afp
IZ RUSIJE SA ZLATOM

SANDRA ZA POVIJEST Perković u Moskvi uzela jedino zlato koje nije imala!

Nadam se da bih mogla dobro bacati. Svi su danas favoriti. Nek' samo Bog da lijepo vrijeme, dobru ruku i svima sreću, pa nek' najbolja pobijedi - kaže Sandra
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 11. kolovoz 2013. 13:39

Sandra Perković ima sve. Olimpijska pobjednica i dvostruka europska prvakinja, od sinoć je i prvakinja svijeta. Jedina u povijesti ženskog diska, koja je osvojila sva tri najveća naslova. Olimpijsko 2012, europsko 2010. i 2012. i svjetsko jučer u Moskvi. 50.000 ljudi na slavnoj Lužnjiki zapljeskalo je novoj prvakinji koja je slavila s hicem od 67,99 metara.

Hrvatska sada ima tri svjetska atletska zlata. Nakon Blanke Vlašić 2007. i 2009.

Pola sata prije početka finala Sandra je prva povela društvo 12 djevojaka do kruga za borbu. Sat i pol vremena kasnije kao prva je to isto društvo ispratila doma.

Prvi hitac sve je rekao. 67,52 metra je bilo "ovo je moj party, drago mi je što ste došli, ali ja sam šefica". Trener i ljubav Edis Elkasović kimanjem glave potvrdio je daljinu i prije mjerenja. Ovo je dobro. Ludo dobro.

Nitko od 1999. i Franke Dietzsch (68,14) nije za zlato bacio više od 67,5 metara, a Sandra je to uspjela u prvoj finalnoj seriji.

U prvoj je disk još dobro letio Kubanki Yarelys Barrios (64,96) i Njemici Nadine Müller (64,12). Međutim, kad je Sandra i drugi put stala u krug, njihove daljine bile su ništa pokraj njezina novog čuda od 67,99 m. Nisu joj bile ni blizu. Tri metra razlike u disku je puno. Jako puno...

Onaj prijestup Sandre u trećoj seriji u kojoj otpadaju četiri, nije smetao. A otpale su Litvanka Zinaida Sendriute, koja je ove sezone dobra, (62,54), svjetska prvakinja iz 2009. Dani Samuels (62,42), Kubanka Yaime Perez (62,39) te Argentinka Rocio Comba (59,83).

U drugoj seriji Francuskinja Melina Robert Michon sa 65,13 došla je iza Sandre, a gurnula Barrios i Műller. I sve je nekako mirisalo da Sandra više ne mora ni stati u krug u onom drugom dijelu. OK, dok sudac ne kaže da je kraj, ni nije kraj, samo ovo pravilo jučer nije vrijedilo za Sandru Perković. Uvjerljiva, mirna, ma nedodirljiva. Pogledala je nekoliko puta u nebo, Moskva je već otkucala 21 sat, mrak se nadvio nad Lužnjikijem, počelo je i grmjeti, sijevati, puhati jak vjetar. Da je bilo nekako ubrzati ove tri serije. Brzo je došla u krug i gotovo bez pripreme bacila 67,80.

Da, gotova je to priča. Nitko joj ništa ne može

Zatvorila je jedan veliki krug nakon kojeg može dalje puno mirnija. Iako je uvijek voljela reći, "teže je braniti nego napadati", a u napadu je do sada postala profesionalac, nekako sumnjamo da njoj može bilo što biti problem, a pogotovo ne braniti.

Jer ako je sa 23 nedodirljiva, ako je već sada uzela sve što se dalo, a diskašice mogu dugo potrajati, onda joj ne vidimo kraja. Djevojka s karijerom za film. Nudila je sve. I sreću i tugu i suze i dramu i ljubav... Sve je to uspjela staviti u samo četiri godine koliko je među velikim curama. Od sinoć u Moskvi, najveća među velikim curama. Najveća ikada. A naša je. Kako to dobro zvuči...

Još kad danas zasvira Lijepa naša a Sandra dobije svoje zlato...

Srebro je osvojila Francuskinja Melina Robert-Michon sa 66,28, a broncu Kubanka Yarelys Barios sa 64,96 m.

PRIJENOS UŽIVO

NATJECANJE JE ZAVRŠENO, SANDRA PERKOVIĆ JE NOVA SVJETSKA PRVAKINJA!

U predzadnjem hicu Sandra je prestupila.

U četvrtoj seriji Perković je bacila 67.80...

Mélina Robert-Michon je u odličnoj formi, s 65.13 je na drugom mjestu!

U trećem hicu prijestup! Sandra je izgubila ravnotežu, tako da disk nije daleko odletio...

Nadine Müller će očito voditi veliku borbu s Barrios za srebro, u trećem hicu bacila je 64.47. Još uvijek nedovoljno za drugu poziciju...

Sandra Perković ne posustaje. U drugom hicu disk je odletio na 67.99!

Odlična Kubanka Barrios sa 64.90 stigla je do druge pozicije.

Nadine Müller je s hicem 64.12 prestigla Caballero.

Denia Caballero je bacila 62.80 i zasjela na drugo mjesto.

Zasada se nitko ne može približiti Sandri, tek je Francuskinja Robert-Michon bacila 62.53 metra.

Već u prvom hicu Sandra je bacila dalekih 67.52 metra!

Sandra Perković je prva na bacalištu.

Linker
24. rujan 2024 07:15