VLADIMIR DUGANDZIC
SPEKTAKL U SIJEČNJU

Čeka se još samo službena objava: Hrvatskoj organizacija Europskog prvenstva!?

Sve smo bliže odluci o novom domaćinu kontinentalne smotre koja se zbog rata u Izraelu ne može održati u Netanyi
Piše: Dean BauerObjavljeno: 09. studeni 2023. 17:53

Nakon vaterpolskog "splitskog ludila" u kolovozu i rujnu prošle godine u Spaladium Areni, po svemu sudeći ćemo već za koji mjesec imati nastavak priče, opet u našoj zemlji. Europsko vaterpolsko prvenstvo za seniore održat će se, vrlo vjerojatno (i taj dio se tek treba potvrditi) u glavnom hrvatskom gradu, u Zagrebu od 3. do 16. siječnja 2024!

Poprilično iznenađujuće, za mnoge sasvim neočekivano, iako nakon 7. listopada i Hamasovog terorističkog napada na Izrael, te posljedičnog rata u državi koja je bila ranije određena za domaćina ovog natjecanja u gradu Netanyi, europska vaterpolska obitelj se našla u problemu. Valjalo je reagirati, a vremena je malo. Iznimno malo.

Naime, opcija odgađanja EP nije dolazila u obzir jer je to natjecanje ujedno kvalifikacijsko za Svjetsko prvenstvo u Dohi koje je na rasporedu već u veljači 2024. (traže se još 3 europske reprezentacije, u muškoj i ženskoj konkurenciji). Nadalje, EP 2024. je kvalifikacijsko i za Olimpijske igre u Parizu. Prvak Europe, dakako i prvakinje, stječu pravo nastupa na Igrama u glavnom francuskom gradu.

Prije još samo tjedan dana, točnije 2. studenog je European Aquatics (Europska organizacija vodenih sportova) donijela i službenu odluku koja je praktički svima bila jasna. Europskog prvenstva u vaterpolu sigurno neće biti u Netanyi. No, od tada (pa i ranije praktički) krenula je "potražnja" za drugim organizatorom koji bi bio voljan i spreman uhvatiti se u koštac s organizacijom velikog natjecanja u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Nimalo jednostavno jer uz sve probleme nemojmo zaboraviti i da je termin početak siječnja dosta nezgodan glede hotelskog smještaja. Doba je neposredno nakon Nove godine, prije blagdana Sveta tri kralja, zimskih školskih praznika...

Bilo je minulih tjedana svakojakih neslužbenih stavova, razmišljanja. Pa i do toga da se EP odgodi iza OI u Parizu, ali da se organizira neki oblik kvalifikacija za one europske momčadi koje se još nisu plasirale na SP u Dohu. Hrvatske je recimo jedna od njih jer 9. mjesto sa zadnjeg SP u Fukuoki nas je zasad ostavilo bez sigurnog mjesta u Dohi. Ideja kvalifikacija je imala jednu veliku manjkavost jer, što ćemo s jednim olimpijskim mjestom koje nudi EP. Doduše, moglo se ići u razmišljanjima i u smjeru priznavanja EP u Splitu 2022. kao mjerodavnog po ovom pitanju, pa bi tako Barakude kao zlatne iz Spaladium Arene, osigurale Pariz 2024. Ne bi bio presedan jer se takvo što nedavno već dogodilo. Kazahstan je nastupao na OI u Tokiju kao prvak Azije iz 2018. godine jer je Azijsko prvenstvo koje se trebalo odigrati 2020. otkazalo zbog pandemije.

Ipak, na koncu je ipak prevladao stav da se svakako održi EP u siječnju. Ostaje još samo upitnik - gdje? Kako bi se olakšalo potencijalnom domaćinu ili domaćinima, samo je za ovu priliku odijeljeno EP muškaraca i žena. Tako bi se ženski turnir Europskog prvenstva po svemu sudeći odigrao u nizozemskom Eindhovenu. Ima logike. Nizozemska je i inače velesila u ženskom svijetu vaterpola. U konačnici, aktualne su prvakinje svijeta, a bazen Pieter van Hoogenband u Eindhovenu je savršen za ovakvo natjecanje. Ondje je već jednom,u siječnju 2012. održano Europsko prvenstvo.

Glede muškog turnira spominjao se u kuloarima u zadnje vrijeme sve više Berlin. Sve do prije koji dan i inicijative iz Hrvatskog vaterpolskog saveza.

- U situaciji odgode natjecanja u Izraelu i u posebnoj situaciji u kojoj se našao europski vaterpolo, Hrvatski vaterpolski savez je iznio zainteresiranost preuzimanja organizacije muškog dijela turnira u Hrvatskoj. Mi smo među najozbiljnijim kandidatima u tom pogledu i bila bi nam svako osobita čast organizirati takvo natjecanje - potvrdio je Mladen Drnasin, predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza.

- U novonastalim okolnostima pomanjkanja vremena u organizaciji takvog natjecanja, nije realno jamčiti spektakl na razini kakav smo imali prošle godine u Splitu, u Spaladium Areni, a na čemu su nam čestitali svi inozemni prijatelji i partneri. No, napravit ćemo sve kako bi Europsko prvenstvo održali na izuzetno visokoj razini. Hrvatska kao aktivan član European Aquaticsa, posebno u dogovoru i suradnji s prvim dopredsjednikom European Aquaticsa, dr. Josipom Varvodićem je na tragu organizacije još jednog lijepog, a u biti najjačeg sportskog natjecanja našeg sporta u Europi. Jasno da nam je u tom pogledu ključna pomoć koju smo uvijek imali od Vlade Republike Hrvatske i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, te naravno suradnja s gradom domaćinom. Vrlo brzo ćemo izići u javnost s daljim informacijama, ali u ovom trenutku bi bilo neozbiljno spominjati potencijalni grad domaćin dok još nismo ni s kim obavili razgovore. Mi smo se u organizacijskom pogledu dosad dokazali u vrhunskoj provedbi, kako u Zagrebu 2010., tako i u Splitu 2022. Dakako, očekujemo konačnu potvrdu European Aquaticsa u naredna dan-dva - zaključio je Mladen Drnasin, predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Bude li za koji dan European Aquatics i službeno objelodanio da će se EP za vaterpoliste 2024. održati u našoj zemlji, zasad je najizgledniji kandidat Zagreb i plivalište Mladosti uz Savu. Jasno da je riječ o ipak ne baš malenom projektu, neovisno što bi tada u Zagrebu igrali samo muškarci. Podrazumijeva se da ne bi ni u ludilu moglo biti gledatelja u brojkama iz Spaladium Arene, ali isto tako se valja prisjetiti da je Zagreb ove godine, u ožujku bio domaćinom jedne skupine Svjetskog kupa (Hrvatska, Italija, SAD, Mađarska, Francuska i Japan), da su tribine bile jako lijepo odnosno dupkom ispunjene. To je tada bilo 1.200 do 1.500 gledatelja, ali sjajna atmosfera.

Bilo kako bilo, kako zasad stvari stoje, velika je vjerojatnost da će Barakude mjesto za SP u Dohi, a još bolje bi bilo i europsko zlato te odlazak na OI u Parizu, hvatati na Europskom prvenstvu u našoj zemlji. Za samo 7 tjedana!

Linker
03. listopad 2024 09:31