REUTERS/Alon Skuy/Pool / REUTERS
NAKON TRI GODINE ČEKANJA

STIGLA PRESUDA ZA ZLOČIN KOJI JE ŠOKIRAO SVIJET Pistorius dobio dugogodišnju zatvorsku kaznu!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 06. srpanj 2016. 14:01

Oscar Pistorius, najpoznatiji svjetski paraolimpijac, ipak će morati natrag u zatvor. Na ponovljenom suđenju u Pretoriji, južnoafrički atletičar osuđen je na šest godina zatvora za ubojstvo svoje djevojke Reeve Steenkamp na Valentinovo 2013. godine.

U obitelji bivše Oscarove zaručnice u trenu je nastao šok budući da su očekivali kako će sutkinja Thokozile Masipa izgovoriti u sudnici "15 godina zatvora" koliko je bila moguća zakonska kazna.

"Ubojstvo je uvijek ozbiljan zločin. To što je optuženi mislio da se iza kupaonskih vrata nalazi provalnik, ne čini ovaj zločin manje ozbiljnim", obrazložila je sutkinja Masipa.

"Bol obitelji Steenkamp i dalje traje i ona je duboka, a ponašanje optuženoga prema obitelji bio je poražavajući. Ipak, obrana je uspjela dokazati neke tvrdnje optuženoga i to je bio razlog za kaznu od 6 a ne 15 godina zatvora. Ono što je za Oscara bila olakotna okolnost je što je vjerovao da je u kući provalnik i što je odmah poduzeo sve mjere da pokuša spasiti život unesrećene. Uz to, optuženi je znatno popravio svoje ponašanje na rehabilitaciji."

Svijet je šokiran kaznom, smatrajući da je Pistorius morao dobiti mnogo težu kaznu, pa čak i doživotnu, jer ubojstvo je ubojstvo.

Pistorius je pak ostao miran i bez emocija. Pri izlasku iz sudnice zagrlio je sestru te otišao u zatvor. Pistorius je inale prvotno bio osuđen za ubojstvo iz nehaja i dobio petogodišnju kaznu, ali je ta kazna preinačena u ubojstvo. Odslužio je 10 mjeseci zatvorske kazne da bi potom bio pušten u kućni pritvor.

Presuda Pistoriusu je...

Preblaga

Pravedna

Prestroga

Sramota, čovjek je nevin

Koliko je zadovoljan presudom, govori činjenica da su njegovi odvjetnici najavili kako se neće žaliti na presudu...

Linker
22. rujan 2024 11:23