Hrvatska ženska vaterpolska U16 reprezentacija

 HVS
FANTASTIČAN USPJEH

Spektakularan rezultat Hrvatica, ušle u polufinale SP-a i ostvarile najveći uspjeh u povijesti

Prvi put u ženskom vaterpolu imamo reprezentaciju među četiri najbolje ekipe na velikom natjecanju
Piše: SNObjavljeno: 02. srpanj 2024. 18:05

Spektakularan i najveći uspjeh u povijesti hrvatskog ženskog vaterpola. Naša nacionalna vrsta na Svjetskom prvenstvu do 16 godina, a koje se igra u Manisi u Turskoj, plasirala se u polufinale!

Nikada u povijesti ženskog vaterpola u nas, u niti jednom uzrastu, Hrvatska se nije plasirala u krug četiri najbolja sastava. Bilo u Europi ili na svijetu. Nikad, do ovog utorka u Manisi u kojem je Hrvatska koju vodi izbornik Hrvoje Kundid u četvrtfinalu pobijedila jaku Nizozemsku s 8:6 (3:1, 1:1, 1:2, 3:2) koja, usput budi zapisano, niti jednog trenutka nije uspjela povesti protiv naših djevojaka.

Puno golova u malo vremena

Od trenutka kada su uskočile u bazen u Manisi, Hrvatice su se nametnule Nizozemkama. Na isteku prvog napada, Neli Janković s vanjske pozicije - 1:0. Nije prošla ni druga minuta, Hrvatska je vodila 2:0. Loptu je smjestila suparnicama u mrežu Ana Brzović u napadu s brojčanom prednošću. Nizozemska je prvi pogodak postigla tek iz peterca (2:1), ali brzo je Tonka Rogulj vratila na +2, golom s vanjske pozicije za 3:1 u korist Hrvatske. Bilo je to na isteku druge minute susreta. Puno golova u malo vremena, ali zato se na sljedeći moralo pričekati punih 9 minuta.

Sredinom druge dionice Petra Galić je s igračicom više pogodila za vodstvo 4:1. Naznaka prva da se u Manisi sprema nešto veliko. U poluvremenu je bilo 4:2 za Hrvatsku budući da je za Nizozemsku pogodila ista igračica (Hiati) kao i iz peterca, sada iz pozicijskog napada.

Hanza skupila 11 obrana

Obostrano su se igrale jake, čvrste obrane, pa to pojašnjava zašto je prvi gol u trećoj četvrtini postignut tek malo više od dvije minute prije kraja te dionice. Nizozemska je bila smanjila na 4:3, ali već u sljedećem napadu je Nina Jazvin s dva metra ponovo vratila hrvatsku prednost od dva pogotka, 5:3. Ne zadugo jer su suparnice smanjile na 5:4 do kraja treće četvrtine.

Nakon desetak sekundi igre u zadnjoj četvrtini, peterac. Za Hrvatsku! Njega u pogodak pretvara Lara Srhoj za vodstvo 6:4. Suparnice su se međutim uspjele vrati s dva uzastopna gola, poravnavši na 6:6 tri i pol minute do kraja. No, u posljednje dvije i pol minute slijedi konačan udarac Hrvatica i odluka. Lara Srhoj iz peterca, a ista igračica i novim golom minutu i 39 sekundi do kraja vraća vodstvo, prednost Hrvatske od dva gola, ali na koncu i pobjedu za plasman u polufinale!

Pobjedu protiv Nizozemske i plasman u polufinale izborile su Ema Hanza (11 obrana), Sara Ivančević, Nina Jazvin (1 gol), Karla Popović, Tonka Rogulj (1), Nea Matičević, Iskra Antunović, Lara Srhoj (3), Ana Brzović (1), Lući Mojaš, Petra Galić (1), Neli Janković (1) i Marcela Lovrić-Caparin.

Linker
02. srpanj 2024 18:07