Dominik Kuzmanović

 Jan Guenther/tsv Hannover-burg/imago Sportfotodienst/profimedia
ODLIČAN START

Prvi vratar Hrvatske sjajno otvorio prvu sezonu na golu velikana: ‘Klub ima tradiciju, dugo su bili i u vrhu Europe‘

‘Dosta je kritika bilo, ima razloga za njih, jer biti peti u skupini od šest nije baš neki poseban doseg‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. rujan 2024. 23:43

Da je sjajan Dominik Kuzmanović, to više nije vijest. Ali je vijest da je takav sjajan otišao ove sezone u Bundesligu i stao na vrata Gummersbacha, jednog od najvećih imena njemačkog rukometa uopće, kluba ogromne tradicije koji nije kao nekad, ali se posljednjih sezona pokušava dignuti i krenuti starim stazama.

Odabir Kuzmanovića sigurno je pun pogodak. Naš reprezentativni vratar savršeno je otvorio sezonu. Prvo je na startu lige na gostovanju Gummersbacha u Hannoveru bio junak susreta sa 19 obranjenih lopti koje su njegovu momčad dovele do pobjede, onda je s 10 obrana proteklog vikenda obilježio prolazak Gummersbacha u grupnu fazu Europske lige protiv danskog Morsa.

Klub želi i dalje rasti

Pa, kako je u Gummersbachu?

- Evo sada je sve OK, stabilizirala se situacija. Nakon samo tri dana kada sam stigao išli smo na pripreme, nije nas bilo dugo, što mi nije bilo baš idealno, jer neke stvari treba porješavati, ali sve je došlo na svoje. Možda zato odmah nisam pokazao sve što mogu, no sada je to OK. Ulaz u sezonu je bio odličan.

Klupske ambicije rastu.

- Klub ima veliku tradiciju, dugo nisu bili konkurentni u vrhu i u Europi, što se posljednjih godina polako mijenja. Imamo jako dobru momčad, imamo trenera Sigurdssona koji je vrhunski, prepoznaje situacije, sam je bio vrhunski igrač nekada pa sve pomalo sjeda na svoje. Dobra smo momčad, tu su njemački reprezentativac Käster, francuski Mahe, slovenski Horžen i Kodrin, dva odlična ljevaka, Gruzijac Čoverbadze i Islanđanin Einarsson, još Crnogorac Vujović na krilu, Islanđanin Vidarsson i Čeh Zeman koji su pivoti. Nismo razgovarali o konkretnim ambicijama, ali jasno da klub želi rasti, dok je rast biti u gornjem dijelu lige, po mogućnosti u Europi i sada u Europi igrati dobru rolu. Imamo zanimljivu skupinu sa Sävehofom, Hafnarfjordurom i Toulouseom.

Kako je na golu?

- Tu smo Danac Obling koji je došao iz Sävehofa i ja. Prvu utakmicu u Danskoj nisam branio, nakon toga jesam i dojmovi su samo pozitivni. Gummersbach je za mene veliki izazov, želim se dokazati, napredovati.

Nažalost, za reprezentaciju Hrvatske napretka u Parizu nije bilo...

- Da, nažalost, makar sam i sada mišljenja da mi možemo biti puno bolji. Dosta je kritika bilo, ima razloga za njih, jer biti peti u skupini od šest nije baš neki poseban doseg. Ali opet smo bili tu, na OI, mnogi nisu ni to, imali smo dobrih trenutaka, dobili Njemačku koja je bila srebrna, izgubili sa sirenom od Španjolske koja je bila brončana. Zato vjerujem da ništa ne mora biti daleko i da ćemo to u skorom vremenu pokazati. Meni je odlazak na OI bio ispunjenje sportskog sna i jako sam ponosan na to. Sad svi skupa moramo pokazati da napredujemo uoči onog što dolazi, to je SP kojem smo domaćini.

image

Dominik Kuzmanović

DAMIEN MEYER Afp

Još da popravimo obranu.

- To je pitanje na koje ja ne mogu odgovoriti, ja znam da su dečki dali sve od sebe da bude najbolje. Da, vjerujem da može biti bolje. Svi to vjerujemo.

Kako ste nakon ozljede, uoči OI ste bili na operaciji, uoči Eura ste bili bolesni, ali sve ste to uspjeli izgurati.

- Bila je takva sezona, nije bilo lako. Vjerujem da će ovo što dolazi u tom smislu biti bolje i lakše.

U Dugom Selu iz kojeg ste krenuli ponovo se okupljaju.

- Vidio sam i jako mi je drago zbog toga. Mislim da je iz Dugog Sela poteklo jako puno dobrog i da je želja da se domognu Premijer lige dogodine realna. Vratili su svoje igrače, Grubišića, Markušića, Antu Kaleba, Jurakića i to je velika stvar. Naravno da navijam za njih. Kažu da im samo još ja nedostajem, ha-ha. Takav je život, bitno da se nešto dobro događa, zaslužili su to. Gledao sam neke utakmice ove sezone, puna dvorana, navijanje, to je super stvar.

Teško prognozirati Bundesligu

Vratimo se na Bundesligu, tko je favorit po vama?

- Mislim da su četiri momčadi jače od ostalih, to su Kiel, Magdeburg, Flensburg i Berlin. E sad, Kiel ima dosta problema u startu s ozljedama, bit će mu težak prvi dio sezone. Magdeburg i Berlin igraju Ligu prvaka, teško će biti i njima. Možda je Flensburg u tom smislu najmanje opterećen, makar i on igra Europsku ligu. To može biti jako važno. Ostatak lige je odličan. Löwen je na startu dobio Kiel, Melsungen je dobar, mi smo dobri, tu je Hannover, Lemgo, Göppingen, Leipzig... Puno je jakih utakmica, teško je pogoditi što sve sezona može donijeti - zaključio je Dominik Kuzmanović.

Linker
10. rujan 2024 23:43