Cropix
HANŽEK

Srušen još jedan rekord

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 09. rujan 2015. 16:28

Čisto u sportskom smislu, 65. izdanje Hanžekovićevog memorijala donijelo je još jednu lijepu pobjedu. Sandra Perković srušila je rekord u ženskom bacanju diska bacivši dalekih 69,88, Turčin Ramil Gulijev ostvario je rekord mitinga na 200 metara (19.88) čime je u povijest bacio velikog Shawna Crawforda, Brazilka Fabiana Murer učinila je isto u ženskom skoku s motkom.

Od aktualnog svjetskog prvaka iz Pekinga Sergeja Šubenkova očekivalo se da pomakne najbolje vrijeme na memorijalnih 110 metara s preponama, pobijedio je, ali nije skinuo Marka Creera.

Očekivano je slavila i Marija Kučina u ženskom visu, no nitko nije zažalio što je u pobjedi (naša Ana Šimić bila je druga) skočila samo dva metra, ne ugrozivši rekorderku mitinga Blanku Vlašić (208) koja ozlijeđena nije skakala, ali je na tribinama u Parku mladosti još jednom podijelila impresije o pekinškom srebru kojim se vratila u svjetski vrh nakon nekoliko godina muka s ozljedama zbog kojih su mnogi mislili da je s njenom karijerom završeno.

Sandra Perković konačno je došla na svoje, opet je bila prva zvijezda natjecanja iako su za taj "status" konkurirale "face" kao što je legendarni Asafa Powell koji se uporno vraća u Zagreb godinu za godinom i ističe da je naša metropola gastronomski centar svijeta i mjesto "gdje se najbolje jede".

Bacivši dvanaest centimetara manje od granice od 70 metara Sandra je bila prezadovoljna, sada se i njeno ime nalazi uz Blankino na popisu nositelja rekorda mitinga.

- Mogla sam i bolje, no željela sam sačuvati nešto za petak i Bruxelles i još jedan obračun s Kubankom Caballero...

Naravno, Sandra je pritom mislila na zadnji miting Dijamantne lige u sezoni nakon čega "ide na zasluženi odmor":

- Neću se previše odmarati, počinjem s pripremama za Rio i Olimpijske igre vrlo brzo nakon završetka sezone. Napokon sam na Hanžeku ostvarila dobar rezultat i oborila rekord mitinga. Ovim rezultatom sam pokazala koje sam odličje trebala uzeti na Svjetskom prvenstvu. Puno mi znači ova pobjeda jer je ozračje na mitingu bilo sjajno kao i svih ovih godina - dodala je Sandra, podsjetivši da su je u dobrim nastupima na Hanžeku u njenom gradu i na njenom mitingu uvijek dosad sprječavale neke objektivne okolnosti, bilo da je bila riječi o ozljedi, o umoru zbog kraja sezone, nastupa na SP-u, smrti njenog bivšeg trenere Ivana Ivančića...

Miting se kao i svake godine opet može opisati samo superlativima, od kompletne organizacije, do "izbora" zvijezda koje su ga pohodile, a među njima je bilo čak 17 "medaljaša" s nedavnog SP-a u Pekingu. U organizaciji ne barataju konkretnim brojkama o gledanosti, no ispada da je gradonačelnik Bandić, inače najveći "mecena" svakog izdanja IAAF-ovog mitinga, bio u pravu kad je najavljivao rekordnu posjećenost. Vrlo je blizu istini tvrdnja da je na mitingu, kako na završnoj središnjoj manifestaciji u utorak tako i na bacanju kugle kod Nacionalne i sveučilišne biblioteke, bilo više gledatelja nego i one godine kad je u Zagrebu boravio svjetski broj jedan Usain Bolt...

Linker
23. rujan 2024 05:45