afp
JEDNOSTAVNO NEZAUSTAVLJIVA

Čudesnoj Amerikanki nakon novog podviga nedostaje tek jedno zlato: ‘Bila sam gotovo slijepa od stresa‘

Mikaela Shiffrin osvojila već sedmo svjetsko zlato, ali prvo u veleslalomu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 16. veljača 2023. 22:25

Malo je toga što Mikaela Shiffrin nije uspjela osvojiti u karijeri, a u četvrtak je briljantna Amerikanka sa svoje kratke liste “nemam još” izbrisala i svjetsko veleslalomsko zlato. Olimpijsko je osvojila još prije pet godina, u Pjongčangu 2018., imala je i tri svjetske medalje u veleslalomu, dva srebra i broncu, ali falilo joj je najsjajnije odličje. Više ne fali.

Kad je SP u Francuskoj otvorila nezavršenom alpskom kombinacijom bilo je bezbroj komentara i podsjećanja na Olimpijske igre u Pekingu 2022. gdje nije završila čak tri utrke i kući se vratila bez ijedne medalje, ali samo dva dana kasnije je pokazala kako neće biti “ružne reprize”. Osvojila je srebro u super G-u, sad ima i veleslalomsko zlato, a glavna favoritkinja bit će i subotnjem slalomu.

Mikaeli Shiffrin je ovo već 13. svjetska medalja s čime se na drugom mjestu svih vremena, uključujući i žensku i mušku konkurenciju, izjednačila s Anjom Pärson, ali Šveđanka dvije od tih 13 medalja ima u ekipnom natjecanju, a Amerikankine su sve pojedinačne. Ispred je ostala samo Njemica Christl Cranz s 15 odličja, ali ona je skijala u 30-tim godinama prošlog stoljeća. Bila su to sasvim drukčija vremena, drukčije skijanje i konkurencija, a prvenstva su se održavala svake godine..

I kad se gledaju samo zlata Shiffrin je na drugom mjestu, a ako uspije osvojiti i slalom odvojit će se od Tonija Sailera, Anje Pärson, Marielle Goitschel i Marcela Hirschera, koji su kao i ona sedam puta bili svjetski prvaci. Christl ima 12 zlatnih medalja.

Ono što je posebno fascinantno kod Shiffrin je podatak da je 13 odličja osvojila u ukupno 16 utrka u koliko je nastupila na SP-ima. Odnosno, čak 81% utrka je završila s medaljom oko vrata. Tri iznimke su 6. mjesto 2013. i 8. mjesto 2015. u veleslalomu i nezavršena kombinacija na ovom SP.

Amerikanka i inače ne skriva emocije, ali ovog puta su ju potpuno preplavile, prije utrke, tijekom utrke, nakon nje...

- Bila sam gotovo slijepa od stresa na posljednjem dijelu staze u drugoj vožnji. Vidjela sam se kako gubim i sad se osjećam... ne znam kako da to uopće objasnim. Moje srce luduje i osjećam se kao da ću se onesvijestiti.

Vodila je nakon prve vožnje, ali Tessa Worley je bila samo 12 stotinki sporija, Federica Brignone 31 stotinku iza nje. U drugoj vožnji je Shiffrin imala tek 12 vrijeme, ali bilo joj je dovoljno za zlato.

- To je nevjerojatno. Mislila sam da ću ga izgubiti u drugoj vožnji, znam koliko tijesno može biti i znala sam koliko moram napasti, ali nisam znala mogu li to.

I što je još ostalo, a da nije već osvojila? U Svjetskom kupu je Shiffrin slavila u svih 6 disciplina (slalom, veleslalom, super G, spust i paralel), pobjedu je do izjednačenja rekorda Ingemara Stenmarka (86), ima dva olimpijska zlata, sedam svjetskih u četiri discipline... Kad su svjetska zlata u pitanju fali joj samo spust kojeg još nikad nije ni skijala na SP.

Federica Brignone je kombinacijskom zlatu dodala i veleslalomsko srebro i to nakon što je prethodni dan provela u krevetu jer je pokupila gripu, ali ona je baš u tome vidjela svoju prednost...

- To je zapravo bila moja snaga u ovoj utrci. Kad puno treniraš onda je i puno stresa, pa razmišljaš o utrci i onda dođe utrka i još stresa, a ovaj put sam se zbog bolesti osjećala potpuno slobodno i samo razmišljala o svom skijanju.

Ragnhild Mowinckel je broncom nastavila norvešku berbu medalja na ovom SP, ovo im je već osma, a još su tri utrke do kraja.

Za Zrinku Ljutić je 17. mjesto bilo dobro otvaranje SP-a, a tragičarka veleslaloma je domaća skijašica Tessa Worley. Iskusna Francuskinja je dvaput bila svjetska prvakinja u ovoj disciplini, bila je i druga nakon prve vožnje, na posljednjem prolaznom vremenu još uvijek je imala prednost u odnosu na Brignone, ali je pogriješila i završila izvan staze.

REZULTATI

VELESLALOM

1. Mikaela Shiffrin (SAD) 2:07.13

2. Federica Brignone (Ita) +0.12

3. Ragnhild Mowinckel (Nor) +0.22

4. Lara Gut-Behrami (Švi) +0.31, 5. Marta Bassino (Ita) +0.80, 6. Mina Fürst Holtmann (Nor) +0.92, 7. Petra Vlhova (Slk) +0.93, 8. Thea Louise Stjernesund (Nor) +1.26, 9. Coralie Frasse Sombet (Fra) +1.32, 10. Maryna Gasienica-Daniel (PolJ) +1.39,... 17. ZRINKA LJUTIĆ (Hrv) +2.27...

13 SVJETSKIH MEDALJA MIKAELE SHIFFRIN

ZLATO Slalom 2013.

ZLATO Slalom 2015.

ZLATO Slalom 2017.

ZLATO Slalom 2019.

ZLATO Super G 2019.

ZLATO Kombinacija 20121.

ZLATO Veleslalom 2023

SREBRO Veleslalom 2017.

SREBRO Veleslalom 2021.

SREBRO Super G 2023.

BRONCA Veleslalom 2019.

BRONCA Super G 2021.

BRONCA Slalom 2021.

NAJVIŠE SVJETSKIH MEDALJA

15 Christl Cranz (Njem)

13 Mikaela Shiffrin (SAD)

13 Anja Pärson (Šve)*

12 Kjetil Andre Aamodt (Nor)

11 Marcel Hirscher (Aut)*

11 Marc Girardelli (Luk)

11 Marielle Goitschel (Fra)

* Hirscher i Pärson imaju po 2 ekipne medalje.

NAJVIŠE SVJETSKIH ZLATA

12 Christl Cranz (Njem)

7 Mikaela Shiffrin (SAD)

7 Anja Pärson (Šve)

7 Toni Sailer (Aut)

7 Marielle Goitschel (Fra)

7 Marcel Hirscher (Aut)*

* Hirscher ima 2 ekipna zlata.

DANAS NA SP

10.00 Prva vožnja veleslaloma (m)

13.30 Druga vožnja veleslaloma (m)

Ono što je posebno fascinantno kod Shiffrin je podatak da je 13 odličja osvojila u ukupno 16 utrka u koliko je nastupila na SP-ima. Odnosno, čak 81% utrka je završila s medaljom oko vrata

Linker
25. rujan 2024 15:52