovima ovih dana je mogu li lađari Zagreba treću godinu zaredom pobijediti i odnijeti na Jarun u trajno vlasništvo veliki štit kneza Domagoja. Ako se to ostvari, postali bi treća lađarska Dinastija, Rogotin i Gusari Komin za sada su jedini to ostvarili. U identičnoj situaciji su bili lađari Stabline 2022. godine, međutim pretekli su ih u tom maratonu baš momci iz Zagreba na čelu sa svojim predsjednikom udruge i parićarem Petrom Brljevićem.

Zaljubljenici lađarski natjecanja doći će na svoje

Zagrepčani su uvjereni da mogu ostvariti željeni cilj, kažu da su spremni za sva iskušenja i znaju kakva ih konkurencija čeka. Vrijedna spomena je činjenica kako je Zagreb u dolinu Neretve stigao s tri muške i jednom ženskom posadom, do sada nitko od lađarskih udruga u povijesti maratona nije imao toliko predstavnika u jednom nastupu. Svakako, podatak koji govori o ozbiljnim namjerama Zagreba.

U blic anketi održanoj za vrijeme brzinskih utrka u Opuzenu da se naslutiti tko ulazi u najuži krug favorita. Uz već spomenuti Zagreb, branitelje naslova od lani, tu su Slivno, Gusari Komin, Stablina, Crni put, Sv. Ilija Metković, dok možda još netko iskoči za vrijeme same utrke (Rogotin, Argo Bjelovar...).

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Predstavnici svih spomenutih udruga odmjereni su u najavama, uz uvažavanje najvećih suparnika. Svi oni naglašavaju kako su spremni za pravi "fight" na Neretvi, zazivaju vitešku i sportsku borbu u kojoj je sve moguće. Između redaka osjeti se kako će ove jače domicilne momčadi nastojati spriječiti odlazak pobjedničkog štita na Jarun. Naravno, isključivo u sportskom nadmetanju.

U svakom slučaju, pravi zaljubljenici u lađarska natjecanja, bez obzira na navijačke sklonosti, očekuju veliku, neizvjesnu i uzbudljivu borbu za pobjednički štit kneza Domagoja.

Linker
05. rujan 2024 15:42