BOZO RADIC Cropix
OGROMNO PRIZNANJE

Velika funkcija u rukama Hrvata! Naš proslavljeni sportaš postao prvi čovjek europskog vaterpola

‘Ovo je veliko priznanje prije svega hrvatskom vaterpolu‘, kazao je
Piše: Dean BauerObjavljeno: 21. lipanj 2024. 16:03

Velika počast i dosad najviši status nekog Hrvata na čelu europskog vaterpola, barem od kako je samostalne nam države. Naime, u Beogradu je na sjednici Ureda European Aquatics (Europske organizacije vodenih sportova), za predsjednika Tehničkog vaterpolskog odbora ili TWPC European Aquatics, izabran Perica Bukić, izvršni dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Tehnički vaterpolski odbor European Aquatics ili jednostavnije kraticom TWPC EA, najviše je vaterpolsko tijelo na razini našeg kontinenta. Ono je zaduženo za cjelokupnu provedbu vaterpolskih pravila, natjecanja, smjer razvoja ovog sporta itd.

- Ovo je veliko priznanje prije svega hrvatskom vaterpolu - prva je reakcija Perice Bukića.

- Sigurno da su naši uspjesi, kako rezultatski ili sportski, ali jednako i organizacijski, utjecali na ovakvu odluku. Zahvaljujem se čelnim ljudima European Aquaticsa, a prije svih predsjedniku Antoniju Silvi, te Josipu Varvodiću, prvom dopredsjedniku European Aquatics. Moja je ideja prenijeti naša iskustva, iz Hrvatske i HVS-a, a što mislim da zaista dobro radimo, na europsku razinu i dati svoj obol u unaprjeđenju europskog, pa i svjetskog vaterpola.

Novi predsjednik TWPC EA iznio je i neke ideje koje kani provesti u sljedeće četiri godine.

- Moja je ideja promijeniti malo način rada TWPC, da to ne bude primarno udruga delegata i sudaca. Imali bismo povjerenstvo za suce koje bi radilo svoj dio posla, dok ćemo imati i dio koji će se baviti klupskim vaterpolom, koji bi s TWPC pokušao doći do nečeg što je optimalno, kada govorimo o recimo sustavu klupskog natjecanja. Također važan je segment i reprezentativni vaterpolo, od seniorskog EP za žene i muškarce, do nižih uzrasta. Neke su dobre promjene već napravljene, ali valja još poraditi i podignuti cijeli europski vaterpolo, te jasno doći i do nekih sponzora. To je sigurno u opisu posla i Biroa European Aquatics, ali i svih nas koji smo unutar vaterpola. Što se tiče mog profesionalnog statusa, ovo ne mijenja ništa vezano za moju funkciju u HVS-u. Ovo je naime volonterska dužnost. Osim što sam dobio dodatnu obvezu više, poprilično zahtjevnu.

Riječ je o istinski velikom priznanju našem vaterpolu koji sada umnogome vodi ili određuje smjer razvoja ovog sporta u Europi. Ne zaboravimo da je već više od godinu i pol dana Renato Živković, direktor za vaterpolo u European Aquaticsu, dok kao menadžerica u EA radi i Aida Šehić, nekoć hrvatska reprezentativka.

Ne valja smetnuti s uma i još jednu značajnu okolnost. To je svakako izbor novog čelništva European Aquaticsa, poglavito Josipa Varvodića za prvog dopredsjednika EA koji se snažno založio za odabir najboljih ljudi na čelna mjesta u vaterpolskom sportu.

Tehnički vaterpolski odbor EA u mandatu od 2024. do 2028. čine: predsjednik Perica Bukić (Hrv), dopredsjednici Tamas Molnar (Mađ) i Karl Izzo (Mal), tajnik Matjaž Rakovec (Slo) i članovi Ana Aretxabaleta (Špa), Reija Hakkinen (Fin), JM Dellon (Fra), Pierce Martin (VBr), Alessandro Campagna (Ita), Axel Bender (Nje), Michael Kouretas (Grč), Oonagh Garry (Irs), Đuro Marić (CG), Paulo Ramos (Por), Radu Matache (Rum), Mihajlo Korolija (Srb) i Aysem Ozalp (Tur).

Linker
12. rujan 2024 00:31