DAMIR SKOMRLJ Cropix
PRVENSTVO HRVATSKE

U sjeni velikog finala Primorje EB i Mladost bore se za broncu: ‘Jako ih dobro poznajemo, ipak fokus nam je..‘

Drugu godinu zaredom sastaju se u borbi za treće mjesto
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. svibanj 2024. 20:17

U finalu vaterpolskog Prvenstva Hrvatske igraju treću godinu uzastopno Jadran i Jug Adriatic osiguranje. No, slično je donekle i u borbi za treće mjesto i broncu. Ondje se drugu godinu zaredom sastaju također iste momčadi, Primorje EB i Mladost. Razlika je ove sezone tek utoliko što su Riječani sada sastav koji ima prednost prve i potencijalno treće utakmice doma, u svojem bazenu.

Prije godinu dana su primorjaši lagano šokirali Žapce kada su u Zagrebu, u majstorici za treće mjesto, petercima došli do bronce. Najava je to bila za Riječane sjajne naredne, dakle ove sezone u kojoj su ubilježili odlične rezultate kako na domaćoj, tako i europskoj sceni. Uostalom, za tjedan dana su domaćini Final Foura Eurokupa.

S druge strane, Mladost je koncem studenog 2023. promijenila trenera, Damir Vincek je naslijedio trofejnog Zorana Bajića (2 Premier lige, 2 Kupa i 1 Prvenstvo), te je sastav koji je krajem prošle godine bio u krizi, nanizao pobjede, znatno podignuo kvalitetu igre, pa učinio i neke pothvate.

Dvaput zajedno trenirali

Primjerice, nadoknadio u četvrtfinalu Prvenstva Hrvatske domaći minus 4 od Solarisa, da bi u Šibeniku slavio s 5 pogodaka, a onda su i moćnog Jadrana primorali na treću utakmicu u polufinalu. U kojem nisu bili “prolaznici”. Sve je to najava da bi u subotnju večer na Kantridi mogli svjedočiti dobrom i neizvjesnom vaterpolskom srazu.

- Povrh svega, mi se međusobno jako dobro poznajemo jer smo u posljednje dvije godine igrali mnoštvo utakmica u svim natjecanjima, a onda još baš i ove sezone zajednički trenirali, u Zagrebu i Rijeci - apostrofira Nizozemac u riječkim redovima, Kas Te Riele i nastavlja.

- Znamo jako dobro koji su njihovi glavni igrači. Istina, većina nas je ipak dosta fokusirana na završni turnir Eurokupa, posebno zato jer Mladost jako dobro poznajemo i znamo što možemo očekivati.
Doduše, u riječkom taboru pomoćni trener Boban Voštić, desna ruka trenera Igora Hinića, ipak prednost daje nadolazećoj utakmici s Mladosti.
- Jasna stvar da znamo što nam dolazi nakon ove utakmice i da će možda baš za nas trenere glavni zadatak sada biti prebaciti igračima sav fokus na Mladost. Uvjeravam vas da se nismo niti malo pripremali za Spandau u polufinalu Eurokupa zato jer ima dosta vremena do te utakmice i jedno 8-9 treninga. Samo o Mladosti mislimo, na njih se pripremamo. Čeka nas jako nezgodan, jak suparnik koji se očito dosta i dignuo nakon smjene trenera prije pola godine. Možda čak i ne toliko taktički, koliko energetski, fizički. Imaju sjajnu vanjsku liniji od Mijića preko Gluhaića i posebno Koprčine koji je po meni njihov najbolji igrač na desnoj strani. To će biti utakmica na gol-dva razlike - zbori Hinićev pomoćnik, Boban Voštić.

Žapci se ‘stisnuli’ između sebe

U redovima mladostaša jedan igrač je po nama možda i ključ uzleta u zadnje vrijeme. Sjajan vratar Eugen Sunara. Sezonu je počeo kao drugi čuvar mreže, iza Jerka Jurline, ali briljantnim izvedbama (posebno protiv Jadrana) skrenuo je pozornost na sebe i preuzeo primat između vratnica. On će biti ta zadnja brana primorjašima u subotnju večer.
- Igramo protiv respektabilne mlade momčadi vođene iskusnim Brguljanom, u odličnoj atmosferi koja je uvijek na Kantridi i vođene od vrlo dobrog trenera Hinića - u startu će vratar Sunara.
- Mi pokazujemo konstantu zadnjih mjeseci, malo smo se “stisnuli” između sebe. Vidjeli smo da je vrag odnio šalu, pokazali smo karakter i dokazali da vrijedimo, te da se i nas nešto pita. Ono što je nama bitno učiniti u Rijeci jest zatvorit njihove kontre i svesti igru 6 na 6 i tu pokušati napraviti posao.
Za sve izvan Rijeke dobra informacija je da ovu utakmicu mogu pratiti i u prijenosu na SPTV od 20.30 sati. Budući da Baby Lasagna pjeva Rim Tim Tagi Dim puno kasnije, stigne se...

Linker
10. svibanj 2024 20:17