LIONEL BONAVENTURE Afp
SLALOM SKIJAŠICA

Ništa od medalje za Hrvatsku, Popović jedva ostala na stazi, Ljutić promašila vrata, Kanađanka iznenadila

Senzacionalna Laurence St-Germain skijala je vrlo hrabro i na kraju slavila ispred favoritkinje
Piše: HinaObjavljeno: 18. veljača 2023. 14:34

Kanadska 28-godišnja skijašica Laurence St-Germain postala je senzacionalna svjetska prvakinja u slalomu na subotnjem natjecanju u francuskom Meribelu, gdje je Leona Popović osvojila 17. mjesto, a Zrinka Ljutić napravila pogrešku u drugoj vožnji i ostala bez plasmana.

Kanađanka je bila iznenađenje i prve vožnje u kojoj je sa startnim brojem 18 došla do trećeg mjesta zaostavši za vodećom Mikaelom Shiffrin za 61 stotinku.

St-Germain je odlično skijala i u drugoj vožnji u kojoj joj je šesti rezultat donio naslov svjetske prvakinje u nevjerojatnom raspletu.

Naime, drugoplasirana Švicarka Wendy Holdener je bila na putu prema preuzimanju vodstva, ali je nakon drugog prolaznog vremena pregazila vrata i ostala bez plasmana. Četverostruka svjetska prvakinja u slalomu Mikaela Shiffrin je ušla u drugu vožnju s velikom prednošću, ali ju je do trećeg prolaza izgubila i s tek 29. vremenom druge vožnje na kraju osvojila drugo mjesto sa 57 stotinki zaostatka za pobjednicom.

Brončano odličje, njeno prvo pojedinačno na velikim natjecanjima, osvojila je 31-godišnja Njemica Lena Duerr koja je za Kanađankom zaostala za 69 stotinki.

Do današnje utrke u Meribelu Laurence St-Germain nijednom nije bila na pobjedničkom postolju, a najbolji rezultat u utrkama Svjetskog kupa bilo je peto mjesto koje je osvojila na paralelnom slalomu, dok je u klasičnom slalomu bila šesta prije nešto više od dvije godine u Leviju.

Nažalost, rasplet druge vožnje nije bio povoljan za hrvatske skijašice. Leona Popović je nakon 12. mjesta u prvoj vožnji u drugom nastupu imala 21. rezultat, što joj je ukupno donijelo 17. mjesto, što je njen najbolji rezultat na svjetskim prvenstvima, ali je prema formi iz ove sezone i sama zasigurno očekivala mnogo više.

Zrinki Ljutić je sedmo mjesto iz prve vožnje otvarala mogućnost borbe za odličja, ali 19-godišnja Zagrepčanka nije dobro ušla u drugi nastup, u kojem nije uspjela doći ni do prvog prolaznog vremena te je tako ostala bez plasmana u svom debitantskom slalomskom nastupu na svjetskim prvenstvima.

Svjetsko prvenstvo završava nedjeljnim slalom za skijaše na kojem će nastupiti četvorica hrvatskih reprezentativaca, Filip Zubčić, Samuel Kolega, Istok Rodeš i Matej Vidović. Start prve vožnje je u 10 sati, a druge u 13.30 sati.

SP alpsko skijanje, slalom (ž) - 1. vožnja

1. Laurence St-Germain (Kan) 1:43.15 minuta

2. Mikaela Shiffrin (SAD) +0.57

3. Lena Duerr (Njem) +0.69

4. Mina Fuerst Holtmann (Nor) +0.71

5. Petra Vlhova (Slk) +0.85

6. Aline Danioth (Švi) +0.97

7. Sara Hector (Šve) +1.12

8. Lara Della Mea (Ita) +1.19

9. Ana Bucik (Slo) +1.22

10. Hanna Aronsson Elfman (Šve) +1.31

11. Katharina Huber (Aut) +1.32

12. Ali Nullmeyer (Kan) +1.33

13. Thea Louise Stjernesund (Nor) +1.34

Franziska Gritsch (Aut) +1.34

15. Nastasia Noens (Fra) +1.48

16. Marie Lamure (Fra) +1.64

17. LEONA POPOVIĆ (HRV) +1.66

...


UŽIVO:

>>> Nevjerojatna vožnja St. Germain koja iz Francuske nosi zlatno odličje. Mikaela Shiffrin vozila je sigurno i završila na drugom mjestu.

>>> Ništa od medalje za Wendy Holdener koja je imala prednost do sredine staze gdje je pogriješila, pobjegla joj je unutarnja skija i promašila vrata.

>>> Senzacionalna Laurence St-Germain preuzima vrh i ima sigurnu medalju u današnjoj utrci.

>>> Dvije stotinke ispred Holtmann za Lenu Duerr koja je sada preuzela prvo mjesto.

>>> Petra Vlhova je stisnula gas na kraju, ali završila je samo na drugoj, Holtmann ostaje na prvoj poziciji.

>>> Zrinka Ljutić imala je 20 sekundi prednosti, ali nažalost brzo je za nju ova utrka završila nakon što je promašila vrata.

image
JEFF PACHOUD Afp

>>> Fuert Holtmann je brzo skinula Hector s prvog mjesta, Aline Danioth doskijala je do druge pozicije, pa je sada naša Leona Popović je pala na 11 poziciju.

>>> Sara Hector preuzela je prvo mjesto.

>>> Leona Popović završila je na osmom mjestu sa zaostatkom 54 stotinki iza vodeće Della Mee. Imala je 70 stotinki prednosti prije utrke, ali je jedna pogreška na sredini staze usporila našu skijašicu.

>>> Katharina Huber završila je vožnju s 13 stotinki zaostatka za vodećom skijašicom.

image
JEFF PACHOUD Afp

>>> Kanadska reprezentativka Ali Nullmeyer stigla je do drugog mjesta, ima 14 stotinki zaostatka. Della Mea još je uvijek na vrhu. Vrijeme koje treba pobijediti je 1:44.34.

>>> Marie Lamure dobro je vozila prvi dio staze, ali onda je izgubila gotovo pola sekunde i na kraju završila na petoj poziciji.

>>> Stjernesund zauzela je drugo mjesto nakon dobre vožnje sa 15 stotinki iza vodeće talijanske skijašice.

>>> Camille Rast dobro je krenula u vožnju, ali na kraju je završila deveta sa 1:45,40

>>> Natasia Noens završila je utrku s 29 stotinki zaostatka za vodećom Larom Della Meom i trenutno je treća.

image
LIONEL BONAVENTURE Afp

>>> Lara Della Meom imala je najbržu vožnju u drugom dijelu današnjeg slaloma i preuzela je vodeću poziciju (1:44,34)

>>> Sa 67 stotinki iza vodeće Gritsch svoju drugu vožnju završila je Maria Rossetti iz Italije.

>>> Austrijanka Franziska Gritsch otvorila je drugu vožnju i završila je s ukupnim vremenom 1:44.49.

Linker
29. rujan 2024 05:37