Dagur Sigurdsson

 Gerhard Koffler/imago Sportfotodienst/profimedia
NEMA PRIVILEGIRANIH

Hrvatski fantazisti u utrci s vremenom, kod igrača proradio i ego, ali izbornika to ne zanima

Cindrić ima ozbiljnih problema s koljenom, u mjesec dana mora se oporaviti i staviti na raspolaganje
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 26. svibanj 2024. 14:48

Dagur Sigurdsson objavio je popis 20 igrača koje je planirao vidjeti 25. lipnja na početku priprema za nastup na Olimpijskim Igrama u Parizu. Taj popis je u prvom redu plan izbornika, no osnovna stvar je da će on ovisiti o zdravlju i pripremljenosti igrača. U tom smislu okupljanje nije želja nego obveza, a kako će to izgledati za mjesec dana, u ovom trenutku je jako teško pretpostaviti.

Imamo jako puno ozlijeđenih, neki nisu bezazleno ozlijeđeni, imamo još više nepripremljenih što je bilo idealno za vidjeti na turniru nedavno u Oslu. Tek kada se 25. lipnja okupe imat ćemo čistu sliku stanja u kojoj se neće moći pričati o ozljedama, preskakanju treninga, u kojoj se neće moći pričati o nepripremljenosti, nemotiviranosti, jer nakon tragičnog nastupa u Oslu svi su dobili vrlo čiste planove kakvi trebaju doći na pripreme. To se neće raditi na riječ, nego s vidljivim parametrima. Tko ne bude takav, jednostavno neće biti tu, rekao je sam Sigurdsson. Zato je spomenutih 20 igrača njegov plan, a kako će plan uspjeti, vidjet ćemo za mjesec dana.

image

Karačić s bivšim izbornikom Perkovcem

ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Najviše je odjeknulo da na popisu 20 igrača nema Igora Karačića koji je sve akcije dosad odradio. Još jednom ga u zadnje vrijeme nije bilo, na popisu igrača Hrvoja Horvata za Euro u Mađarskoj i Slovačkoj. Ono što je evidentno je da Dagur Sigurdsson ne misli s trojicom naših srednjaka ići na veliko natjecanje. Hoće li dočekati dvojicu koju je planirao, teško je reći. Luka Cindrić je ozlijeđen, ima ozbiljnih problema s koljenom, zbog kojih nije ni trebao igrati ni u Oslu. U sljedećih mjesec dana mora se oporaviti, pripremiti i staviti na raspolaganje izborniku. Njegova utrka s vremenom bit će možda i najveća.

Na krilima problema ne bismo trebali imati, lijevo su Mandić i Jelinić, desno Šoštarić i Glavaš

Domagoj Duvnjak nije imao super sezonu u Kielu, ima ograničenu minutažu kod Jiche, imat će i kod Sigurdssona. Isto se mora pripremiti za početak priprema, a to neće biti lako jer s Kielom igra Final Four Lige prvaka. Taj Final Four je tjedan dana prije početka priprema za Pariz, što znači da Duvnjak skoro neće imati odmora, a radi se o našem najiskusnijem i jednom od najstarijih igrača.

Sigurdssonu se nisu nametnuli barem sudeći po popisu ni ostali, vjerojatno u toj priči vidi kao mogućnost Martinovića i Lučina na sredini, ali ni tu stvari nisu jednostavne, jer Lučin se cijelu sezonu bori s ozljedom, često pauzira i tek treba odgovoriti može li nositi tako velike napore. Kod svih spomenutih ego je izrazito jak, ali to neće igrati u izboru Islanđanina.

Na vratarskim pozicijama trebali bi biti Kuzmanović i Mandić, u redu čekanja Ivić, ali i Meštrić koji se nametnuo odličnim izdanjima u Kielcu, makar dosad nije bio na popisu reprezentacije. Tu trenutno imamo veliki problem s Kuzmanovićem koji je operiran i oporavlja se, a trebao bi se oporaviti i pripremiti do 25. lipnja, što je na neki način isto utrka s vremenom.

image

Domagoj Duvnjak

RONNY HARTMANN Afp

Na krilima problema ne bismo trebali imati, lijevo su Mandić i Jelinić, desno Šoštarić i Glavaš. Sigurno je samo da moraju podignuti svoje fizičko stanje, jer kod svih u Oslu ono nije bilo dobro. Glavaš nije ni bio u Oslu i u utrci ljevaka tek se treba nametnuti.

Na crti se Sigurdsson odlučio za Načinovića i Šipića koji su standardni, te Grahovca koji je visinom i godinama najveća perspektiva u smislu srednjeg igrača obrana. Perspektiva ne znači i ‘igrač‘, on će to morati pokazati, a što se tiče spomenute prve dvojice Načinović se mora pripremiti, jer tako nije izgledao u Oslu, dok je Šipić OK i njegova forma je obećavajuća, makar obrana i dalje nije udarni adut, što ga ograničava.

Hoćemo li s trećim pivotom ili trećim lijevim bekom rješavati sredinu obrane, očito će pokazati pripreme. Zato je Sigurdsson na lijevom beku vratio Šarca kojeg nikako kod njega još nije bilo i Lučina koji nije bio u Norveškoj, zadržao Mamića i tu Srnu vidi sigurno kao prvo rješenje. Ali iza toga stoji nekoliko upitnika. Lučin je često ozlijeđen, Srna ima često problema sa zadnjom ložom, a na OI problemi nisu dobrodošli. Šarac je ozlijeđen, pa će biti zanimljivo tko će u kojem stanju doći 25. lipnja. U krugu Šarac, Grahovac, Mamić tražit ćemo najbolju opciju za sredinu obrane uz Srnu i Načinovića od kojeg svi očekuju top izdanje.

Medalja nam u ovom trenutku ne pripada, plasman u četvrtfinale bio bi velika stvar

Desno smo OK, Martinović i Klarica su prva dvojica, Maraš uvijek sprema zamijeniti ih. Između njega i Glavaša vjerojatno će uslijediti odluka tko će u prvi pariški izbor Dagura Sigurdssona.

I kada se podvuče crta pod sve, jasno je da imamo jako puno realnih problema i da će u sljedećih mjesec dana trebati napraviti jako puno posla da se Daguru Sigurdssonu pokaže da ćemo u Pariz ići kao ozbiljan sastav, a ne krpati se od utakmice do utakmice i na kraju konstatirati da nismo bili dobri, nismo mogli, jer nismo bili pripremljeni, onako kako je to izgledalo u Oslu. Jest to prijateljski turnir, istina je da on nema rezultatsku važnost, ali Hrvatska onako kako je izgledala u Oslu više nikad ne smije izgledati, niti to ima bilo kakvog smisla, jer da smo došli sa skroz mladima ne bismo lošije prošli. Tu u Oslu je završena priča o imenima, tu je počela priča ‘vidim samo ono što mi pokažete na terenu‘.

image

Lovre Luka Klarica

SWEN PFORTNER Dpa Picture-alliance Via Afp

Ulog su Olimpijske Igre, one su san svakog sportaša, ali pred Sigurdssonom je velika odgovornost u poslu zbog kojeg je doveden. Mora vući poteze i ti potezi se moraju vidjeti. Oni nose rizik, odgovornost. U Oslu se nije vidjelo ništa, u Hannoveru se vidjelo sve. Kako će biti u Parizu, vidjet ćemo, svi se nadamo dobro.

Medalja nam u ovom trenutku ne pripada, plasman u četvrtfinale bio bi velika stvar, a to četvrtfinale moglo bi odrediti u kojem pravcu ćemo ići, jer ne treba zaboraviti da nas samo pet mjeseci kasnije čeka SP kojem smo domaćini u Hrvatskoj. Ni na njemu neće biti mjesta za nemotivirane, bolesne i umorne. Treba to riješiti jednom za sva vremena.

Linker
26. svibanj 2024 14:48