Getty
DANI KAO IZ PAKLA

SKANDAL: Naša elitna maratonka pozitivna na doping! Lisa: Zbunjena sam i bez komentara

Piše: Kristina DominkovićObjavljeno: 02. studeni 2015. 09:26

Dani kao iz pakla. Tako ih je opisao Slavko Petrović, trener hrvatske maratonke koja se upravo suočava s doping skandalom. Čovjek koji je od Lise Nemec, Amerikanke od oca Hrvata i stvorio maratonku. U Hrvatskoj. U tragičnim uvjetima u kojima su iz ničega došli do respektabilnog, elitnog imena u jednoj od najzahtjevnijih disciplina Kraljice sportova.

Zajedno su već s njezinim prvim istrčanim maratonom, 26. rujna 2010. godine u Berlinu, gdje je završila kao deveta (2;33.42) izborili Olimpijske igre u Londonu. I u tih dva sata i 33 minute okrenuli svoje živote naglavačke. A svijet čuo priču o američkoj Hrvatici koja je u zemlju svog oca došla 2008. godine s jednim koferom u rukama i sasvim slučajno postala maratonka. Doslovno ni iz čega. Izabrala je nas, bez da je znala i riječi hrvatskog. Kad bi teti kod koje je došla živjeti htjela reći da je gladna, rukom bi se trljala po trbuhu. Eto, toliko je bilo teško.

A onda je upoznala Petrovića koji je u njoj prepoznao nešto što u Americi nisu. I krenuli su na krvavi put u kojem je Lisa žrtvovala sve da postane maratonka. Toliko da je dala otkaz u jednoj privatnoj školi gdje je radila kao učiteljica engleskog jezika, posao od koga se prehranjivala. Na sreću, dogodila se olimpijska norma, počeli su dolaziti sve veći rezultati, a Lisa je iz utrke u utrku postajala sve prepoznatljivije ime. Ime od kojeg je sve pristojnije mogla živjeti.

Prošle godine u Zürichu postala je četvrta maratonka Europe. Trčala je u elitnim odabirima maratona u Bostonu, New Yorku, Berlinu... Najvećima na svijetu. Na onom najsvjeijem, 27. rujna u Berlinu, bila je sjajna sedma i na istom mjestu još jednom istrčala olimpijsku normu, ovoga puta za Rio.

Godišnji odmor ovaj put je bio apsolutno zaslužen. No, 6. listopada, taman prije puta na hodočašće u Portugal, na vrata joj je pokucala doping kontrola. Trebala je to biti jednaka kontrola kao i stotine do sada, ali na žalost, ova je imala povratno pismo.

Pismo iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA) na kojem stoji da je Lisin doping test rađen 6. listopada u Zagrebu bio pozitivan. Na što? Ne znaju. Ne znaju gotovo ništa, osim zbunjujućih informacija da je jedan test bio negativan drugi pozitivan. O kojoj je supstanci riječ, gdje je nastao problem, ni o tome nema ni riječi. I zato ne spavaju od kada su u petak zatražili antidoping zavod za kompletan nalaz.

U utorak će sjesti s odvjetnikom, vidjeti što im je činiti.

- Zbunjena sam. Ali, žao mi je, stvarno ne smijem ništa komentirati - kratka je bila Lisa.

Njezin trener najavio je da će u ovoj borbi oni sigurno pobijediti.

- U Berlinu je prvo imala kontrolu 25. rujna i to kontrolu krvi. Onda je 27. pola sata nakon utrke ponovo bila na kontroli urina. Oba nalaza su sasvim čista. Kako onda dođe pozitivan nalaz na godišnjem odmoru? Ma, milijun posto ćemo dokazati da je to greška. Samo treba preživjeti ovo čekanje i neizvjesnost.

Šteta, ogromna šteta za hrvatsku atletiku bila bi izgubiti Lisu. Djevojku koji ni američki dolari nisu uspjeli uvjeriti da se vrati kod njih. Uvijek je govorila "u Americi bih imala bolje uvjete, ali u Hrvatskoj sam postala maratonka, Hrvatskoj i hrvatskom treneru to dugujem". Ako je riječ o pogrešci kako tvrde, nadamo se da će joj ta Hrvatska znati vratiti...

Linker
22. rujan 2024 00:54