Mlade hrvatske rukometašice

 EHF/HRS
SJAJNO!

Veliki uspjeh mladih rukometašica: Kadetkinje nakon 22 godine Hrvatskoj donijele polufinale Eura

Iskoristile su odmah prvu meč-loptu, i to na kakav način. Pobijedile su domaćina kontinentalne smotre
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 08. kolovoz 2023. 20:10

HRVATSKA - CRNA GORA 27:25 (16:13)

PODGORICA Verde Complex. Gledatalja. Suci:: Ioannis Fotakidis i Charalampos Kinatzidis (Grčka).

HRVATSKA: Pudić 1 (6), Kraljević, Turkalj; Ivančić, Vuković 8, Čičak 3, Renić 2, Fratnik 7, Golub 1 (1), Markulin, Grozdanić, Domović, Babara 2, Burđelez, Đelekovčan 3, Bouček. IZBORNIK: Vedran Krkač.

CRNA GORA: Rončević (11), Jovanović, Živković; Andrijašević 2, Mandić, Pavlović 2, Jolić, Lekić 1, Kuzman 3, Peličić 1, Guberinić 5, Ramusović 6, Mitrović 3, Milojković, Gasević 2, Golić. IZBORNICA: Marina jakočević.

SEDMERCI: Hrvatska 1 (1), Crna Gora 5 (5).

ISKLJUČENJA: Hrvatska 2 min. (Čičak), Crna Gora 6 min. (Jolić, Guberinić 2+2).

Hrvatska ženska kadetska reprezentacija je u polufinalu Europskog prvenstva do 17 godina. Prvi put nakon 2001. godine imamo djevojke među četiri najbolje europske reprezentacije u ovoj konkurenciji. Igračice koje vodi Vedran Krkač maksimalnim učinkom u skupini prvog kruga - uvjerljive pobjede protiv Švedske, Srbije i Švicarske - zaradile su si dvije meč-lopte u drugom krugu i iskoristile odmah prvu. I to na kakav način, pobjedom protiv domaćina Europskog prvenstva, reprezentacije države u kojoj je ženski rukomet jedan od najboljih sportskih proizvoda.

Kao što su svojevremeno njihove starije kolegice otišle na Europsko prvenstvo u Dansku tiho i bez posebnih očekivanja, tako su hrvatske klinke otišle na ovo Europsko prvenstvo u Crnu Goru. Nedostajalo im je 5 igračica, ali prethodnih dana u Podgorici nije izgledalo kao da im itko nedostaje. Igrale su odličnu obranu, ali i pokazale da imaju dovoljno raznovrsnih rješenja u napadu i nizale pobjedu po pobjedu. Pritom, ovo je Europsko prvenstvo, tu nema "egzotičnih", tu je svaki suparnik ozbiljan.

Početak susreta pripao je Crnogorkama koje su povele 3:1 i u prvih deset minuta imale još dva puta dva gola prednosti, da bi naše igračice izjednačile na 5:5, a u 16. minuti prvu put povele pogotkom u ovom susretu iznimno raspoložene Katje Vuković (8:7). Crnogorke nisu imale rješenja u tim trenucima za Vuković i Ivanu Fratnik i u 18. minuti Hrvatska ima +3 (10:7). Izjednačile je Crna Gora na 10:10, da bi se u režiji naša dva krila - Vuković s lijeve strane i Lucije Renić s desne - Hrvatska ponovo odvojila na +3 (13:10 u 22. minuti).

Na startu drugog dijela otišli smo na +4 (17:13 i 18:14), ali daleko je bio kraj. Crnogorke se vraćaju serijom 5:0 od čega su čak tri gola bila iz sedmeraca i vode 19:18 u 44. minuti. I to je bilo to. Od njih. Čičak je izjednačila, Fratnik ukrala loptu i donijela nam ponovo vodstvo (20:19) petnaest minuta do kraja i više ga naše igračice nisu ispustile.

Odlično su naše klinke igrale u obrani potpomognute Pudić na golu, a Katja Vuković je imala mini-seriju od tri gola za redom iz izrađenih akcija za lijevo krilo kojima je Hrvatska od 23:22 otišla na 26:23, a Pudić golom na praznu mrežu podigla to na 27:23 u 58. minuti. Pobjeda nam više nije mogla izmeknuti iakoi su Crnogorke nešto pokušavale do kraja..

Katja Vuković, najbolje lijevo krilo EP u ovoj konkurenciji prije dvije godine također u Crnoj Gori (Hrvatska je bila 5.), proglašena je na kraju najboljom igračicom utakmice (8 pogodaka iz 12 udaraca na gol), ali nagradu su zapravo zaslužile baš sve princeze, pardon ratnice Vedrana Krkača.

Linker
29. travanj 2024 18:12