foto: CROPIX
S OPTIMIZMOM U POLJSKU

Neumorno krilo: 'Nitko ne vjeruje u nas i to je dobro, ali i ako se dogodi koji poraz, nije užas'

Ako imamo dobar dan, možemo pobijediti svakoga, ako je loš, možemo izgubiti od svakog, ali zalaganje neće biti upitno, kaže Štrlek
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 14. siječanj 2016. 09:29

Manuel Štrlek već je godinama standardni član rukometne reprezentacije, jedan od onih koji se naglo pojavio početkom ovog desetljeća i zatim ostao u reprezentaciji na svakom velikom natjecanju.

Prvi je put pozvan za SP 2009. u Hrvatskoj, ali se ozlijedio na pripremnoj utakmici u Grazu te mu je prvo odličje bilo srebro na EP-u, također u Austriji 2010.

Nakon toga je osvojio tri bronce u "mandatu" bivšeg izbornika Goluže u Srbiji, Španjolskoj te na OI u Londonu.

Od 2012. godine Manuel je u redovima poljske momčadi Kielce te će mu nastup na EP-u zapravo biti igranje na domaćem terenu, jednako kao i kolegi Ivanu Čupiću.

- Poljaci su ludi za sportom, gotovo fanatični, i bit će to, što se tiče atmosfere, jedno vrlo lijepo prvenstvo. Bit će gušt igrati pred punim dvoranama.

Iako je u prosincu napunio tek 28 godina, Štrlek je "stara kuka" u reprezentaciji koja je osjetno podmlađena:

- Svi su se novi dobro uklopili, pomažemo im da se lakše prilagode i da sami ne osjećaju pritisak. I meni je bilo tako, ali proces prilagodbe kratko traje.

Unatoč mladosti i ozljedama, Manuel je optimist:

- Svako natjecanje nosi svoje, nama je najvažnije da se održi razina reprezentacije, da se borimo od prve do posljednje minute i pružimo svoj maksimum. Bit će sigurno tako od prve utakmice s Bjelorusijom. Što se toga tiče, nećemo zakazati, no EP je najjače natjecanje, rukomet se u posljednje vrijeme izjednačio i svaka će utakmica biti "na nož", bez obzira s kim igrali, nema lakih suparnika. Ako je dobar dan, možemo dobiti svakog, u lošem možemo od svakoga izgubiti, znam samo da zalaganje neće biti upitno ni u jednom trenutku.

Svjestan reputacije reprezentacije, Manuel je ipak oprezan u najavama:

- Uopće se ne treba obazirati na poraz od Slovenije, ništa nam neće u glavi poremetiti uvjerenje da smo dobri. Pokazat ćemo to na otvaranju s Bjelorusijom i utakmicu po utakmicu skupljati bodove. Nakon prve tri utakmice vidjet ćemo gdje smo. Možda je i u neku ruku dobro da nas ljudi ne svrstavaju među favorite. Nismo pod pritiskom kao nekad, i to je možda dobro. Svako je veliko natjecanje nešto posebno, lijepo je predstavljati svoju zemlju. Da kucnem u drvo, ja sam vrlo dobro, ozljede su me već duže vrijeme zaobilazile. Posljednje što mi se dogodilo bilo je na SP-u u Španjolskoj, kada mi je pukla kost u šaci, no otad je sve u redu. Ozljede su sastavni dio sporta, najvažnije je ostati jak u glavi.

Iako ima srebro s EP-a, Štrlek ipak najviše voli svoju olimpijsku broncu:

- U najljepšem su mi sjećanju OI u Londonu, zasad moje prve, tamo smo igrali prekrasan rukomet, osvojili treće mjesto; nadam se boljem u Brazilu.

Štrlek se lako prilagodio na novog izbornika Babića i novi sustav rada:

- Svaki izbornik ima svoj rukomet u glavi, svaki je sustav nekom igraču bolji, nekom gori. Vratili smo se toj obrani 5-1, nadam se da ćemo igrati brz i poletan rukomet s puno lakih golova. Svakom od nas izbornik je postavio specifične zadatke, treba to samo ispoštovati. Težit ćemo visokom ritmu s puno golova iz brzog centra, polukontre, kontre. Tu nam ova mladost momčadi dosta može pomoći.

Štrlek ima puno povjerenje u svoje suigrače:

- Svi naši igrači igraju u velikim klubovima i s dobrim rolama. S dobrim ulaskom u turnir i pobjedom protiv Bjelorusije, bilo bi nam mnogo lakše. No, ako se i dogodi neki poraz, nije tragedija, mnogo je utakmica pred nama. Treba samo pozitivno razmišljati. Ako prenesemo četiri boda iz prvog kruga, sve je moguće u nastavku turnira, ali o tome ćemo razmišljati kad za to dođe vrijeme...

Linker
23. rujan 2024 03:28