MATIJA DJANJESIC Cropix
DANAS POČINJE EP

Fatović o spektaklu u Spaladium Areni: ‘Želim tu medalju iz Splita i nadam se poljudskoj atmosferi!‘

Loren Fatović vjeruje da će izabranici Ivice Tucka igrati glavnu ulogu na prenstvu Europe…
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 29. kolovoz 2022. 11:59

"Svi su najavljivali da će ambijent u Spaladium areni biti spektakularan, to kako je bazen legao u nju", kaže Loren Fatović, jedan od najboljih naših vaterpolista: "I zaista bio sam zadivljen kad sam ugledao bazen, gušt je bio trenirati, sigurno još veći kad krenu utakmice."

Loren Fatović (16. studeni 1996.), vaterpolista Juga, sin glasovitog golgetera Elvisa (sada uspješnog trenera) vjeruje da će izabranici Ivice Tucka igrati glavnu ulogu na prenstvu Europe…

"Pripremljeni smo vrhunski. Istina je da je poslije OI nekoliko značajnih igrača zaključilo reprezentativnu karijeru, tako da smo pomlađeni, ali smo kadri izboriti se za postolje. Neće biti lako, moramo se izboriti za medalju."

Od olimpijske škvadre, sada su u sastavu, uz vas, ostali još samo Bijač, Krapić, Vrlić, Bukić, dakle petorica?

"Mi smo u Tokiju željeli medalju, završili smo peti, za nas je to bio neuspjeh. Onda je nedavno došlo SP u Budimpešti, s pomlađenom momčadi bili smo četvrti. I taj plasman smo tretirali kao nezadovoljavajući. Sada u Splitu konkurencija je jaka, šest, sedam reprezentacija računa na postolje. Kako smo u Budimpešti odigrali nekoliko sjajnih utakmica, posebno protiv Srbije, zlatnih iz Tokija, mogu kazati da se probudio optimizam, tako da smo u stanju prihvatiti ulogu favorita."

Pogotovo, jer se igra u Splitu?

"Moj san je igrati doma, pred svojim navijačima. Moramo opravdati očekivanja. Neopisivo smo motivirani, svakome je nastup u reprezentaciji nešto baš posebno, jer uoči nastupa čuješ himnu, kad ćemo imati podršku s tribina, ne možemo nego nadmašiti svoje sposobnosti."

Ali još prigodom ždrijebanja procjena je da smo dobili opasne protivnike?

"Točno je, neće biti lako. Dobro, protiv Malte ne može biti problema. Onda imamo Francuze, koji su se bitno pojačali, na kraju je ta utakmica protiv Grčke uz imperativ još jedne pobjede kako bi kao prvi dobili izravni plasman u četvrtfinale."

Što bi našoj reprezentaciji omogućilo lakše zadatke, prema prognozama bi igrali protiv Rumunjske ili Nizozemske, a to bi trebalo značiti plasman u polufinale?

"Ostavimo prognoze, najprije treba srediti protivnike u grupi. Mi smo s Grcima dva puta igrali na nedavnom SP-u, u grupi 8-8, onda u borbi za treće mjesto smo izgubili 7-9, znači da su opasni. Zato idemo skalinu po skalinu. Svi vjerujemo u pozitivan rasplet."

Za Euro u Splitu proveli ste obimne pripreme?

"Pripreme su uvijek teške, zahtjevne…Žao nam je da smo ostali bez dva standardna jaka igrača. Hrvoje Benić je ozlijeđen, Antu Vukičevića je zaustavila neka nesvjestica, pa s nastupom u Splitu, nije smio riskirati. Međutim, imamo jaku momčad s dva sjajna vratara Bijačem i Popadićem, te Vrlićem, najboljim centrom na svijetu. Ipak u sportu treba i trunka sreće, nju ćemo izazvati."

Vi ste član reprezentacije već sedam godina, kako ste doživjeli taj impakt od Juga do Hrvatske?

"Debitirao sam u Svjetskom kupu 2015., bio sam na pripremama za OI u Rio de Janieru. Taj poziv mi je mnogo značio, osjetio sam se počašćen, nije me pogodilo što nisam igrao u Riju."

Koliko vam je u karijeri pomogla činjenica da ste u obitelji imali uzor, oca Elvisa?

"To je bio moj privilegij, drago mi bilo čuti njegove savjete premda me on pustio da idem, da tako kažem svojim putem. Smetalo mi donekle, znate naš svijet, kad bi načuo primjedbe da sam u početku ušao među izabranike na račun oca. Ali to nije to bilo ekskluzivno moje breme, s tim teretom se moraju nositi i drugi igrači čiji su očevi bili velikani."

Ipak po svemu ste, barem po trofejima nadmašili Elvisa, on je osvojio 19 trofeja, čak 15 s Jugom, vi ste okitili s 21 medaljom?

"Lijepo je, stimulativno, vidjeti te medalje. U našoj kući imamo amforu na počasnom mjestu, na njoj su ovješene sve te medalje. Ali čekam na ovu splitsku, ona bi trebala dobiti udarno mjesto u toj kolekciji."

Igrači Juga su po tradiciji okosnica reprezentacije?

"Jug je dominantan u našem vaterpolu, klub je savršeno posložen, uživamo podršku Grada. Jug zna čuvati svoje mlade igrače, imamo praksu da potpisujemo ugovore na pet godina, meni je preostala još jedna…."

Hoćete li se slijedećeg ljeta priključiti Barceloneti, koju trenera vaš otac?

"Lijepo mi je u Jugu…Slijedeće godine slavimo stogodišnjicu kluba. Bit će to prava fešta. Od onog sastava, koji je 2016. osvojio pet trofeja preostao sam jedino ja. I trener Kobeščak."

Što kažete na činjenicu da je Kobeščak pojačaoreprezentaciju Francuske, tamo je pomoćni trener?

"Vjeko je za Francuze puno više, on je faktički glavni čovjek njihovih priprema za Igre u Parizu. Zaslužan je za dominaciju Juga, najznačajniji čovjek moje karijere."

A izbornik Ivica Tucak?

"I on je baš čudo od stručnjaka. Sada će nas odvesti do postolja, žarko želim do zlatne medalje. Uz pomoć splitske publike. Otkako je Lukša Jakobušić, najtrofejniji predsjednik Juga preuzeo Hajduk, mi smo obiteljski prijatelji, pratim "bijele". I sve zamišljam, nadam se, kako će se u Spaladiumu ponoviti onaj navijački zanos s Poljuda."

Linker
06. listopad 2024 11:27