Hirscher na treningu slaloma tijekom priprema u Novom Zelandu

 MARCEL HIRSCHER FACEBOOK
POGREŠKE U KORACIMA

Hirscher će morati baš svaku utrku tražiti dozvolu za nastup: I više nisu ‘u igri‘ sve utrke sezone...

Svjetska skijaška federacija je nakon kritika prilagodila pravilo vezano uz ‘wild card‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 28. rujan 2024. 23:53

Povratak skijanju Marcela Hirschera, osmerostrukog uzastopnog osvajača Svjetskog kupu, bila je glavna skijaška vijest nakon prošle sezone. Mišljenja o tome koliko mu je pametno vraćati se s 35 godina i nakon čak pet godine u "natjecateljskoj penziji" bila su i još jesu različita. Neki misle da opet može biti konkurentan u Svjetskom kupu, mnogi su uvjereni da ne može, a samo nekoliko tjedana nakon objave povratka dobili smo odgovor na pitanje koliko će mu trebati vremena da bi izborio pravo na start u Svjetskom kupu, a koliko da bi startao što bliže najboljima. I to bez da je startao u nekoj utrci.

image

Prvi ‘povratnički‘ nastup Hirscher bi trebao imati u veleslalomu u Söldenu

RED BULL

Svjetska skijaška federacija (FIS) objavila je tijekom ljeta kako uvodi "wild card". Pravo na njega imaju samo skijaši ili skijašice koji su izvan natjecanja više od dvije, ali manje od deset godina uz nekoliko dodatnih "sitnih" uvjeta - morali su tijekom karijere biti ukupni pobjednici Svjetskog kupa ili osvajači Globusa u nekoj od disciplina (uz mali Globus je uvjet i da imaju najmanje pet pobjeda) ili svjetski ili olimpijski pobjednici. Hirscher je bio sve to i naravno da je bilo jasno kako je skijaški "wild card" izmišljen s njim na umu. Najvažnija stvar vezana uz "wild card" odnosi se na startni broj, odnosno onaj tko ga dobije ima pravo startati odmah iza 30 najboljih u disciplini što znači da se Hirscher nije morao zamarati spuštanjem FIS bodova kroz utrke nižeg ranga.

Naime, Austrijanac, koji će u novoj skijaškoj karijeri nastupati za domovinu svoje majke, Nizozemsku, iz skijanja se povukao kad je bio na vrhu, najbolji, ali u proteklih pet godina u kojima nije skijao logično se dramatično spustio na FIS listama. U slalomu je tako po posljednjoj FIS listi 303. s 30.36 "točki", u veleslalomu 728. s 45.84, što bi bez "wild carda" značilo da nema pravo nastupa u Svjetskom kupu jer za to mora biti među 150 najboljih.

Čak i oni vrlo skeptični nisu previše sumnjali u to kako će se Hirscher relativno brzo vratiti u "društvo 150", ali mnogo veći zalogaj trebala mu je biti "druga stepenica", ona koju bi trebao preskočiti da bi se od startnih brojeva pri dnu liste u utrkama Svjetskog kupa probio što bliže najboljima. S uvođenjem "wild carda", Hirscher je obje stepenici preskočio bez da je morao staviti skije na noge što je logično izazvalo i cijelu poplavu negativnih reakcija.

Skijašima su posebno "poludjeli" na objašnjenje FIS-a kako je "wild card uveden nakon konzultacija i uz podršku skijaša", a ispalo je kako ih nitko nije ništa pitao. Kritika je bilo i iz nacionalnih saveza, ali niti dio navijača nije iskazao "oduševljenje" načinom na koji se Hirscheru olakšava povratak.

image

Marcel Hirscher

MARCEL HIRSCHER FACEBOOK

Pritom, mnogi kao glavni argument izvlače rečenice tipa "ovakvim pogodovanjem starim majstorima koči se napredak mladih sportaša" što je vrlo populistički, ali u stvarnosti netočno. Riječ je u ovom trenutku o jednom, jedinom skijašu koji će koristiti "wild card" što će teško zaustaviti napredak mladih. Naravno, postoji mogućnost da se u budućnosti još netko od bivših skijaša poželi vratiti, ali koliko njih zadovoljava uvjete - ukupni pobjednik Svjetskog kupa ili osvajač malog Globusa uz najmanje pet pobjeda ili olimpijski pobjednik ili svjetski prvak? Bez brige, mladi ne moraju "drhtati" za svoju budućnost, neće biti stampeda starih majstora koji će im zakočiti karijere.

No, s obzirom na količinu kritika bilo je logično očekivati kako će se FIS pokušati "oprati" što se i dogodilo na upravo završenom zasjedanju FIS-ih odbora u Zürichu. Nakon njih FIS je objavio kako je odobren "wild card" Hirscheru za nastup u prvoj utrci sezone, veleslalomu u Söldenu.

Kako je tijekom ljeta objavljeno da će "wild card" vrijediti za cijelu sezonu i sve utrke, jasno je kako je došlo do modifikacija. Po novome, Hirscher ili bilo tko drugi tko traži "wild card", morat će to raditi za svaku utrku posebno. I više nisu "u igri" sve utrke sezone, nego navodno maksimalno 20 utrka.

U Hirscherovom slučaju ovo ograničenje na 20 utrka, ako bude tako, ne znači zapravo ništa jer njegovi planovi se ionako ne dotiču brzih disciplina, a u kalendaru za sezonu 2024/25. je ukupno 21 tehnička utrka (9 veleslaloma i 12 slaloma), odnosno tek jedna više od maksimalnog broja dopuštenih nastupa uz "wild card" ako je doista 20 maksimum. Naravno, postoji mogućnost da Hirscheru za neke utrke "wild card" ne bude odobren, ali teško je vjerovati da bi se tako nešto moglo dogoditi. Iako, bilo bi zanimljivo znati što bi moglo ugroziti dobivanje "wild carda" za neku utrku.

Sporiji od Alice Robinson, a krive su navodno pancerice

Proteklih tjedana su se pojavile i priče kako Hirscher uopće ne planira nastupati, nego je sve to bio PR trik.

Iz njegove ekipe je to naravno demantirano, a potvrda je i to što je Nizozemski skijaški savez, odnosno njegov novi nacionalni savez, zatražio (i dobio) wild card za utrku u Söldenu 27. listopada.

Slučajno ili ne, priča se prvi put pojavila u švicarskim medijima, a "argument" je bio kako je Hirscher ranije od planiranog prekinuo pripreme u Novom Zelandu i nije nastupio na FIS utrkama na kojima je planirao. Doduše, te utrke nisu ni održane zbog lošeg vremena, a s uvođenjem "wild carda" više i nije imao razlog nužno nastupiti na njima i pokušati skidati FIS bodove.

Drugi dio priče je zanimljiviji, Švicarci su objavili, a to je u međuvremenu i potvrđeno iz Hirscherovog tima, kako je on na tim pripremama na "štopinzima" u veleslalomu bio sporiji od Alice Robinson. Ne baš ohrabrujuće za Hirschera, a objašnjenje ljudi iz njegova tima je kako "ostvarena vremena i nisu bila bitna, nego je ključno bilo testiranje pancerica".

S kojima, navodno, ima problema što opet nije baš ohrabrujuće jer ne treba zaboraviti kako je i Henrik Kristoffersen, koji vozi na Hirscherovim skijama, a od prošle jeseni koristi i Van Deer pancerice, cijelu prošlu sezonu imao problema s njima. (rb)

Što sve treba znati o skijaškom ‘wild cardu‘?

Tko ima pravo tražiti "wild card"?

- skijaši i skijašice koji nisu nastupali najmanje 2 godine, ali manje od 10 godina i ispunjavaju neki (ili sve) od sljedećih uvjeta:

- bili su ukupni pobjednici Svjetskog kupa

- bili su ukupni pobjednici neke od disciplina Svjetskog kupa (slalom, veleslalom, super G i spust) i imaju najmanje 5 pobjeda

- svjetski prvaci u nekoj od pojedinačnih disciplina

- olimpijski pobjednici u nekoj od pojedinačnih disciplina

U kojim disciplinama skijaš(ica) ima pravo nastupa s "wild cardom"?

- ukupni pobjednici u svim disciplinama

- ukupni pobjednici neke od disciplina u onima u kojima su osvojili Globus

- svjetski prvaci i olimpijski pobjednici u disciplini ili disciplinama u kojima su osvojili zlata

Koji startni broj će imati skijaš s "wild cardom"?

- 31, osim ako u utrci ne nastupaju skijaši s više od 500 bodova na Overall FIS WCSL listi, a koji nisu u prvih 30 u toj disciplini - u tom slučaju će skijaš s "wild cardom" startati iza njih

Za koje razdoblje vrijedi "wild card"?

- tijekom jedne sezone

Linker
28. rujan 2024 23:54