foto: CROPIX
POČINJE EURO

Rukometaši otišli za Poljsku: 'Mladi smo, imamo problema, ali kući ćemo donositi dobre vijesti'

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 13. siječanj 2016. 18:18

Zlatko Horvat jedan je od iskusnijih članova rukometne reprezentacije koja je u srijedu “via München” odletjela u Poljsku gdje u Katowicama u petak u 16.30 otvaraju EP protiv Bjelorusije.

- U reprezentaciji sam od 2006., od EP-a u Švicarskoj, sada sam zapravo veteran u podmlađenoj momčadi. Da nije 'upao' Stevanović, bio bih najstariji. Kad sam ja ulazio, stariji su pomagali meni, sad je moja uloga takva da pokušam pomoći mladima da se uklope. Koliko vidim, problema nema i svi 'novaci' su svjesni uloga koje ih očekuju.

“Zlajo” je optimist, kao i uvijek:

- Nema tu puno mudrosti, imamo dosta problema s ozljedama, imaju ih i sve ostale reprezentacije, sve je otvoreno. Bez obzira na sve te okolnosti i podmlađivanje momčadi, uvjeren sam da možemo pobijediti Bjelorusiju, Norvešku i Island i prenijeti četiri boda koja bi nam olakšala 'fajt' u drugom krugu za eventualni prolaz u završnicu. To je realno uz dobar angažman, iako su Norvežani i Islanđani u usponu.

Težak poraz protiv Slovenije ne smije biti pokazatelj onoga što se očekuje u Poljskoj:

- To smo već zaboravili, iako smo dobro izgledali tri poluvremena, oba u Ivaniću kad smo pobijedili, i u prvom dijelu u Kopru. Ostat će to u glavama kao opomena da tako ne smijemo. Utakmica s Bjelorusima u petak pokazat će da smo se dobro pripremili, siguran sam.

O nastavku niti Horvat ne želi razmišljati:

- Svima su momčadi oslabljene, no ne treba o tome razmišljati. Nama je najvažnije da se nitko ne ozlijedi, a da se Duvnjak, Kopljar, Karačić... zaliječe tijekom prvenstva, kad će biti najpotrebnije za završnicu.

“Zlajin” je put u reprezentaciji bio “šarolik”, svega je bilo:

- Bio sam na EP-u u Švicarskoj 2006. godine, prije toga sam bio na pripremama za SP u Tunisu, ali sam otpao. U Njemačkoj 2007. nisam bio, kao ni 2010. i 2011. zbog ozljede koljena. Sve sam ostalo prošao, i dobro i zlo. Moglo je bolje, ali sam zadovoljan postignutim i tim dijelom svog života. No, polako, iako sam među starijima, čeka me još puno toga...

Nakon Poljske i OI u Brazilu na ljeto, godina će biti naporna:

- Ubitačna! Nadam se da neće biti odmora, odradit ćemo Poljsku, pa je Liga prvaka i kvalifikacije za OI, koje moramo izboriti, pa same Igre. Siguran sam da ćemo u Hrvatsku donositi dobre vijesti...

Linker
23. rujan 2024 09:15