Tempestiju je Oritigia priredila malu svečanost za nesvakidašnji jubilej

 AFP
KAKAV KURIOZITET

Od dječaka do djedice: Neuništivi bivši reprezentativac, debitirao s 13 i već je 30 godina među elitom

Legendarni bivši talijanski reprezentativact postavio je prilično nedostižan rekord
Piše: Dean BauerObjavljeno: 27. listopad 2022. 05:58

Prekojadranski susjedi odigrali su dosad ukupno 103 vaterpolska državna prvenstva. Ove su jeseni Talijani ušli i u 104. sezonu Serije A1. Prema našim podacima - dopuštamo mogućnost pogreške, iako teško - to je najstarije kontinuirano vaterpolsko ligaško natjecanje na svijetu. Doduše, nisu daleko ni Nijemci koji su ušli u 102. sezonu. No, kada u takvoj ligi kakva je talijanska elitna, uspijete odigrati 30 sezona, što je zamalo pa trećina cijele povijesti, onda to valja pribilježiti. I lagano se nakloniti.

U Ortigii od 2019.

Protekle nedjelje pošlo je to za rukom Stefanu Tempestiju. Legendarnom bivšem vrataru talijanske reprezentacije, dugo vremena čuvaru mreže Pro Recca, od 2019. članu Ortigie. Prvoligaša iz Siracuse na Siciliji. Upravo su mu ondje priredili malu svečanost uoči 1. kola nove sezone i utakmice Ortigia - Bogliasco. Ipak je čovjek s tom utakmicom ušao u rekordnu, za njega jubilarnu 30. natjecateljsku sezonu seniorskog, vrhunskog vaterpola. Nadmašio je dotadašnjeg rekordera, Eralda Pizza (80) koji ih je odigrao “samo” 29.

image

Dugogodišnji kapetan reprezentacije
branio je za Italiju
pet olimpijada

AFP

- Posebna posveta Eraldu Pizzu. Baš sam se koju minutu prije ove utakmice čuo s njim - rekao je Tempesti na bazenu u Siracusi, malo prije početka spomenute utakmice i malene proslave koja mu je priredila Ortigia.

- Malo smo se našalili oko dugovječnosti naših karijera. Iskreno, mislio sam da je on daleko ispred mene po broju odigranih prvenstava. On mi je rekao da je stao na 29. Eraldo je za mene oduvijek bio svojevrsna zvijezda Sjevernjača. Njemu najveća posveta, jer ga volim, divna osoba, primjer je svim vaterpolistma u 80 godina. Veliko hvala Eraldu za sve što je učinio do sada i puno sreće u svemu što dolazi.

Tempestiju su pak 43 ljeta, rođen je 1979. Ponikao je u Futuri iz rodnog Prata, pa prešao u Florentiju s kojom je i debitirao u Seriji A1, registriran s tek 13 godina!? Jasno da nije bio prvi vratar, ali da je pokoju minutu pokoje utakmice branio, to je točno. A kako su godine prolazile, minute su se umnožavale. Briljantne su mu godine bile dakako u ovom stoljeću, kako za Settebello, tako između vratnica Pro Recca gdje je stigao 2003. Branio je na pet uzastopnih olimpijskih igara - od Sydneyja A 2000. do Rija 2016. - te osvojio srebro u Londonu 2012. (poraženi od Barakuda) i broncu u Riju. Samo su pokojni Jesus Rollan i Tempesti branili na pet olimpijskih turnira.

Nije posljednja sezona

Bio je svjetski prvak (Šangaj 2011.) i doprvak (Barcelona 2003.). S EP ima srebro (Zagreb 2010.) i broncu (Budimpešta 2014.). Iz Svjetske lige ima dva srebra i jednu broncu, u FINA kupu jedno srebro, s MI dva srebra i broncu.

Klupskih trofeja ima razumljivo (ipak je igrao u Pro Recco), daleko više. Samo naslova prvaka Italije 14, Talijanskog kupa 13, potom 5 Liga prvaka, isto toliko europskih Supekupova, pa i 1 Jadransku ligu. Osvojio je i jedan Kup kupova, još pod kapicom Florentije.

- Jedinstvena emocija me sada preplavljuje. Znate, i u mojim se godinama još uvijek mogu u sportu emocionalno uzbuditi. Nakon 30 godina karijere još uvijek možete osjetiti emocije! Zaista prekrasna stvar. Zahvaljujem Ortigii, supruzi i djeci, ali sad će te se nasmijati... Zahvaljujem i sebi što sam godinama vjerovao u sve ovo. Bile su to prekrasne godine, čak i s trenucima koje nije lako prebroditi, ja sam ih prebrodio i ponosan sam na to - rekao je Stefano Tempesti.

Dokad misli braniti?, Pa, ovako. U ljeto 2020. nakon prve sezone u Ortigii, potpisao je novi ugovor. Četverogodišnji! Kako izgleda, kako brani, ne bi se iznenadili da ga doista i vidimo 2024. u Seriji A1.

Linker
15. svibanj 2024 07:11