Lara Colturi

 FAACEBOOK LARA COLTURI
NOVA LICA ‘BIJELOG CIRKUSA‘

Albanija slavi svoju skijašku heroinu: Obitelj odlukom zgrozila Talijane, Hrvatica u probranom društvu

Samo je pet skijašica mlađih od 20 godina do sada ove sezone osvajalo bodove u Svjetskom kupu.
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 29. prosinac 2022. 17:12

U 14 ovosezonskih ženskih utrka Svjetskog kupa, do slaloma u Semmeringu, samo je pet skijašica koje još nisu puhale u 20 svjećica na rođendanskoj torti osvajalo bodove. Najmlađa je 16-godišnja Lara Colturi, Talijanka koja nastupa Albaniju, a najstarija Šveđanka Hanna Aronsson Elfman, koja upravo danas (29. prosinca) slavi 20. rođendan. U ovom je društvu je i naša 18-godišnjakinja, Zrinka Ljutić, koja se već može pohvaliti s ukupno tri Top 10 rezultata, a preostale dvije su 17-godišnja Šveđanka Cornelija Öhlund (2005.) i 19-godišnja Njemica Emma Aicher (2003.).

image

Zrinka Ljutić

DAMIR KRAJAC Cropix

Lara Colturi je posebno zanimljiva priča. Kći je bivše talijanske reprezentativke Daniele Ceccarelli, olimpijske pobjednice u super G-u u Salt Lake Cityju 2002., koja je zlato osvojila sa samo 5 stotinki boljim vremenom od naše Janice Kostelić. Ceccarelli ni prije ni poslije Salt Lake Cityja nije osvojila medalju na velikim natjecanjima, a oprostila se od skijanja sa 197 nastupa u Svjetskom kupu i tri plasmana na postolje, ali bez pobjede. Nakon završetka karijere sa suprugom je pokrenula je vlastiti klub, a od prvog dana trenira kćer. Obiteljska odluka da Lara skija za Albaniju izazvala je popriličnu buru u Italiji, a razlog za promjenu dresa bila je isključivo želja roditelja da imaju kompletni nadzor nad njezinom karijerom. Nešto što u velikom sustavu kao što je talijanski ne bi bilo moguće, a Albanci su naravno pristali na sve uvjete obitelji Cecarelli-Colturi.

image

Hanna Aronsson Elfman

MARCO BERTORELLO Afp

Od pet mladih skijašica, četiri su ove sezone već redovite u utrkama Svjetskog kupa, a bodove su osvajale u četiri discipline - slalomu, veleslalomu, super G-u i spustu. Najbolji rezultat ima najstarija, Šveđanka Elfman (4. mjesto), a jedino ona i Zrinka imaju Top 10 rezultate, obje u slalomu. Lara Colturi i Emma Aicher do bodova su došle u dvije discipline, prva u slalomu i veleslalomu i to sa samo 16 godina, a Aicher u spustu i super G-u.

ZRINKA LJUTIĆ

Rođena 26. siječnja 2004.

Bodovi ove sezone:

7. u drugom slalomu u Leviju

7. u slalomu u Sestriereu

15. u slalomu u Killingtonu

Nastupila je i u tri od četiri veleslaloma ove sezone u kojima nije ušla u drugu vožnju, a prvi slalom u Leviju nije završila nakon što je bila 7. u prvoj vožnji.

Do slaloma u Semmeringu skijala je ukupno 23 utrke u Svjetskom kupu i pet puta osvajala bodove, sve u slalomu.

Najbolji rezultat joj je 5. mjesto u slalomu na završnici Svjetskog kupa prošle sezone u Courchevelu/Meribelu.

Prve bodove je osvojila 9. siječnja 2022. (26. u slalomu u Kranjskoj Gori), a bila joj je to 14. utrka u Svjetskom kupu

Aktualna je svjetska juniorska prvakinja u slalomu i brončana u velelslaomu.

HANNA ARONSSON ELFMAN

Rođena 29. prosinca 2002.

Bodovi ove sezone:

4. u slalomu u Sestriereu

9. u prvom slalomu u Leviju

11. u drugom slalomu u Leviju

11. u slalomu u Killingtonu

Nastupila je i u sva četiri veleslaloma u kojima nije izborila drugu vožnju.

Do slaloma u Semmeringu skijala je ukupno 26 utrka u Svjetskom kupu i osam puta osvajala bodove (5 puta u slalomu i 3 puta u veleslalomu prošle sezone).

Najbolji rezultat joj je 4. mjesto u slalomu u Sestriereu ove sezone.

Prve bodove je osvojila 23. listopada 2021. (26. u veleslalomu u Söldenu), a bila joj je to 7. utrka u Svjetskom kupu.

Šveđanka je 2021. bila svjetska juniorska prvakinja u veleslalomu.

LARA COLTURI

Rođena 15. studenoga 2006.

Bodovi ove sezone:

17. u veleslalomu u Killingtonu

20. u drugom veleslalomu u Semmeringu

25. u slalomu u Sestriereu

Tek je ove sezone stekla pravo naastupa u Svjetskom kupu, skijala je svih 8 utrka tehničkih disciplina, ali i super G u St. Moritzu u kojem je bila 35.

Prve bodove je osvojila 26. studenoga u veleslalomu u Killingtonu. Sa startnim brojem 58 bila je 27. nakon prve vožnje, da bi u drugoj imala 4. vrijeme i skočila deset mjesta u poretku. Bila joj je to tek treća utrka u Svjetskom kupu. (rb)

EMMA AICHER

Rođena 13. studenoga 2003.

Bodovi ove sezone:

15. u prvom spustu u St. Moritzu

21. u drugom spustu u Lake Louiseu

21. u super G-u u Lake Louiseu

23. u drugom spustu u St. Moritzu

Nastupila je u 9 utrka ove sezone od čega su bila tri slaloma u kojima nije izborila drugu vožnju, 4 spusta i 2 super G-a

Aicher je na početku prošle sezone skrenula pažnju na sebe jer je u svoje prve tri utrke u Svjetskom kupu osvajala bodove - prve 13. studenoga 2021. u paralelnoj utrci u Lechu (19.), a potom u dva slaloma u Leviju (14. i 23.).

Do slaloma u Semmeringu skijala je ukupno 19 utrka u Svjetskom kupu i 9 puta osvajala bodove u 4 različite discipline (slalom, paralelna utrka, super G i spust).

Najbolji rezultat joj je 13. mjesto u slalomu u Kranjskoj Gori prošle sezone.

Na juniorskom SP 2022. osvojila je 3 srebra (slalom, veleslalom i spust), a već ima i olimpijsko srebro u ekipnoj utrci 2022. i svjetsku seniorku broncu u istoj disciplini iz 2021.

Ema je po ocu Njemica, a po majci Šveđanka. Rođena je u Švedskoj, a za Njemačku nastupa od 2020. (rb)

CORNELIA ÖHLUND

Rođena 2005.

Bodovi ove sezone:

22. u drugom slalomu u Leviju

Šveđanka je do sada skijala tri utrke slaloma u Svjetskom kupu, a već je u drugoj, u drugom slalomu u Leviju 19. studenoga osvojila i prve bodove. (rb)

Linker
07. listopad 2024 01:33