ANTE CIZMIC/CROPIX
DOBAR ŽDRIJEB

Veliki smo favoriti: Horvat i društvo dobili protivnika kojeg su razbili na Euru, Srbi na Slovence!

Nakon lošeg Eura Hrvatska je imala sreće u ždrijebu za SP, jer izbjegla je Portugal i Sloveniju
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 29. siječanj 2022. 16:46

Nakon slabog osmog mjesta na Euru, subota je bila jako važan dan za Hrvatsku, jer smo čekali ždrijeb play-off europskih kvalifikacija za SP koje će se dogodine igrati u Poljskoj i Švedskoj. Ono je važno jer prvih sedam selekcija stječe pravo na olimpijske kvalifikacije za Pariz.

Dakle, na SP zasad su se plasirali – Danska kao svjetski prvak, Švedska i Poljska kao domaćini, Španjolska, Francuska i Norveška iz Europe, Katar, Bahrein i Saudijska Arabija iz Azije, te Brazil, Argentina, Čile i Urugvaj iz Amerike.

Inače, na SP će se plasirati 32 selekcije, a ždrijeb u Budimpešti dao je play off Europe iz kojeg će se još devet selekcija plasirati na SP. Podijeljeni će biti u osam skupina po 4 selekcije. U prvom krugu dalje će ići po tri najbolje. U drugom krugu spajaju se prva tri sastava AB, CD, EF, GH. Iz tih skupina po 4 selekcije u četvrtfinale idu po dva najbolja sastava i to četvrtfinale bit će ključ svega dogodine.

Nakon lošeg Eura Hrvatska je imala dobru sreću u ždrijebu, jer izbjegla je vrlo jake sastave Portugala i Slovenije, a igrat će s pobjednikom susreta Ukrajina – Finska koji se sastaju u prvom krugu. To će najvjerojatnije biti Ukrajina koju smo s lakoćom pobijedili na ovom Euru.

No, to nikako ne znači da ih se smije podcijeniti, jer vidjeli smo kako je to s Ukrajinom izgledalo u ženskim kvalifikacijama za Euro. Ukrajina je bila slaba, ali je narasla i kada se kompletira sa Žukom i Kozakevičem bit će znatno jača selekcije nego što je bila na Euru. Da je Hrvatska favorit tu nema dvojbe, no oprezno, jer ako smo uspjeli izgubiti bod od prepolovljene Nizozemske, jedino što nam treba je pamet u glavu.

- Ukrajina će biti iskusnija za ove kvalifikacije, jer će se vratiti neki igrači kojih nije bilo. A i ovaj Euro makar nisu imali dobar rezultat dobro će im doći za stjecanje iskustva. Nisu izraziti favorit protiv Finaca. Mislim da će u njihovom dvoboju odlučivati lopta ili dvije. Tko god da prođe nama mora bitu svejedno, za nas je to jedna utakmica od 120 minuta koju moramo iskontrolirati i izboriti SP dogodine. Za drugo je sad prerano govoriti - prvi je zaključak našeg izbornika Hrvoja Horvata.

Nisu svi bili super sreće. Recimo, dva susreta u prvom krugu bit će jako zanimljiva. Rumunjska će s Xavijem Pasqulaom napasti Makedoniju, a Švicarska s Andyjem Schmidom Portugal. U drugom krugu, bude li po očekivanjima, svakako najzanimljiviji par bi trebao biti Srbija – Slovenija, ali ništa manje ni Portugal - Nizozemska, Češka – Makedonija ili Crna Gora – BiH.

Ždrijeb skupina za SP bit će 2. lipnja u poljskim Katowicama u koncertnoj dvorani Slezia, a Katowice će biti domaćin i prvog susreta na SP. Uz Katowice poljski domaćini će biti Gdanjsk, Krakow i Plock. U Švedskoj će se drugi dio ždrijeba igrati u Kristianstadu, Malmou, Goteborgu i Jonkoppingu, a završnica će se igrati u TELE 2 Areni u Stockholmu, koja je prije dvije godine bila domaćin završnice Eura. Naslov svjetskog prvaka branit če Danska, koja je usput rečeno i dvostruki uzastopni prvak svijeta.

PRVI KRUG:

(1) Ukrajina – Finska

(2) Italija – Slovenija

(3) Portugal – Švicarska

(4) Austrija – Estonija

(5) Grčka - BiH

(6) Makedonija – Rumunjska

(7) Izrael – Litva

(8) Slovačka – Belgija

(9) Farski otoci – Bjelorusija

napomena: utakmice su na programu u ožujku

DRUGI KRUG

Rusija – Pobjednik 8

Pobjednik 1 – Hrvatska

Pobjednik 5 – Crna Gora

Pobjednik 3 – Nizozemska

Pobjednik 2 – Srbija

Njemačka – Pobjednik 9

Češka – Pobjednik 6

Pobjednik 4 – Island

Pobjednik 7 – Mađarska

Napomena: Utakmice drugog kruga igraju se u travnju. Drugoimenovani u paru su domaćini uzvrata.

Vjerojatni parovi u drugom krugu:

Rusija – Slovačka

Ukrajina – Hrvatska

BiH – Crna Gora

Portugal – Nizozemska

Slovenija – Srbija

Njemačka – Bjelorusija

Češka – Makedonija

Austrija – Island

Litva – Mađarska

Linker
10. travanj 2024 08:15