TOM DUBRAVEC Cropix
BORBA ZA NASLOV

‘Znamo i da nas sada čeka puno jači suparnik nego što su u Rijeci bili Sabadell i Primorje‘

Dubrovnik je u petak navečer druga postaja finalne serije za naslov prvaka Hrvatske
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. svibanj 2024. 09:03

Trener aktualnog prvaka i branitelja naslova, vaterpolista splitskog Jadrana, Jure Marelja je dan ranije u SN rekao sam koncentrat istine:

“... Na ovoj razini vaterpola, s takvim suparnicima, teško je predviđati bilo što po pitanju ishoda.”

Na okvirno istom tragu je i Vjeko Kobešćak, s 20 osvojenih pokala najtrofejniji trener u 101-godišnjoj povijesti Juga. Naime, prošlotjedni zasluženi i uvjerljiv trijumf jugaša u Eurokupu, sada više ne znači gotovo pa ništa.

“Zasluženo smo osvojili taj trofej, ali ipak tadašnji suparnici u Rijeci, bez uvrede ikomu, ipak nisu kvaliteta i razina Jadrana.”

Prva utakmica finala doigravanja za naslov prvaka države, susret odigran prije puna dva tjedna u Splitu, bio je netipičan za sve ovosezonske međusobne “sudare” ovih momčadi. Utakmica u kojoj je Jadran slavio (14:10), čak i puno uvjerljivije od rezultata.

Činjenica da je od prve do druge utakmice proteklo 14 dana ne mora ovog puta nužno negativno djelovati na oba sastava. Jer, nije da u tom razdoblju nije bilo utakmica. Jugaši pogotovo, jer su oni imali Final Four Eurokupa u Rijeci. Jadranaši pak putovanje u Marseille i utakmicu protiv francuskog prvaka u Ligi prvaka, s tim da su se i tu čak malo štedjeli. Odnosno, nisu forsirali s centrom Josipom Vrlićem koji je zbog manje ozljede ostao doma. U konačnici, u ludo zbijenom vaterpolskom kalendaru natjecanja, dva tjedna razmaka od finala do finala ne mora nužno biti loše. Ako nekome treba malo stanke onda su to vaterpolisti.

Jugaši su trenutačno možda u manjoj prednosti. Prvo, jer igraju doma. Drugo, morao ih je osokoliti, unijeti energiju više osvojeni Eurokup.

- To nam je istina jako dobro došlo, pogotovo nakon loše predstave u Splitu u prvom finalu - potvrđuje našu tezu i jedan od jugaških reprezentativaca, Filip Kržić.

- Svjesno smo mi i sami jako dobro da možemo i moramo bolje. Jasno, znamo i da nas sada čeka puno jači suparnik nego što su bili u Rijeci Sabadell i Primorje. To znači da smo svjesni kako ne možemo igrom iz Rijeke imati zajamčenu pobjedu.

Što trebate vi odigrati da bi finalnu seriju izjednačili na 1-1?

- Prvenstveno moramo popraviti agresivnost. Moramo biti jači, čvršći u svakom kontaktu. To je ono glavno što nam je nedostajalo u Splitu, a što smo već pokazali u Rijeci - zbori Filip Kržić.

Jadranaši su put hrvatskog juga i dubrovačkog Juga krenuli u četvrtak poslijepodne. U autobusu sva predviđena mjesta popunjena, izuzev dakako Luke Bukića. Lom ruke nije u tolikoj mjeri saniran da bi ga bilo uputno ubaciti u borbu u jednoj ovakvoj utakmici. To je manjkavost sigurno Splićana na lijevoj strani, ali zato desno... Prijete dvojica ljevaka, hrvatski Rus Konstantin Harkov i Crnogorac Đuro Radović. Odlučujemo se za ovu priliku dakako, za svjetskog prvaka, našeg Kostu.

- Ne znam kako će to izgledati u petak. Mislim, znam jedno. Bit će teško. Uvijek je teško igrati protiv Juga, posebno u Dubrovniku. Sad su osvojili još i Eurokup. Podrazumijeva se da ćemo dati sve od sebe za pobjedu, ali mislim da neće biti tako lako kako je bilo u Splitu. Mi smo se tada doista pridržavali dogovora, jasno da ćemo to i sada, ali pita se i Jug. Gledao sam ih u Rijeci, igrali su dobar presing, jaka energija. Puno bolje su igrali nego u Poljudu, to sigurno - veli Harkov.

Podsjetimo, finalna serija za naslov prvaka države u vaterpolu se igra do tri pobjede, a svaka utakmica mora završiti pobjedom odnosno u slučaju neodlučenog nakon četvrtina, pristupa se petercima. Treći finalni sraz igrat će se u Splitu, sljedećeg utorka, 28. svibnja.

Linker
24. svibanj 2024 09:03