foto: facebook screenshot
A VRATILA SE IZ AMERIKE

UMJESTO SPASA - KONAČNI ŠOK Hrvatska rekorderka dobila zastrašujuću kaznu: 'Žao mi je da se takve stvari mogu dogoditi u Hrvatskoj'

Četiri mjeseca nakon pada na dopinškom testiranju Lisa Nemec dočekala je maksimalnu kaznu. Hrvatska rekorderka u maratonu izbačena je iz atletike na četiri godine, što znači da se natjecanjima ne može vratiti prije listopada 2019.
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 02. veljača 2016. 13:39

Iako Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA) svoju odluku još nije objavio, Nemec je neslužbene informacije potvrdila na Facebooku te usput najavila da kreće u pravnu bitku za dokazivanje vlastite nevinosti.

Pozitivan test proveden je 6. listopada prošle godine, devet dana nakon nastupa na maratonu u Berlinu gdje je Nemec istrčala olimpijsku normu i gdje joj je krvna slika prije i poslije utrke bila čista. U trenutku testiranja HZTA sezona je već bila gotova, zbog čega je informacija da je 31-godišnjakinja rođena u SAD-u koristila nedopuštene stimulanse dočekana s nevjericom. Ipak, olimpijski san sada je ugašen, osim ako Lisu Nemec ne abolira Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lausannei.

"Naravno da ću se žaliti na odluku. U Lausannei ću dobiti stvarno neovisno suđenje, a HZTA će morati objasniti propuste svoje dopinške kontrolorke prilikom uzimanja urina. Osim svega toga, podignula sam kaznenu prijavu. Žao mi je da se takve stvari mogu dogoditi u Hrvatskoj gdje se naveliko šteti imenu hrvatske atletike u svijetu", napisala je Lisa Nemec na Facebooku.

Pozitivan uzorak obrađen je u laboratoriju u Seibersdorfu, koji ima akreditaciju Svjetske antidopinške agencije, no HZTA prema svojem Kodeksu do okončanja postupka ne može objaviti o kojoj se zabranjenoj tvari radilo. Neslužbeno, u pitanju je bila vrsta krvnog dopinga (EPO).

"Četiri tjedna nakon saslušanja donesena je odluka koja nije išla u moju korist. Želim reći da sam nevina, išla sam čak i na poligraf kako bih to dokazala. Jako sam razočarana jer mi HZTA nije dala pravedno saslušanje, čak ni pravo u obrani na ispitivanje suprotne strane. Nisu mi dali ni svu dokumentaciju koju sam zatražila", ističe Nemec i dodaje da su joj na taj način prekršena temeljna ljudska prava.

Prva hrvatska maratonka koja je nastupila na Olimpijskim igrama (2012.) najavila je da nastavlja trenirati i poručila da je izrečena kazna neće obeshrabriti. Na odluku CAS-a, na koju još postoji mogućnost žalbe švicarskom Federalnom vrhovnom sudu - iako su one gotovo uvijek neuspješne - obično se čeka nekoliko mjeseci.

Linker
22. rujan 2024 02:28