Cropix
NIJE DOBRO

‘Bolnica u centru grada’ Liječnik dr. Kukin najzaposleniji je čovjek u taboru reprezentacije

Hrvatska rukometna reprezentacija nikad do sada nije s tolikim problemima doputovala na neko veliko natjecanje. Toliki broj ozlijeđenih, načetih i nepotpuno zaliječenih igrača Lino Červar i Slavko Goluža nikad nisu imali u toj mjeri kao Željko Babić na Europskom prvenstvu u Katowicama.
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 15. siječanj 2016. 15:43

Izbornik je dan uoči početka turnira skratio popis za jednog prekobrojnog, odlučio se za Krešimira Kozinu, jednog od tri pivota, tako je nešto bilo za očekivati jer su Brozović i Marić u relativno dobrom stanju, dok mu je velik broj vanjskih igrača na popisu ozlijeđenih te ih je sve morao ostaviti na broju među 16 onih koji će imati pravo nastupa u prvom krugu natjecanja.

Liječnik reprezentacije, dr. Tomislav Kukin, imao je pune ruke posla tijekom priprema, ali i po dolasku u Katowice, bavio se s nekolicinom igrača koje je morao dovesti u što je moguće bolje stanje kad je već optimalno bilo nemoguće postići.

- Nikad dosad nije bilo toliko muka iako zapravo nikad nismo bili nigdje bez ozbiljnijih problema. Zašto je to tako, to i ne ovisi toliko o nama već o trošenju igrača u klubovima. Većina nam igrača sada ima, što lakše, što srednje teške ozljede, koje vuku od ranije. Imali su naporne utakmice u svojim klubovima, sada smo ih intenzivnim radom doveli u stanje da se može igrati. Ono što je tu vrlo bitno istaknuti je to da igrači sami na tome inzistiraju čak i kada nije preporučljivo da ih se opterećuje. Svima je reprezentacija na prvom mjestu.

Neke stvari se nisu uspjele sanirati zbog prirode ozljeda, priznao je dr. Kukin:

- Nažalost, izgubili smo Domagoja Pavlovića i Marija Vuglača koji su zbog toga otpali s popisa. Tu ništa nismo uspjeli napraviti...

No, prvi liječnik reprezentacije je optimist za nastavak natjecanja:

- Domagoj Duvnjak je najvažniji igrač i on je došao s načetim zglobom i ozbiljnom premorenošću. Malo je sada bolje, bio je pošteđen tako da se nadamo da će se tijekom natjecanja održati njegovo stabilno stanje. Naravno, i kod ostalih igrača također iako dosta toga ovisi i o sreći.

Još neki vrlo važni igrači za igru reprezentacije muku muče s roblemima vezanim uz ozljede:

- Marko Kopljar, vuče ozljedu koljena, ali on uopće ne kuka iako je i on radio po posebnom programu. S njim će se stanje također riješiti. Igor Karačić je ozlijedio list, kaže sam da će igrati bez problema i bez obzira na posljedice. Mislim da će s njim biti sve u najboljem redu tijekom cijelog natjecanja. Naravno, nasrne li suparnik slučajno na krivo mjesto, dogodi li se takav peh, tu onda pomoći nema. No, tako je sa svakim od ozlijeđenih igrača koji su osjetljivi na ta povrijeđena mjesta.

Dr. Kukin je nastavio “vizitu” po momčadi:

- Ivan Slišković je imao ozljedu ramena, sanirali smo to koliko je bilo u našoj moći i s njim također ne bi smjelo biti problema pod uvjetom da se nešto nepredviđeno ne dogodi.

Da bi stvar bila gora, nevolje dolaze u serijama. Tako su u Katowicama načeta još dva naša igrača te se je tabor reprezentacije pretvorio u “bolnicu u centru grada”. Dr. Kukin i njegov “team” najzaposleniji su dio hrvatske ekspedicije u Poljskoj. Tijekom prva dva dana boravka u Poljskoj igrači su “našpanani” do bola te su nemilosrdni čak i jedan prema drugome u žaru borbe tijekom treninga.

Na posljednjem treningu dan uoči prve utakmice u sudaru s Ivanom Čupićem nastradao je Luka Cindrić. Igrač Vardara je dobio udarac u glavu, točnije po oku te mu je kao posljedica toga zatvoreno desno oko. Bilo je u startu upitno koliko će će biti spreman za igru, no ta je ozljeda također lakše prirode.

Dan ranije bio je nastradao i Marko Mamić, koji je imao “bliski susret” s Lukom Šebetićem. Bilo bi katastrofalno da je lijevom vanjskom igraču puklo rebro kako se to u prvi trenutak činilo, no, nakon detaljnije pretrage pokazalo se da će i on biti spreman za nastavak natjecanja. Da se pokazalo da je ozljeda teže prirode, Babić bi u popisu imao manjak igrača jer se spisak igrača za prvi krug više ne može mijenjati.

Tu su pravila EHF-a (i IHF-a) prilično rigorozna i bespotrebno kruta, no, tu nema pomoći...

Ne treba spominjati niti to da je i Luka Šebetić na pripreme došao kao rekonvalescent tako da je barem pola momčadi na neki način hendikepirano.

- Svi su spremni, neki u boljem, neki u lošijem stanju, ali svih će 16 moći participirati u utakmicama prvog kruga, zaključio je dr. Kukin...

Ubitačni ritam ‘ubija’ igrače, klubovi su nemarni

Prvi liječnik reprezentacije je iz svog kuta ušao u tuđi “djelokrug rada”. Ponukan brojnim ozljedama i problemima svoje reprezentacije, poslao je poruku odgovornima u krovnim organizacijama europskog i svjetskog rukometa.

- Ritam igranja je prejak. Igrači u klubovima igraju velik broj utakmica, ozljede se na taj način ne mogu izbjeći i odgovorni sami sebi rade medvjeđu uslugu. Najprije dolazi umor pa premorenost i zatim ozljede. U nekim sam statistikama vidio da čak 50-ak igrača koji su standardni u svojim reprezentacijama i igrali su lani na SP-u u Kataru, neće igrati u Poljskoj. Puno je mogućih i potencijalnih razloga tome, čini mi se da ni medicinski nadzor u nekim klubovima nije najbolji. Iako klubovi žive od tih svojih igrača, imam dojam da ih ne tretiraju na dobar način. No, to je nešto čime bi se odgovorni trebali pozabaviti za dobrobit rukometa...

DOMAGOJ DUVNJAK

Ozljeda zgloba na nozi od 5. prosinca

MARKO KOPLJAR

Od ranije vuče ozljedu koljena

IGOR KARAČIĆ

Ozlijeđen list, situacija je puno bolja

IVAN SLIŠKOVIĆ

Problemi s ramenom pucačke ruke

MARKO MAMIĆ

Natučeno rebro, sumnjalo se u lom

LUKA CINDRIĆ

Igrat će s jednim okom, desno oko zatvoreno

Linker
22. rujan 2024 21:11